XS
SM
MD
LG

FS Kantona Sarajevo pokrenuo smjenu Elmira Pilava i Fuada Čolpe

Ibrahim Hasanbegović i Elmir Pilav FOTO: arhiva sportdc

U Fudbalskom savezu Kantona Sarajevo u toku je prikupljanje potpisa za smjenu Elmira Pilava, člana Komisije za sudije i suđenje, kao i Fuada Čolpe, člana Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine.

Prema dobro obavještenim izvorima potpise su sakupljali Irfan Peljto, aktuelni sudija sa “A” liste Premijer lige BiH i vlasnik FIFA znaka, kao i Adis Mulahasanović, nekadašnji arbitar elitnog ranga takmičenja, a prva dva potpisnika su aktuelne sudije Admir Musić i Benjamin Deljković! 

 


Kako portal sportdc saznaje iz dobro obaviještenih izvora cijelu priču o opozivu Pilava i Čolpe pokrenuo je Ibrahim Hasanbegović, nekadaši predsjednik i član Komisije za sudije i suđenje FS BiH, u to vrijeme desna ruka i prvi saradnik predsjednika Elvedina Begića, koji je Savezom vladao deset godina. Hasanbegović, takođe smo saznali, u ovoj akciji ima logističku podršku od Eldina Bakovića, generalnog sekretara FS Federacije BiH, ali i Irfana Durića, aktuelnog potpredsjednika FS BiH i bivšeg prvog čovjeka federalnog fudbala koji je u novembru 2019. godine hapšen u akciji SIPA kodnog naziva “VAR” zbog namještanja utakmica.

Elmir Pilav je na udaru pomenutog kolektiviteta jer je jedini kao stari kadar “preživio” promjenu na čelu Saveza kao predstavnik kantonalne komponente, dok je Čolpa kao član “fudbalske vlade” bio jedini muslimanski predstavnik koji je dao saglasnost za odigravanje prijateljske utakmice protiv Rusije. Poslije je taj meč otkazan pod velikim političkim pritiskom, a sam Čolpa bio izložen velikim prijetnjama!

Šta je stvarna pozadina pripreme puča u Fudbalskom savezu Kantona Sarajevo teško je zaključiti, ali očigledno će naredni dani dati odgovor i na ovo pitanje?!

Zanimljivo je da su iste stvari, prije nekoliko dana, pokrenute i u Područnom Fudbalskom savezu Prijedor u kojem se sakupljaju potpisi za smjenu predsjednika Mile Mandića.

Sve ovo dešava se u godini kada treba da se sprovedu redovni fudbalski izbori na svim nivoima, a akcije “pučista”, da li slučajno ili ne, su krenule i pred martovske utakmice baraža za Evropsko prvenstvo.

Kome, najviše, odgovara stanje nereda i haosa u fudbalu Republike Srpske i BiH?