XS
SM
MD
LG

Bosni dvije titule, Hercegovini dvije Evrope

U Bosni i Hercegoivini je teško sa fudbalom, pogotovo sa nogometom ne znate šta će te i kako će te da izađete na kraj. Fudbalofili i nogometobalci je jedan te isti naziv za srodnu grupu/skupinu ljudi koji se okupljaju oko lopte ili baluna.

Što se tiče Bosne ona je uzela obje krune, krajiški Borac titulu, prijestoničko Sarajevo Kup, ali su se tri hercegovačka premijerligaša borila za dvije evropske vize. Ispao je Zrinjski čiji je ktitor potpredsjednik Saveza Ivan Beus, član Komiteta za normalizaciju iz 2011. godine kada su uvedene sankcije Fudbalskom savezu BiH zato što je, baš te godine, šampion bio – gle čuda, banjalučki Borac!

Mensur Mušija, predsjednik Mladosti iz Doboja kod Kaknja koja nije dobila licencu za nastup u Premijer ligi BiH za sezonu 2021/22. “zagolicao” je bosansko-hercegovačku javnost izjavom da su od njega tražili da odigra neriješeno protiv Veleža u posljednjem kolu. Možda Mušija i bi, ali se pitao i Velež, pobjedom u Doboju kod Kaknja “Rođeni” su eliminisali klub koji je okupirao njihovu kuću “Pod Bijelim brijegom”. Zato će se Liga konferencije igrati u Vrapčićima kraj Mostara, a ne u ulici Stjepana Radića u zapadnom Mostaru. I, tridesetak kilometara udaljenoj Pecari u Širokom Brijegu koji je pošteno, u tri utakmice, dva puta savladao “Plemiće”. Takmičarski, Velež i Široki Brijeg su zaslužili evrovize.
A o čemu je želio da govori Mensur Mušija?


Kada je prije tri godine banjalučki Borac, danas šampion Premijer lige BiH, ostao bez licence za takmičenje u elitnom rangu niko se nije oglašavao, čak ni u Republici Srpskoj! Osim tadašnjih čelnika kluba i trenera Darka Vojvodića.

Na pravdi Boga!

Sada, kada je Olimpik sam odustao od takmičenja dva kola prije kraja prvenstva (do sada nezabilježen slučaj u fudbalu BiH od ujedinjenja 23. maja 2002, godine), a Mladost (DK) ostala bez elitnog statusa zbog licence, pravda će se tražiti u Lozani?!

Prvi se oglasio Fudbalski klub Sarajevo da ponudi Koševo kao domaćinstvo Mladosti. Kakve veze Sarajevo ima sa licencom kluba iz Doboja kod Kaknja? Premijer liga BiH nije provincijsko takmičenje seoskih zadruga na nepokošenom strnjištu sa četiri kamena kao stativama u kojem se ne licitira kao na stočnoj pijaci, već bi trebalo da bude istinsko elitno, gospodsko takmičenje. Pravila su propisale UEFA i FIFA još 2011. godine i otkud sad odjednom briga FK Sarajevo za ekipom Mladosti na čijem terenu su minule sezone dva puta remizirali (2:2 i 0:0), a Velež nije htio ili nije umio?!

Kako se sad odjednom pojavljuje, kao svjedok, i Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice? Bori se i rukama i nogama za Mladost. Zar nije logičnije da se Kasumović borio za “svoj” Čelik koji danas igra Ligu Zeničko-dobojskog kantona, najniži stepen takmičenja? A Čelik tamo nekoj Mladosti ne da svoje Bilino polje!


Kako će sve ovo protumačiti Adnan Džemidžić, generalni sekretar Fudbalskog saveza BiH u čijem opusu posla je da štiti pravilnike i akta Saveza i tumači zavrzlame?

Za razliku od Mladosti iz Doboja kod Kaknja bijeljinski Radnik ima reflektore na Gradskom stadionu, ali iza sebe nema ni FK Sarajevo ni Fuada Kasumovića. Vjeruje samo u ono što je propisano, a mnogi misle da to mogu da prekrše!

Kao što veli legenda fudbala “Dejtonske zemlje” Faruk Hadžibegić: UEFA i FIFA nas posmatraju!

Naravno Faruče, i to već odavno, od kada su, pa i prije toga, srušile tročlano Predsjedništvo i uvele Komitet za normalizaciju poslije kojeg se “krovni” Savez tek sada počeo da oporavlja od nenormalizacije! Ali kučke nikada nisu priznale da su đavoljice!

Borac i Sarajevo će predstavljati Bosnu, a Velež i Široki Brijeg Hercegovinu u Evropi ovog ljeta.

Rudar Prijedor i Posušje će predstavljati Republiku Srpsku i Federaciju BiH u Bosni i Hercegovini u narednom šampionatu.

Krupa se kao šampion Republike Srpske izborila za opstanak u eliti, a sarajevski Olimpik, prvak Federacije BiH, je demonstrativno napustio prvenstvo “svoje” zemlje!

I ko je tu sada lud, a kome noge smrde?

Pardon, štucne?