XS
SM
MD
LG

Sarajevo osramotilo duh olimpizma

Zvižduk upućen plamenu na Olimpijskom stadionu “Koševo” prilikom otvaranja 14. Evropskog omladinskog olimpijskog festivala je klasični pucanj u olimpijski duh kojim se, toliko godina napadno, hvalilo i kitilo federalno Sarajevo, sve do nedelje veče i, po ko zna koji put, pokazivanja svog pravog lica. (Za ovu priliku neprikladan naziv stadiona “Asim Ferhatović Hase”, po nekadašnjem fudbaleru koji apsolutno nema nikakve veze sa olimpizmom, a pogotovo ne zimskim sportovima?!)

Ono Sarajevo, jugoslovensko, multietničko iz 1984. godine nije više ovo, današnje, federalno, skoro pa jednonacionalno, u kojem se ne priznaju nikakve različitosti i vrednosti već se, svemu i svakome, nameće kurs ekskluziviteta jednog naroda, u zemlji, kako je rekao predsjednik Evropskog olimpijskog pokreta Janez Kocijančić “dva entiteta i tri naroda”, pa je za to, ali i za zahvalnost Miloradu Dodiku, predsedavajućem Predsedništva BiH, sramotno izviždan!

Je li to olimpijsko Sarajevo?

-Nikad ništa kao ovo nismo tako skupo i puno platiti, a da jeftinije izgleda. Beskrajno sam razočarana. A zviždanje predsedniku Predsedništva BiH Miloradu Dodiku na stadionu je, gospodo, primitivizam. Došli ste na grande sportski događaj, a ne u Čevljanoviće. Sramota me mog Sarajeva! Grada gde sam rođena, sramota me. Dodiku svaka čast što je do kraja održao govor i otvorio EJOF. Ne znam da li bih se okrenula i otišla da sam na njegovom mestu bila – zaključila je Sanela Prašović-Gadžo, novinarka i voditeljka iz Sarajeva. 

Republika Srpska je pružila, još jednom, ruku zajedništva u dvorištu “Dejtonske zemlje”, pod olimpijskom zastavom, geslom duha mladosti i vječnim plamenom, ali ovakva nelogična i nefunkcionalna BiH (čitaj federalno Sarajevo) je uzvratila sramotom i brukom. Poruku mira i suživota “multikulturalno” Sarajevo je shvatilo, u tipično svom ambijentu, kao provokaciju. 
 

 

-To je Sarajevo, tesno, skučeno, nesposobno da prihvati ispruženu ruku, nesposobno da razume da postoje stvari, momenti i događaji kada ne trebate da pokazujete lošu stranu svog lica ili onu ružnu stranu medalje. Ono ne prihvata nikog drugačijeg i drugog, zato postoji toliki otpor ljudi iz Republike Srpske prema njemu. Ono što je važno jeste da je Milorad Dodik, srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH svoj posao odradio onako kako to treba, kao što to i rade ozbiljni državnici – rekla je Željka Cvijanović, predsednica Republike Srpske.

Dodikov govor na otvaranju EJOF-a s porukama mira, uvažavanja i tolerancije zaista je bio dostojan najvećih političara i svetskih lidera, smatra sociolog Sanja Vlaisavljević, koja ističe da je zvižduk upućen legitimno izabranom predsedavajućem Predsedništva nešto najskandaloznije što se moglo desiti u Sarajevu:

-Reč je o eklatantnom primeru izliva nacionalizma i moramo se složiti izliva bošnjačkog nacionalizma. Neki kažu da je to naprosto netačna definicija i da nije tačno da je reč o tome, pa hajde da onda da se našalimo – došli Srbi u Sarajevo da naprave diverziju i da zvižde Miloradu Dodiku. Ako njega ne možemo prihvatiti, onda imamo problem očito i s prihvatanjem Srba u BiH, jer oni su dali Dodiku većinski glas.

