XS
SM
MD
LG

Srbija kreće večeras

Srbija večeras (18, RTS 1) okreće sledeću stranicu svoje istorije, kreće u novi ciklus, sa novim selektorom

Kopanje po arhivi može da bude dosta korisno. Vrati vas u prošlost, probudi neka sećanja... Recimo, kako je tog 13. septembra 2015. godine Lil bio neobično sunčan, posle niza kišnih dana. Pa i kako je potrajalo čekanje ispred trenažne dvorane lokalnog prvoligaša i kako su se košarkaši Finske, pa i njihov trener, iznenadili tolikoj pažnji srpskih novinara.

A onda naiđete na reči, tada i sada, selektora Finske, Henrika Detmana. Iskusni nemački stručnjak, čitavu večnost nastanjen u zemlji jezera, pre pet godina je surovo iskreno priznao:

- Pitajte vaše hokejaše kako se pripremaju za meč sa našim hokejašima. Tako se mi osećamo kada igramo protiv srpske košarkaške reprezentacije – rekao nam je tada Detman.

Dodao je:

- Jednom u 100 dana, možda ćemo uspeti.

Tada nisu uspeli. Srbija je u osmini finala Evropskog prvenstva 2015. slavila - 95:75.

U međuvremenu, Finska je košarkaški napredovala. Na sledećem Evrobasketu, na kome je bila čak i jedan od domaćina – stigla je do završnice. Ali, opet je stala u osmini finala. Ovog puta, bolja je bila Italija.

Danas će (18, RTS 1) opet ukrstiti koplja sa Srbijom. U prvom kolu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2021, dva tima će istrčati na teren „Espo“ dvorane. Bez dileme, pred njene krcate tribine i krenuti u bitku za sledeći Evrobasket.

Taj meč će istovremeno otvoriti i novu stranicu istorije košarke u Srbiji. Nadamo se da će biti pisana zlatnim slovima.

Da tako bude, mnogo će biti lakše uz dobar početak. Recimo – uz pobedu protiv Finske.

Lakše reći nego učiniti. Neko drugo „kopanje” po arhivi, podsetilo nas je da je Finska doživela taj „jedan u 100 dana”. I pobedila Srbiju. Baš u Helsinkiju, takođe u kvalifikacijama za Evrobasket, za onaj igran 2009. u Poljskoj. A to pamti i Novica Veličković.

Tada jedan od mlađih u timu Srbije - sada veteran. Povratnik „pod zastavu”. Zato i ne čude reči upozorenja pred novi duel.