XS
SM
MD
LG

Milutin Popović: Kome se i zašto žuri?

 Nakon što je Alija Fatić, predsjednik Odbojkaškog saveza Bosne i Hercegovine izjavio da bi prvenstvo trebalo biti prekinuto, a šampionima proglašeni Gacko u ženskoj i Kakanj u muškoj konkurenciji oglasio se i predsjednik OS RS i potpredsjednik OS BiH Milutin Popović. 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Problem sa završetkom takmičenja u BiH je činjenica da pojedini klubovi iz Republike Srpske (Bimal Jedinstvo i BL Volej u ženskoj i Mladost Brčko u muškoj konkurenciji) nisu nastupali u prvom dijelu šampionata. Uključili su se u ligu za šampiona koja broji pet klubova, pa u ovom trenutku imamo situaciju da su pojedini klubovi odigrali dvije utakmice, a pojedini jednu. U takvim uslovima nemoguće je objektivno proglasiti šampiona. U nastavku su izjave gospodina Popovića po tom pitanju. 

ŠTA SE DEŠAVA SA ZAVRŠETKOM TAKMIČENjA U OS BiH?

Iskreno nije mi jasno. Na pojedinim portalima se razgovara o završetku takmičenja i „proglašavaju prvaci“,  a Upravni odbor OS BiH kao nadležan organ to još nije razmotrio.

Prvo se objavi prije 7 – 8 dana da su odlukom završena takmičenja i proglašeni prvaci u Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji.

Ne znam čemu takva tvrdnja, jer ni do danas to nije učinjeno izuzev što je to učinio Hrvatski odbojkaški savez jer su imali uslove za to (odigran dovoljan broj utakmica, odigran isti broj utakmica  i sl.). Ostala tri pomenuta saveza još nisu ništa konačno odlučili.

Juče se objavljuju određene informacije koje se temelje na navodnim izjavama predsjednika OS BiH. Teško vjerujem da je to izjavio. Ako jeste ne znam zaista  čemu to. 

Da li su članovi UO OS RS iz OS BiH dobili zahtjev da se izjasne po ovom pitanju?

Članovi Upravnog odbora OS BiH iz OS RS nemaju nikakve zvanične informacije o odlukama organa CEV-a u vezi sa takmičenjima.

Nemamo ni adekvatne informacije koje su odbojkaške federacije proglasile odlukom završetak takmičenja. Ono što lično znam radi se o mnogo različitosti (odluka o završetku takmičenja i proglašenju pobjednika, odluke da prvenstvo nije završeno i nema pobjednika, prolongiranje na duži rok).

Nije prije desetak dana dostavljeno nikakvo pismo članovima Upravnog odbora OS BiH iz OS RS da se izjasne o završetku takmičenja i nejasno je odakle ta tvrdnja. Osim toga po tom pitanju se ne odlučuje „odgovorom na pismo“.

Nije mi jasno odakle neko zna da članovima Upravnog odbora OS BiH iz OS RS smeta što bi se na ovaj način titule odrekli najtrofejniji BH klubovi, „Bimal – Jedinstvo“ i „Mladost“, oba iz Brčkog (navodne izjave predsjednika OS BiH). Kako to neko zna ako se o tome nismo izjašnjavali. 

Ja sam u prošloj sedmici razgovarao sa predsjednikom OS BiH po ovim pitanjima i mogu da kažem da je to bila telefonska konsultacija. Mislio sam da smo se razumjeli. 

Kakvi će biti naredni potezi?

Vrijeme je da nam prioritet bude briga da svako od nas u granicama mogućnosti pomogne i podrži nastojanje da se ublaži kriza, tj. epidemija korona virusa i njene posledice. Mogućnosti nas kao pojedinaca nisu velikog dometa, ali na različite načine možemo pomoći uključujući i to da u ovom trenutku ne stvaramo nepotrebne probleme.

Znamo mi da takmičenja u ovim uslovima nema. Valjda je svima jasno.

Ali zašto se žuri? Po važećim aktima OS BiH takmičarska sezona traje do kraja juna (Pravilnik o takmičenju). Po kalendaru takmičenja OS BiH takmičenja se završavaju u maju.

Odluka o prvaku je teška jer su u „Ligi za prvaka“ od planiranih 10 kola odigrana 2 kola. Pojedini klubovi su odigrali 2 utakmice, a pojedini 1 utakmicu. Kako odlučiti o prvaku? Po kom standardu i pravilu? I koje su moguće posledice odlučivanja u tim okolnostima. Bilo bi idealno da se o prvaku odlučuje na odbojkaškom terenu. Vjerujem da svi to želimo. Ako ne bude prilike za to, naravno da ćemo odlučiti u razumnom vremenu.

Osim toga mi još ne znamo konačan stav CEV-a po pitanju završetka takmičenja i rok za prijavu za CEV takmičenja za narednu sezonu (pri tome imam u vidu novonastalu situaciju). Da li CEV ostaje pri ranijim rokovima ili će možda odlučiti drugačije zbog trenutne situacije (u nekim evropskim sportskim asocijacijama već su donesene odluke da se takmičenja prolongiraju čak i do kraja juna). Ne ulazim u to da li će CEV reći bilo šta drugačije, ali ja bih to sačekao jer imamo vremena.

Zbog svega prethodnog mislim da treba sačekati kraj aprila i odlučivati hladne glave o svemu, a možda i kasnije zavisno od eventualno novog stava CEV-a. Ne treba da lomimo „preko koljena“. Ne trebaju nam sukobi i afere. Odbojka to ne trpi. Treba da odlučujemo dogovorom i razumom.