XS
SM
MD
LG

Olimpijski podvig na Jahorini

Dejan Ljevnaić i Nedeljko Elek

Na danas održanoj konferenciji za medije na Jahorini predstavljeni su poslovni uspjesi Olimpijskog centra Jahorina ostvareni tokom zimske turističke sezone koja je na samom kraju. Nakon gotovo 5 mjeseci i više od 140 dana rada skijališta u kontinuitetu, urađen je presjek i zabilježeni su velike promjene u svim segmentima poslovanja, od broja skijaša koji je porastao za 225 odsto do povećanja prihoda, zimskih prolaza i prometa.

Tim povodom direktor Olimpijskog centra Jahorina, gospodin Dejan Ljevanić rekao je:

“ Iza nas je sigurno najuspješnija zimska sezona u istoriji Olimpijskog centra Jahorina i moram reći da je iza nas jedan pravi olimpijski podvig, najveću zahvalnost dugujemo gospodinu Dodiku koji nas je podržao kada je ovaj centar bio u dosta lošem stanju. Prvi u regionu smo pustili skijalište u rad čak 29. novembra i danas je 141. dan skijanja, u planu je da skijalište zatvorimo u nedelju što će biti 144. dan skijanja u ovoj sezoni i bićemo posljednji u regionu koji zatvaraju skijalište. Ostvarili smo promet od 7.800.000 KM što je povećanje za 170 odsto, prihodi od parkinga i ski škole su takođe povećani. Broj skijaša porastao je za 225 odsto u odnosu na sezonu 2017. kada smo mi preuzeli upravljanje, i to je još jedan orgoman pomak Jahorine kao destinacije uopšte, broj vožnjije dostigao gotovo 2.000.000 a indirektni prihod od skijališta 125.000.000 KM što je uspjeh koji će se teško ponoviti. Poznato je da u svijetu skijanja nema velikih oscilacija, čak je zapažen opadajući trend jer svi znamo da sve manje djece dolazi na planine, a kod nas se desilo obrnuto i zato sa ponosom mogu reći da je ove sezone ugovorom o besplatnom skijanju na Jahorini skijalo više od 16.500 djece. Novina je i besplatno skijanje sa sezonskom kartom sa Jahorine u Sloveniji, Srbiji i Crnoj Gori pa je ovogodišnja sezonska karta važila na čak 350km ski staza. Svim novitetima i poboljšanjima na Jahorini doprinjeli smo i povećanjem vrijednosti svega na ovoj planini, pa je cijena u Real estate-u povećana za 5 puta.“ 
 
Predsjednik nadzornog odbora ovog centra, gospodin Nedeljko Elek rekao je:

“Produžili smo sezonu na Jahorini i uspjeli ostvariti sve zacrtano, sada postavljamo sebi još više ciljeve i dajemo sebi još veći i ozbiljniji zadatak za ubuduće„
 
Istorijsku sezonu na Jahorini obilježila su i bogata zabavna i takmičarska dešavanja. Najistaknutije su svakako Olimpijske igre za mlade, kada je Jahorina bila domaćin za 3 discipline – alpsko skijanje, biatlon i karling. Zatim, dolazak više od 150 skijaša iz Kine koji su na Jahorini radili pripreme za Olimpijske igre. Pozitivna ocjena kineskih skijaša ali i odlična ocjena koju je Jahorina dobila i nakon organizacije Olimpijskih igara za mlade sigurno će promjeniti na bolje kompletnu turističku sliku Bosne i Hercegovine u svijetu. Ono što je posebno uveselilo sve posjetioce Jahorine su koncertne aktivnosti: Svetlana Ražnatović, Crvena Jabuka, Dragana Mirković, Nikola Rokvić, Lepa Brena, Aco Pejović, Nikolina Kovač i Dejan Petrović Big Band; kada su Jahorinu posjećivali gosti iz čitavog regiona i kada se kako kažu tražila se karta više. 
 
Kako bi nastavili u istom maniru planiraju da ljetnu sezonu dodatno obogate sadržajima i događajima

Započeli smo i ozbiljan projekat najdužeg alpin kostera u Evropi koji će ići od jezera na vrhu  do podnožja planine, čija će dužina iznositi 2,2 km i predstavljaće sigurno najveću ljetnju atrakciju na planini. Polaz alpin kostera je u nepsrednoj blizini velikog jezera na vrhu planine koje ćemo takođe ambijentalno urediti sa novim stazama za šetnju, klupama, ljetnjikovcem i hranilicom za konje. Radićemo rasvjetu za jezero i kompletnu lokaciju Poljice ali i  gondolu „Partizan“ uz koju ćemo uraditi i 3 nove staze i rješiti dosta postojećih problema na Jahorini. To su za sada prioriteti kada su investicije u ptanju, pred nama je zaista dosta obaveza i posla koji nas očekuje do početka ljeta ali se svakako radujemo novim podvizima jer se nadamo da ćemo na taj način usrećiti i obradovati sve ljubitelje Jahorine i planinskog turizma“ rekao je Ljevanić.