Ne treba zaboraviti da je nakon potpisa Dejtonskog sporazuma u zimu 1996. godine svoja vekovna ognjišta napustilo više od 170.000 sarajevskih Srba, a suorganizator EJOF-a uz federalno je i Istočno Sarajevo, s olimpijskim kapacitetima na Jahorini, Dvorištima i Palama. Međutim, to se nimalo, gotovo nikako, ne poštuje u “olimpijskom gradu”. Eh, kako su “Nadrealnisti”, sa onim sarajevskim zidom, pre 30 godina bili vidoviti!

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da je suvišno komentarisati ponašanje onih koji su na stadionu “Koševo” zviždali:

-Gde prestaje razum, počinje BiH. Mislio sam da je EJOF dobra prilika za BiH da se pokaže da mogu biti realizovani zajednički projekti i afirmi sani svi naši potencijali, ali, nažalost, izgleda da smo dovoljni sami sebi. Ovo je bila prilika da naše turističke i ostale sadržaje prezentujemo, ali…EJOF se održava pod sloganom “Mi stvaramo zajedno”, ali odmah na startu, na svečanom otvaranju, nekultura, šovinizam i zvižduci srušili su to geslo. BiH nije mogla da izađe iz čaure vlastitog provicijalizma, sakrivenog pod maskom prestonice koja to ustvari nije, niti je kada bila. Šta bi na sve ovo rekao upokojeni Španac Huan Antonio Samaran po kojem ime nosi ledena dvorana “Zetra”, jer ovo Sarajevo nije ono, “njegovo”, nekadašnje?
Stidi li se iko u “zemlji dva entiteta i tri naroda” onoga što je federalno Sarajevo priredilo u nedelju veče? Svi ćute. Niko se ne izvinjava, bar kurtoazno.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka je bez reči. Kakav to grad vodi? Visoki predstavnik Međunarodne zajednice Valentin Incko je po strani. Da li je shvatio, konačno, kakva je BiH zemlja i hoće li biti iskren ubuduće?

Celi svet je video o čemu se, zapravo, radi. Hoće li taj isti veliki svet to prihvatiti kao činjenicu ili će i dalje da žmuri pred istinom?

Umesto sportskog spektakla mladih EJOF je u BiH probudio šovinizam, u gradu kojim su se svi 1984. godine ponosili, a koji danas, mnogi, u širokom luku, zaobilaze. Sarajevo nije više gde je nekad bilo! Jer je ubilo je duh olimpizma.


Dodik: Zvižduk Srbiji, aplauz “Kosovu”

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je o zviždanju na “Koševu”:

-Bilo je mnogo aplauza i mnogo zviždanja. Primetio sam aplauz upućen “kosovskoj delegaciji” i zvižduk upućen Srbiji. Imao sam obavezu kao predsedavajući Predsedništva da se obratim tom skupu i to sam prihvatio. Verujem da za ono što sam rekao i učinio nije bilo razloga za nezadovoljstvo, a oni koji su uradili tako nešto – to je njihovo opedeljenje. Želim da Igre proteknu u najboljoj mogućoj atmosferi i da nakon sedam dana, u petak, imamo iza sebe odličnu manifestaciju i to je ono što je najvažnije.


“Što ćuti Siniša Kisić?

Tročlano Predsedništvo Olimpijskog komiteta BiH u sastavu: predsednik Siniša Kisić, članovi Izet Rađo i Marijan Kvesić nije se oglasilo povodom primitivizma i zvižduka na otvaranju EJOF-a. Posebno brine ćutanje srpskog člana i predsedavajućeg Predsedništva OK BiH Siniše Kisića i postavlja se pitanje: koga on u “olimpijskoj kući” BiH predstavlja: Republiku Srpsku, Distrikt Brčko ili samog sebe?

Zanimljivo je da je u ponedeljak ujutro zasedao Glavni organizacioni štab Festivala mladih, ali, prema saznanjima, nijednom jedinom reči nije bilo osude zvižduka Dodiku, Kocijančiću i EJOF-u.

Sportski zurnal

Skaka, Dodik i Vukovic