XS
SM
MD
LG

“Tamo preko Vrbasa” hit i u Albaniji

Svetski putnik Goran Barović, redovni čitalac Žurnala i osvedočeni prijatelj sporta vratio se s letovanja iz Albanije prepun utisaka, jer je na odmoru susreo dosta mlađeg sveta iz nekadašnje Jugoslavije, pogotovo iz Srbije, takođe sportske zaljubljenike:

-Nisam se odvajao od knjige Tome Marića “Tamo preko Vrbasa”, uživao sam, čitajući, pre svega, priče o Naprijedu, odnosno kako je Tomo i cela njegova družina zbog Velimira Velje Sombolca počela da navija za Partizan. Onda o simbolima prekovrbaskog kraja: legendarnom “Aliji i životinjskom carstvu”, o prelepoj “Arsinoj ćerki” Jagodi, o nesrećnoj Micikinoj ljubavi…

Knjiga je išla od ruke do ruke:

-Gospođa Branka iz Beograda čitala je celu noć knjigu, a sutra na plaži oduševljeno prepričavala svima kako se nekad živelo u Jugoslaviji, a da je to sve opisano u romanu Tome Marića.

Po knjizi “Tamo preko Vrbasa”, koja je doživela sedam izdanja, snimljena je i serija “To toplo ljeto” u produkciji RTRS i Pink televizije, a serija je postala jedna od najgledanijih i najpopularnijih u celom regionu.

-Okosnica cele priče bio je mali – veliki Fudbalski klub Naprijed koji je izrastao u simbol celog prekovrabskog kraja, a slavi 70 godina postojanja. U životu sam dobio brojne nagrade i priznanja, ali mi je najdraže i priznanje i nagrada što sam izabran za počasnog predsednika ovog kluba – kaže Tomo Marić.

Veliki jubilej Naprijeda, kaže neumorni predsednik kluba Čedo Ševarika, uz brojne manifestacije, biće zaokružen monografijom kluba čiji je autor “Žurnalov” novinar Slavko Basara, a ista bi trebalo da ugleda svetlo dana do kraja ove kalendarske godine.

Zahvaljujući romanu “Tamo preko Vrbasa” i monografiji “70 godina Naprijeda”, te sačuvanoj arhivi kluba, biće snimljen i dokumentarni film o Naprijedovom jubileju.

-Kako kroz monografiju, tako i kroz roman “Tamo preko Vrbasa” sačuvana je velika istorija ovog popularnog banjalučkog kluba koji je iznjedrio takve asove kao što su: Brane Krivokuća, Veso Borovnica, Simo Vuković, Pašo Bećirbašić, Omer Jusić, Muhamed Ibrahimbegović, Damir Špica… a čuven je i po tome da su cele porodice, kao što su Sabljići, nosile dres ovog kluba. U knjigu sam i uvrstio priču o četvorici Sabljića: Žarku, Rajku, Borivoju i Dobrivoju, sva četvorica su igrala za Naprijed, njihov otac Stanko bio je jedan od osnivača kluba 1951. godine, Žarko je klubu dao i ime… a njihov stric Vladimir – Vlado čuveni banjalučki šnajder, bio je jedan od osnivača FK Borac – kaže Slavko Basara, autor monografije o FK Naprijed.