XS
SM
MD
LG

Dobar rezultat Reala sa Nišave

Horor na Malti. Kao Hičkok da je pisao scenario filma posle kojeg se sve što je bilo lepo u prvom poglavlju čudnog meča, u drugom postalo nestvarno, zaprepašćujuće, šokantno i bolno.

Sve što je sticao strpljivom i smišljenom igrom, Nišlije su prokockale besmislenim kiksevima prvo golmana Drobnjaka, zatim i iskusnog Mlađovića koji je i na Malti nastavio crnu seriju slanja protivničkih napdača pred belu tačku započetu s dva jedanaesterca protiv Partizana na Čairu pre nedelju dana. Srećom Maku Gaku, momak koji je zbog očajnih kolega startera dočekao šansu sprečio je senzacionalni preokret: Gzira – Radnički 2:2 (0:1).

Znao je Tomislav Sivić kako da predupredi eventualna iznenađenja koje je Daren Abdilja pripremao. Ispostavilo se međutim da to nije bilo dovoljno, jer su ga njegovi fudbaleri iznenadili i više od samih Malatežana.

„SAMO DA OSVOJIM NOVČIĆ“

Razgovarajući veče pred utakmicu s prijateljima u hotelu Salini, Tomislav Sivić u jednom trenutku je izustio iznenađujuću, ali ispostavilo se bitnu rečenicu, za mnoge trenere poučnu:

- Samo da osvojim novčić... I da mogu da biram stranu... Gledao sam na početku treninga, baš sam stao ispred gola: sunce peče, ništa se ne vidi... ne može da se gleda ispred gola na Jugu... Može da bude opasno ako budemo morali tamo da se branimo... Od 20, kad zađe sunce, nije problem – ispričao je Sivić...

A kad je kapiten Pejović „dobio novčić” i pravo da bira loptu ili stranu postalo je jasno da je i sreća poslužila Nišlije, pogotovo kad je već u prvom minutu sunce zaslepilo golmana Gzire...

Maksimalno žustri presing na polovini Gzire značio je pritisak na zadnju liniju i veziste domaćina posle kojih, tehnički, ali i fizički pripremljeniji gosti mogu da dođu u poziciju da probiju zgusnutu odbranu malteškog predstavnika u Evropi. Ne znajući šta ih je snašlo, fudbaleri Gzire na trenutke su i preoštrom igrom pokušavali da uspore Nišlije.

Već na isteku prvog minuta gosti su pripretili posle Marjanovićevog prekida, Hrvat s dva prezimena Darijan Radelić-Žarkov zaslepnjen suncem, kratko je odbio loptu, ali su svi bili iznenađeni lošom intervencijom golmana...

Trajao je pritisak Nišlija petnaestak minuta, međutim, bez direktnog šuta u gol i sa laganim oslobađanjem Maltežana spremnih da aut izvode i po minut, a korner ili slobodan udarac kad im se ukazivala prilika i po dva... I tako sve do prvog sudijskog tajmauta za osveženje u 23. minutu kad su i Meraklije, navijači Radničkog posle polučasovne pesme uzeli mali predah...

Da mogu da budu vrlo opasni Maltežani su pokazali u 25. minutu i to je sva mudrost koju inače pokušavaju da pretvore u rezultat: izbace loptu na kao od brega odvaljenog Džefersona kojeg nije lako zaustaviti, a on je odloži na šut prvom igraču koji istrči kontru... Odmah posle takve akcije suočili su se sa stvarnošću i lekcijom šta je prava kontra iz koje i krilo – Jovanović, ali i centarfor Štulić znaju šta treba da rade – 0:1.

GOOOOOL

0:1 – Štulić u 28:

Iz tri poteza kao iz udžbenika Nišlije su povele: s leve strane na centru izvrsna dijagonala Arsića i fenomenalan pas Lazaru Jovanoviću posle kojeg je usledio centaršut u stilu najboljih nekadašnjih krila i kao iz katapulta Štulićevo zakucavanje lopte iz peterca u gol!

1:1 – Maksvel u 56:

Dvostruka, trostruka greška golmana Marka Drobnjaka... Mogao je da izbaci ničiju loptu, spetljao se na ivici šesnaesterca, pokušao da je uhvati, ona mu se ponovo izmigoljila i došla do noge upornog Maksvela koji je samo ćušno u prazan gol!

2:1 – Maksvel (11m) u 61:

Snažni su i prljavi u duelima malteški fudbaleri i ko nasedne na „provokaciju” biva kažnjen. Bojan Mlađović je „naseo”, rvao se sa Maksvelom u šesnaestercu, Brazilac je „iskusno pao” i penal je najavio i doneo preokret.

