XS
SM
MD
LG

Ko je pisao UEFA i gdje je pismo?

Ima li kraja samovolji pojedinaca unutar Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine i Fudba lskog saveza Republike Srpske? Čini se da nema i da su se neki postavili iznad javnosti i istine...

Još 10. oktobra poslali smo pismo predsjedniku Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine Elvedinu Begiću i  generalnom sekretaru Adnanu Džemidžiću. Tražili smo da nam dostave ili daju na uvid pismo koje je iz FS BiH otišlo ka UEFA, a u kojem se tražilo njeno tumačenje odluke Pravnog komiteta o eventualnoj mogućnosti smjene predsjednika Fudbalskog saveza Republike Srpske Mileta Kovačevića.

Odgovor na to pismo smo imali priliku da vidimo, ali pismo nije niko i niko ne zna ko ga je potpisao i poslao???

 UEFA je odgovor poslala na adresu krovnog bh saveza, dakle odatle je i upućeno.

Nismo naravno ni očekivali od predsjednika Begića da nam odgovara, jer on i nema obavezu da to radi, ali administracija saveza nam je morala poslati odgovor. Pozitivan ili negativan!  Kako smo se pozvali i na Zakon o pristupu informacijama moraćemo nastaviti sa našom ’’potragom’’ da vidimo pismo.

Iskreno, ne zanima nas šta u njemu piše, možemo da pretpostavimo, već nas interesuje ko je to uradio i po čijem naređenju ili odluci...Zanimljiva, ali ni malo pohvalna činjenica je da ni članovi Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine, a koji dolaze iz Republike Srpske, nisu nikada vidjeli to pismo. Sumnjamo i da će ga vidjeti?!

Da li je ovim prećutkivanjem i sakrivanjem pisma FS BiH stao na jednu stranu u otvorenom sukobu većeg dijela Izvršnog odbora FSRS i Skupštine FSRS, sa jedne strane i Mileta Kovačevića, sa druge strane.  

Da li se predsjednik FSRS može ili ne može smijeniti, neka odlučuju pravnici. Trajaće očito ta bitka još neko vrijeme, a imamo dva stava. Prvi je Komiteta za pravna pitanja FS BiH koji kaže da nije moguće, a drugi je Pravne Komisije FSRS koja kaže  da ga je moguće smijeniti...

Mile Kovačević sada maše pismom UEFA koja je rekla da se mora poštovati zakon (to mislimo i mi), ali nikada javnosti na uvid nije dostavio pismo koje je otišlo u Nion.

Ako ga je pisao Mile Kovačević, morao bi da ga da na uvid javnosti.

Kako on ipak nije mogao sam  poslati pismo UEFA, ostaje pitanje - Ko ga je poslao? Ko iz Sarajeva želi da vlada Fudbalskim savezom Republike Srpske i u njegovo ime odlučuje!!!

Poseban ’’cirkus’’ je što se UEFA odgovor može vidjeti na sajtu FSRS, ali ne i pismo koje im je upućeno...

Na selektivno informisanje na sajtu FSRS smo odavno navikli. Objavljuje se ono što nekome odgovara, što ne, ostaje u nečijim ladicama!

Moramo na kraju da se upitamo -  da li neko na ovaj način vraća uslugu čelnicima FSRS jer znamo da je kod biranja generalnog sekretara FS BiH kružila priča da je FSRS obećao pet glasova za Džemidžića, istaknutog kadra SDA...