XS
SM
MD
LG

Bio jednom jedan Boksit iz Milića

FK Boksit 1996. godine

Tužna vest stigla je iz Milića, varošice između Zvornika i Vlasenice koja je pre 20 i kusur godina bila – možda i najsportskije mesto u regionu, iznedreni su mnogi šampioni Republike Srpske: u fudbalu, rukometu, kuglanju, šahu… Sportsko društvo Boksit bilo je jedno od najtrofejnijih i najpoznatijih u Republici Srpskoj.

 


Za Miliće se pročulo nadaleko i naširoko, smešteni u prirodnoj oazi sa turističkim kapacitetima mnogi su dolazili s namerom da vide to mesto u kojima se rađaju “sportska čuda”. Otvoreni bazeni su bili zaštitni znak posebno u letnjem periodu. Sagrađen je i velelepni “Rajkov toranj”, zaštitni znak Milića, koji je dobio ime po čuvenom privredniku Rajku Dukiću, tvorcu sportskih šampiona.

Danas je sav taj sportski duh u Milićima utihnuo… Poslednji ropac čuo se pre neki dan – Fudbalski klub Milići istupa iz Druge lige Republike Srpske, grupa istok.

Reč je o Fudbalskom klubu Boksit, dvostrukom šampionu Republike Srpske, prvom prvaku iz 1996. godine, kolektivu koji je pisao istoriju fudbala najmlađe srpske zemlje. Zaštitna imena Boksita bili su: Miladin Vasiljević, Radomir Džinkić, Duško Bajić, Dragomir Vlaški, Predrag Marić, Dejan Dragičević, Vaso Mišić, Aleksandar Škrba, Milanko Đerić, Zoran Majstorović, Ernesto Kukić, Mirko Simić, Dragiša Krajšumović, Dalibor Đurđić, Slobodan Radovanović, Miladin Milanović Zoran Jagodić, Dejan Pantelić, Nebojša Parezanović, Dragiša Žugić, Aleksandar Obrenović, Goran Simić, Milenko Đukanović, Ranko Zarić, Velibor Đurić, Zoran Samardžić, Nebojša Panović, Željko Đokić… 

Miliće sam upoznao, kao “navijač” Rudar Prijedora, 31. jula 1996. godine kada se na stadionu “Supač polje” igrala prva utakmica finala za apsolutnog šampiona Republike Srpske (Prva liga bila podeljena na istok i zapad), a navijači it Krajine organizovano autobusima došli da podrže svoj klub. Gosti su poveli u prvih deset minuta sa 2:0, ali je meč završen pobedom Boksita – 5:2! U revanšu u gradu na Sani Prijedorčani su vodili 2:0, a neizvesnost je trajala sve gok Majstorović u 86. minutu nije postigao gol! Boksit je krunisan kao prvi šampion Republike Srpske!

Šest godina kasnije klub je istupio iz prvoligaškog karavana Republike Srpske na polusezoni, promenio je ime, a danas je pred gašenjem… Odlaskom Boksita, tačnije FK Milići, zauvek će otići i deo istorije fudbalskog sporta na ovim prostorima, ostaće samo muzejski eksponati i novinski članci kao svedočanstvo o jednom klubu i jednom vremenu.

Sličnu sudbinu doživljava i Rudar iz Ugljevika, FK Sarajevo iz nekadašnjeg Srpskog Sarajeva odavno ne postoji, baš kao ni Željezničar, Sloga iz Trna se uspela konsolidovati… Teško vreme nosi komplikovano breme i opasno preti.

Bio jednom jedan FK Boksit iz rajskih Milića… 

Slavko BASARA/Sportski žurnal