XS
SM
MD
LG

Dan fudbala stigao do Katara

Vico Zeljković i Bora Milutinović

To mogu samo Fudbalski savez Republike Srpske i Sportski žurnal apsolutni lider sportske štampe, da na jednom mestu, u banjalučkom hotelu “Bosna”, okupe takve eminente goste i fudbalski nadaleko poznate ličnosti, ali i tri najpopularnija kluba iz Srbije – Crvenu zvezdu, Partizan i Vojvodinu, zajedno sa Fudbalskim savezom Srbije. Glavna zvezda bio je fudbalski čudotvorac, trener iz Ginisove knjige rekorda Velibor Bora Milutinović.

Tradicionalna deveta po redu svetkovina “Dan fudbala Republike Srpske” protekla u fantastičnom ambijentu, a dan nakon dodele nagrada i priznanja u Kristalnoj dvorani pomentuog hotela “Bosna” još uvek se prepričavaju detalji i pričaju priče koje su ispričane tokom jednoipočasovnog programa. Sve je bilo na vrhunskom nivou što potvrđuju i čestitke brojnih gostiju.

-Ovo je do sada najbolje organizovana svečanost “Dan fudbala Republike Srpske” i Banjaluka, odnosno Republika Srpska treba da se ponose na ovu svetskovinu. Zaista sam ponosan na priznanje koje sam dobio i mogu samo da kažem – hvala vam što ste me se setili. Ni rovito zdravstveno stanje, ni dalek put iz Skoplja nisu me sprečili da dođem u svoju Banjaluku posle sedam godina, a pre toga isto tako nisam bio sedam godina. Mogu da kažem da je Banjaluka izrasla u moderan srednjoevropski grad, prelepa je, oduševio sam se njenim izgledom, a video sam i mnoge prijatelje, bivše saradnike, one s kojima sam zajedno bio u banjalučkom fudbalu – rekao je Zoran Smileski, trener koji je Borcu 1992. godine doneo jedini evropski trofej u istoriji – Mitropa kup.

Slaviša Kokeza, predsednik Fudbalskog saveza Srbije, Zvezdan Terzić, generalni direktor Crvene zvezde, Ivan Ćurković, počasni predsednik Partizana koji je primio priznanje umesto predsednika Milorada Vučelića, Vojislav Gajić, prvi čovek novosadske Vojvodine, Mladen Krstajić, Dragan Škrba, Vlado Ćajić, Sofija Krajšumović, Dejan Pavlović… i svi ostali nagrađeni bili su oduševljeni ambijentom u hotelu “Bosna”, pogotovo visoke zvanice iz Beograda. U ime njih se obratio Stojan Vranješ, kapiten Borca, zvanično najbolji fudbaler Republike Srpske za 2019. godinu:

-Ovo možda jeste pojedinačno priznanje, ali pripada i mom klubu – Borcu, odnosno saigračima i trenerima. Drago mi je zbog činjenice da sam proglašen za najboljeg fudbalera Republike Srpske, a među laureatima je i naš trener Branislav Krunić. To znači da je Borac prošle godine uradio dobar posao posle osvojene titule u Republici Srpskoj i uspešnih nastupa u Premijer ligi BiH. Ovu svetkovinu ću da pamtim doživotno i lepo se naći u ovako otmenom društvu. Biće ovo za mene novi podstrek jer kada se oprostim jednog dana od igračke karijere ostaću i dalje u fudbalu.

Legendarni golman sarajevskog Željezničara Dragan Škrba uručio je nagradu za najbolju fudbalerku Republike Srpske Sofiju Krajšumović, omladinsku reprezentativku BiH, koja mnogo obećava.

-Pre svega drago mi je što će ubuduće i ova nagrada da bude ustanovljena i što će se nagrađivati i najbolja fudbalerka u Republici Srpskoj. Što se tiče samog ambijenta u hotelu “Bosna” mogu da kažem da je sve bilo za čistu desetku! Zaista, imamo manifestaciju za ponos i diku, malo je ovakvih svečanosti na kojima u istom trenutku bude toliko eminentnih i poznatih ličnosti. Posebno sam se oduševio legendarnom treneru Veliboru Bori Milutinoviću koji je stigao dan pred manifestaciju letom aviona iz Katara, a odmah nakon svečanosti u Banjaluci otputovao za Beograd i ide za Meksiko kod porodice. Zaista ime neverovatnu životnu energiju i prfavi je primer fudbalofila – rekao je Dragan Škrba.

Na svečanosti u “Bosni” bila je i delegacija Fudbalskog saveza BiH predvođena Elvedinom Begićem i Adnanom Džemidžićem, predsednikom i generalnim sekretarom, članovima Izvršnog odbora iz Republike Srpske, ali i bivim sudijom Salemom Prolićem, Darkom Ljubojević, sekretarom stručnog štaba reprezentacije BiH… Došli su i načelnici opština Gradiška i Prnjavor Zoran Adžić i Darko Tomaš, kao i mnogi fudbalski radnici iz svih područja Republike Srpske.

-Nagrada za životno delo “Doktor Milan Jelić” je kruna mog dosadašnjeg fudbalskog rada i ponosan sam na nju – istakao je Milorad Lale drugi dobitnik ove laskave “titule” iz Istočnog Sarajeva posle Dragana Kuline.

I tako, dok se i dalje “slažu” detalji u mislima onih koji su bili na devetom “Danu fudbala Republike Srpske” u Banjaluci, Fudbalski savez Republike Srpske i Sportski žurnal i dalje dobijaju veliki broj čestitki i pohvala, ali i još teži zadatak. Da sledeći jubilarni deseti “Dan fudbala Republike Srpske” bude bolji od ovog prethodnog! Jer eho sa svečanosti u utorak stigao je i do dalekog Katara, koji će 2022. godine organizovati Svetsko fudbalsko prvenstvo.

Legendarni fudbaler i bivši selektor Srbije Mladen Krstajić proglašen je za prvog ambasadora fudbala na svečanosti u Banjaluci i ta bi nagrada trebalo da postane tradicionalna.

-Srećan sam i ponosan na činjenicu da sam upravo ja prvi dobitnik ove nagrade koja će da bude dodeljivana i u budućnosti i ovim putem želim da se zahvalim Fudbalskom savezu Republike Srpske i Sportskom žurnalu koji su upravo mene izabrali za laureta. Ovo je svečanost koja je zaštitni znak fudbala Republike Srpske i dalje treba da je negujemo i čuvamo – istakao je Mladen Krstajić.

 

Zvezdan Terzić je nakon Zlatne plakete Fudbalskog saveza Republike Srpske rekao:

-Ovo priznanje pripada meni i klubu iz kojeg dolazim – Crvenoj zvezdi i znamo da imamo mnogo navijača u Republici Srpskoj. Trudićemo se da ih i u narednom epriodu rezultatima i pobedama obradujemo i da se vesele titulama i evropskim utakmicama. Crvena zvezda sigurnim korakom idem uzlaznom putanjom i hvala na priznanju dodeljenom na jednoj zaista velelepnoj i fantastičnoj svečanosti.