2:2 – Gaku u 90+1:

Karambol u šesnaestercu Gzire konačno je doneo toliko iščekivani gol. Odbijala se lopta, nema ko nije pokušao da je ćušne u mrežu... Na kraju je Maki Gaku skinuo kamen sa srce svim Srbima koji su bodrili Radnički.

Zastao je navijačima Radničkog dah u 39. minutu kad je golman Marko Drobnjak protrčao pored lopte, a Džeferson pored njega i oduzeo je, ali na sreću i spetljao na gol-aut liniji.  Na žalost šokovi su ih tek očekivali u drugom poluvremenu posle intervencija golmana iz Niša...

Čudesne rotacije je vršio trener Gzire Abdila pa je tako u finišu prvog pouvremena levi bek Šćeri postao polušpic Rioskos vratio u defanzivu da odmori... Stekao se utisak da bi Maltežani bili presrećni da je mađarski arbitar već u poluvremenu odsvirao kraj utakmice, pogotovo što u 45. minutu Petrov umalo nije duplirao kapital Nišlija, ali... To ali, koštalo je Radnički pobede...

Kao da je zalazak sunca probudio Maltežane i paralisao Nišlije, posebno golmana Drobnjaka... Nestvaran kiks, drugi na utakmici i poklon oduševljenom Maksvelu za nezasluženih 1:1. Košmar je počeo u 56. minutu, a nastavio se još većim u 60. za rvanje Mlađovića sa Maksvelom i penal iz kojeg se sve okrenulo – 2:1.

Sa tri izmene u istom minutu pokušao je Sivić da razmrda ekipu. Stekao se utisak da je uspeo, jer me Mesarović prilično mučio Maltežane na pooziciji levog krila, međutim loptu nikako gostujući fudbaleri nisu uspevali direktno da upute u gol. Možda je sve moglo brzo da se okrene da je Petrov u 68.minutu bio malo pprecizniji... i opet, ali...

Pravda je donekle zadovoljena u prvom minutu sudijske nadoknade kad je bek Maki Gaku uradio ono što nikako nije uspevalo Petrovu, još koji put Štuliću, Dimiću i ostalim niškim napadačima – 2:2.

Ozbiljna je ovo opomena Nišlijama pred revanš na Čairu... Nema dobijenih utakmica, a ni slabih protivnika, ako sami ističnjte i ne sakrivate sopstvene slabosti.

Gzira – Radnički 2:2 (0:1)

STRELCI: 0:1 – Štulić u 28, 1:1 – Maksvel u 56, 1:2 – Maksvel (11m) u 61, 2:2 – Gaku u 90+1. minutu

STADION: Centrario. GLEDALACA 3.000. SUDIJA: Ferenc Karako (Mađarska) , POMOĆNICI: Peter Kabor 7 i Narbert Bornemšađza (Mađarska) 7. ŽUTI KARTONI: Radelić – Žarkov, Riskos, Ćosić (Gzira), Mlađović, Toldorava Tomić (Radnički).

GZIRA: Žarkov, Šćeri (od 90. Gauči),Menc, Tabone, Muskat, Korea, Diaz, Ćosić, Maksvel (od 74. Kolega), Rioskos, Džeferson.

RADNIČKI NIŠ:  Drobnjak, Aksentijević, Savić, Tolordava, Mlađović (od 66. Gaku), Marjanović (od 66. Mesarović), Pejović, Arsić, Jovanović (od 66. Tomić), Štulić (od 74. Dimić), Petrov.


Radnički (N) 1 : 0 Javor Matis
Čukarički 1 : 0 Partizan
Voždovac 1 : 3 TSC
Vojvodina 2 : 0 Novi Pazar
Radnik 1 : 0 Napredak
Mladost (L) 0 : 0 Mladost GAT
Kolubara 2 : 1 Spartak ŽK
Crvena zvezda 2 : 0 Radnički 1923
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Crvena zvezda 30 26 4 0 82
2 TSC 30 18 8 4 62
3 Čukarički 30 19 5 6 62
4 Partizan 30 17 6 7 57
5 Vojvodina 30 14 12 4 54
6 Novi Pazar 30 15 5 10 50
7 Voždovac 30 11 6 13 39
8 Radnički 1923 30 10 7 13 37
9 Kolubara 30 10 7 13 37
10 Napredak 30 8 7 15 31
11 Radnički (N) 30 7 8 15 29
12 Javor Matis 30 7 8 15 29
13 Spartak ŽK 30 5 10 15 25
14 Mladost (L) 30 4 11 15 23
15 Radnik 30 5 8 17 23
16 Mladost GAT 30 4 8 18 20