XS
SM
MD
LG

Prosinečki na meti novinara

Robert Prosinečki

Pres konferencija na kojoj je selektor bh tima Robert Prosinečki objavio imena igrača na koje računa u naredna dva kvalifikaciona dula za odlazak na Evropski šampionat, sa Grčakom i Finskom protekla je u ''napadima'' sarajevskih novinara na selektora. Više ih je interesovalo zašto je Robert pre nekoliko dana dao ostavku, pa onda nakon razgovora sa čelnicima saveza odlučio da ostane. Ništa manje novinare nije zanimalo i da li je on ima, e meč sa Jermenijom,  ponudu za posao, te da li će u slučaju loših rezultata podneti ostavku.

Nekadašnji as Crvene zvezde mirno je novinarima pojasnio da imaju dve vrste trenera, oni koji su dobili otkaz  i oni koji će ga  dobiti otkaz.

-Moj ugovor važi do kraja kvalifikacija, a ima i baraž, ako se ne prođe kroz kvalifikacije. Dakle, imam ugovor do decemnbra, a ostanak na poziciji selektora  apsolutno ne zavisi od rezultata, rekao je Prosinečki.

Sarajevske novinare je takođe i zanimalo da li je Robert imao ponudu turske Kasimpaše i da li  je i to bio razlog da podnese ostavku.

-To su insinuacije. Nikada me niko nije zvao, pa ni Kasimpaša. Nije to bio razlog da podnesem ostavku, rekao je Robert Prosinečki.

Selektor se dotakao i utakmice sa Jermenijom. Njegovi izabranici su poraženi i na taj način sebe pa gotovo izbacili iz trke za drugu poziciju, jer je Italija sigurna i vodeća je selekcija u grupi.

-Trkački nismo loše stajali u Jermeniji, ali je defanziva bila očajna. Nismo mi zaboravili igrati fudbal. Nedostajalo je međutim motivacije. Kada smo igrali Ligu nacija ginuli smo jedan za drugog, sada toga nije bilo. Atmosfera jeste važna, ali je važnija želja i htenje da se igra. Pa bh ima takve fudbaler da nije upitno da li znaju. Važan je motiv kada igraju u dresu reprezentacije. Videli ste kako smo izgledali protiv Italije, rekao je Prosinečki.

Pojasnio je selektor bh tima i zašto je u selekciju pozvao Jajala i Hajrovića.

-Jajalo igra u Seriji A i dobar je igrač, u dobroj formi i zaslužio je poziv. Hodžić u Molu igra dobro i njega sam prvi put poszvao.  Što se Hajrovića tiče i on je u dobroj formi ,a imamo poteškoća sa Duljevićem i njegovom povredom. Pred nama je još 14 dana do okupljanja  i može mnogo šta da se promeni. Razgovarali smo sa još fudbalera i razgovaraćemo i oni se mogu naći na spisku za naredne surete, kaže Prosinečki.

U naredna dva okršaja bh igra protiv Finske kući, 12. Oktobra, da bi tri dana kasnije ipšla na megdan Grčkoj.O tim susretima Robret Prosinečki je rekao:

-Grčka je u maloj krizi,a li nas to ne sme zavarati. Ako želimo da pokušamo da kroz kvalifikacije stignemo do pozicije dva, onda Grke moramo poraziti, pa Fince. Oni su veoma nezgodna selekcija, zaključio je Prosinečki.

Biće zanimljivo videti kako će se sve razvijati u narednom danima , da li će i dalje u prvom planu, što se novinara tiče biti Robert Prosinečki, ili će svoja pera malo ''zašiljiti'' i na igračima. Evidentno je da među njima nešto ne štima i da ima fudbalera koji se baš mnogo i ne trude na terenu. Samo njima je mnogo toga dozvoljeno, pa se svi promašaji ''serviraju'' Robertu Prosinečkom. On je još u Jermeniji rekao da preuzima krivicu na sebe, da bi zaštitio fudbalere. Oni e nakon Jermenije nisu oglašavali u medijima ,a teško je i pretpostaviti da bi neko mogao prstom upreti u njih i upitati ih zašto barem ne trče. Odavno su oni zaštićeni od novinarske kritike, a Robert Prosinečki se sada ''namestio'' novinarima.      

Inače bh tim se trenutno nalazi na poziciji pet u grupi sa sedam bodova. Prva je Italija. Imaju 18, Finska je skupila 12, a Jermenija 9. Iza BiH je Grčka sa pet, te Lihtenštajn sa jednim bodom.Meč sa Fincima se igra na Bilinom polju u Zenici.

Na spisku se nalaze: 

Golmani: Ibrahim Šehić (Erzurumspor), Kenan Pirić (Maribor), Jasmin Burić (Hapoel Haifa).

Odbrana: Sead Kolašinac (Arsenal), Toni Šunjić (Dinamo Moskva), Ervin Zukanović (Al Ahli), Ermin Bičakčić (Hofenhajm), Eldar Ćivić (Ferencvaroš), Marko Mihojević (Erzgebirge), Adnan Kovačević (Korona), Zoran Kvržić (Rijeka).

Vezni red: Stjepan Lončar (Rijeka), Muhamed Bešić (Šefild junajte), Gojko Cimirot (Standard Liež), Miralem Pjanić (Juventus), Elvis Sarić (Al Ahli), Rade Krunić (Milan), Amer Gojak (Dinamo), Haris Duljević (Nims), Mato Jajalo (Udinese).

Napad: Edin Džeko (Roma), Riad Bajić (Konjaspor), Armin Hodžić (MOL Fehervar), Edin Višća (Bašakšehir), Izet Hajrović (Dinamo).