XS
SM
MD
LG

Svi za Vicu

Vico Zeljković

Jednoglasnom odlukom 47 prisutnih delegata od 55 koliko Skupština broji Vico Zeljković, prvi čovek Fudbalskog kluba Borac i Područnog Fudbalskog saveza Banjaluka izabran je za predsednika, petog po redu, u Fudbalskom savezu Republike Srpske.

Vanredna sednica Skupštine održana je sinoć u maloj većnici Banskog dvora u Banjaluci, a posle nekih pola časa iz nje se začuo gromoglasan aplauz što je bio znak da je Zeljković inaugurisan za prvog čoveka entitetskog Saveza. On će do kraja tekućeg mandata, tačnije 30. septembra ove godine biti predsednik FSRS, a po automatizmu i član Izvršnog odbora FS BiH do decembra 2020. do kada trebaju da se sprovedu izbori na svim nivoima za mandatni period 2020 – 2024.

Zeljković je štafetnu palicu preuzeo od Dušama Markovića iz Bijeljine koji je od 17. decembra prošle godine bio vršilac dužnosti predsedavajućeg FSRS, nakon što su na Skupštini tadašnja 44 delegata jednoglasmo funkcije predsednika razrešili Milu Kovačevića iz Gradiške, koji je na čelu Saveza iz Banjaluke bio od 30. novembra 2007. godine.

-O prošlosti neću mnogo da govorim, dosta toga je već rečeno, iza nas je turbulentan period. Vreme je da pojedine stvari pokrenemo iznova, okrenemo se ka onome što nam dolazi, da stvorimo jedinstvo porodice u prvom redu, a potom olakšamo razvoj i progres fudbala. Radićemo na poboljšanju odnosa sa područnim fudbalskim savezima, kao i Fudbalskim savezom BiH, nastojaćemo da pomognemo klubovima, sve uz poštovanje standarda UEFA i FIFA koje su pre neki dan u Sarajevu rekle da sve što smo uradili bilo je po Statutu i Zakonu, odnosno nije bilo proceduralnih grešaka. To nam daje novi zamajac za budućnost, a ono što sam uradio na nivou Područja Banjaluka nastojaću da prenesem i na nivo Republike Srpske, tačnije da oslobodimo klubova kotizacija i nameta za službena lica, a da oni taj novac investiraju u infrastrukturu i omladinski fudbal – istakao je nakon imenovanja Vico Znjeljković.

Zeljković je naveo da Komisija za propise Fudbalskog saveza Republike Srpske nije našla “sukob interesa” u tome što je on predsednik Fudbalskog kluba Borac, tako da nije bilo smetnji da on postane i predsednik entitetske “kuće fzudbala”.

-Paraleno ću obavaljati obe funkcije bar do leta jer nema prepreka za to. Naši konkretni potezi biće da stvorimo bolje uslove za fudbal u Republici Srpskoj. To će biti infuzija da se podigne kvalitet klubova i njihovo funkcionisanje. Insfrastukutra je veliki problem i tražićemo rešenja od FIFA i UEFA putem FS BiH, kao i od lokalnih uprava da nam pomognu, te ćemo se posvetiti razvoju omladinskih škola u Republici Srpskoj da budu oslonac razvoja fudbala i njegova budućnost – naglasio je Zeljković.

Sada već bivši predsednik FSRS Mile Kovačević se u prošlosti mnogo pozivao na neke nefudbalske stvari da su ga eliminisale iz fudbalske organizacije, čak je “privatnim kanalima” stigao i do UEFA i FIFA, ali…

Marković, Zeljković, Lale i Valjić

-Ovo je jedna velika satisfakcija za mene lično, ali i velika odgovornost, kao i za sve ljude iz fudbalske većine koja je i pokrenula svu ovu priču pre nekoliko meseci. Ovo je pobeda fudbala, a na nama je u narednom periodu da sprovedemo zacrtanu viziju i na terenu, da reči pretočimo u delo – rekao je na kraju svog izlaganja Vico Zeljković.

Vanredna izborna Skupština FSRS u Banskom dvoru je počela u 14.05 časova, a Radno predsedništvo su sačinjavala dva potpredsednika Dušan Marković i Milorad Lale, kao i najstariji član Skuptine Pavo Muždeka, odnosno Igor Ostojić, predsednik Komisije za propise FSRS. Posle imenovanja Vico Zeljković je zauzeo mesto u predsedništvu umesto Igora Ostojića koji je delegatima Skupštine dao informaciju sa sastanka u Sarajevu sa predstavnicima FS BiH, UEFA i FIFA.

-Članove uEFA i FIFA upoznali smo sa hronologijom događaja u dokumentu na engleskom jeziku koji su predstavnici iz Niona i Ciriha dobili dan ranije, ali sam im i usmeno sve obrazložio. Nakon jasnijeg sagledavanja situacije predstavnici UEFA i FIFA su imali samo nekoliko tehničkih pitanja i prihvatili su informaciju da je sve urađeno po aktima FSRS, FS BiH, UEFA i FIFA – rekao je Igor Ostojić, predsednik komisije za propise Fudbalskog saveza Republike Srpske.

U ime Fudbalskog saveza BiH delegate Skupštine pozdravio je Milorad Sofrenić, potpredsednik Fudbalskog saveza BiH i poželeo uspešan rad, a u ime “krovnog” Saveza sednici je prisustvovao i Nihad Hodžić, sekretar Izvršnog odbora.