XS
SM
MD
LG

Zlatna plaketa Zvezdanu Terziću

Zvezdan Terzić i novinar RTRS-a Aleksandar Kolunija

Zlatnu plaketu dobio je na maniestaciji Dan fudbala, održanoj juče U Banja Luci  i generalni direktor FK Crvenas zvezda Zvezdan Terzić.

Звездан Терзић је рођен 21. маја 1966. године у Врбасу. Човјек је за којег се везују успјеси гдје год је био, од ОФК Београда, Фудбалског савеза Србије, до данашње важне улоге у Фудбалском клубу Црвена звезда који се вратио на велику европску сцену.

Играо је за ОФК Београд девет година на позицији штопера, шест је био вођа тима и капитен “романтичара”, карактерно одговоран што је данас пренио и у канцеларију: кратко и јасно, брзо и ефикасно! Играо је једну годину и у грчком прволигашу Касторија у сезони 1996/97, када је прекинуо играчку каријеру јер је добио позив да се врати на Омладински стадион на Старој Карабурми и постане генерални директор. У вријеме ембарга од 1992. до 1995. године наступао је четири пута за најбољу репрезентацију Југославије у незваничним мечевима.

Дипломирао на Економском факултету у Београду, 1995. године и говори четири страна језика: енглески, руски, грчки и мађарски. У јануару 2005. године једногласно је изабран за председника Фудбалског савеза Србије, након “растанка” са Црном Гором, а ФС Србије је постао правни насљедник свих претходних државних асоцијација.

Замијенио је плаве дресове са црвеним, стари грб Савеза са двије петокраке “прекрио” је новим, са четири оцила, што су касније прихватили и остали спортови, па је Фудбалски савез Србије био “локомотива” буђења новог спортског патриотизма.

Фудбалски клуб Црвена звезда је у поседњих шест година, колико обавља одговорне функције у њему Звездан Терзић, освојио четири титуле државног првака, једном наступио у групној фази УЕФА Лиге Европе, а двије посљедње године и у Лиги шампиона. У сезони 2018/19. Црвена звезда је у Београду побиједила славни Ливерпул, који је исте те сезоне постао континентални шампион.

Звездан Терзић данас ужива велики углед у европском фудбалу и свијету, УЕФА и ФИФА. Актуелни је генерални директор Фудбалског клуба Црвена звезда и једна од најважнијих карика у организационој структури на српској Маракани.