XS
SM
MD
LG
25.06.2019 Ismet Nimanović

U Sarajevu održan  55. Jubilarni Internacionalni turnir " Alpe Adria "

Učesnici turnira

U Velikoj dvorani sarajevske Zetre u organizaciji Saveza dizača tegova BiH održan je jedan najstarijih takmičenja u Evropi, a to je 55. Jubilarni Internacionalni turnir u dizanju tegova " Alpe Adria 2019 ".

 Učestvovale su reprezentacije Italije, Austrije, Slovenija, Hrvatske, Mađarske i domaćina Bosne i Hercegovine koja je na čelu sa seletorom Namikom Omerovićem nastupila u sastavu, Rbina Mešović, Danis Arnautović, Eldim Omerović ( KDT Bosna Sarajevo ), Amar Demirović ( KDT Sidro Ostrožac, Jablanica ) .

Svi takmičari i takmičarke su postigli svoje trenutne najbolje rezultate, ali je najbolji bh. takmičar, Eldin Omerović, zbog povrede ramena podbacio u trzaju, što se itekako odrazilo na ukupni plasman bh. selekcije.

Ukupni pobjednik je Hrvatska, ispred Friuli Venecia Đulie i ekipe Austrije. Najbolji takmičar je, a ujedno i senior je Amar Musić ( Hrvatska ).

U ženskoj konkurenciji najbolja je Abigali Obodai iz Friuli Đulia, ispred Marine Marković iz Hrvatske i Neže Ribarič iz Slovenije .

U konkurenciji U - 17, ubjedljivi pobjednik je Korino Prijić ( Hrvatska ), drugi je bio Marko Borgobelja ( FVG ), a treći Maria Kanike ( Austrija ) .

U - 20, pobjednik Mihael Zanete ( FVĐ ), drugo mjesto, Davide Đialakone, treće Veneto i Maximiliana Moldekila ( Austrija ).

Kod seniora iza već pomenutog najsupješnijeg takmičara i pobjednika Amara Musića ( Hrvatska ), drugi je bio Anže Kosmač ( Slovenija ), treći NiKolas - Noa Gril ( Austrija ).

 

Generalni sponzor turnira je bila Gradska uprava Grada Sarajeva, Sponzori: BBI Banka, Federalno Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo .