XS
SM
MD
LG

Ludost i pohlepa

Foto: Euroleague

Koronavirus zaustavio je sport u cijelom svijetu. Svaka liga pokušava naći neko rešenje a danas je odluku donijela i Evroliga. I Evroliga i Evrokup će se nastaviti. Kada ? E to niko ne zna. Odlučeno je da će se pratiti situacija i da će se takmičenje nastaviti kada bude bezbijedno, pa makar to bilo i u junu ili julu.

A šta je nabizarnije u ovoj odluci ? Plan je da se odigraju takmičenja po planu. Odnosno, u EL da se odigraju preostalih šest kola, plej of pa završni turnir a u Evrokupu da se odigra planirani plej of. Ako bi se tako igralo, EL bi se završila kroz mjesec ipo a EK kroz možda mjesec dana. Moglo bi se igrati brže ali ako se nastavlja EL, nastaviće se i lige pa je nemoguće da se igra EL na svaka dva dana.

Ovo je potpuna ludost prvog čovjeka Evrolige Bartomeua a dobrim dijelom i pohlepa. Ako se sezona poništi, novčani gubici same EL su veliki. Ako bi se nastavilo kad tad, klubovi bi gubili ali ne i sama Evroliga. Međutim, potpuno je suludo da je donijeta ovakva odluka.

Prvo, ako se nastavlja, moralo bi se nastaviti po nekom bržem sistemu. U Evrokupu je lagano organizovati završni turnir najbolje osmorke i za neka 3-4 dana, imate šampiona. U Evroligi je sasvim dobra ideja koju je dao Kris Singlton. Bilo je riječi već o tome ali uglavnom riječ je o kopiji sistema koji važi u NCAA košarci na martovskom ludilu. Tako bi se EL odigra u nekih 7-8 dana i završila.  Ali tada nema toliko para za Evroligu pa pohlepa Bartomeuu ne dozvolajva da razmotri ove opcije.

Drugo pitanje jeste i kako će ekipe nastaviti. Znači, nastaviće se nekad. Niko ne zna kada. Ekipe moraju držati igrače duže od planiranog i duže ih plaćati. Sasvim je realno da dosta ekipa ostane bez nekog igrača. Oni najbogatiji možda i neće ali timovi koji nisu toliko finansijski jaki, teško će plaćati pa i dva mjeseca duže igrače od planiranog. 

Takođe, kako će se ekipe spremiti za narednu sezonu ? Koliko će imati vremena za pripreme ? U junu i julu ekipe uveliko prave rostere za nove sezone a u avgustu kreću sa pripremama. Sada će to biti nemoguće nakon ovakve odluke EL. Kada će ekipe sastavljati rostere ? Kada će imati prireme ? Hoće li kasniti i sledeća sezona ? Sve su to loše stvari ovakve odluke. 

Bolje je bilo sad presjeći i donijeti neku odluku. Ili poništenje ili proglašenje prvaka. Jesmo mi koji volimo sport za to da teren rešava sve. Ali ako se neće igrati ni u maju, nema svrhe ni da se igra. 

Jedino ima za pohlepnika Bartomeua, kojem je profit bitnii od svega. A ta njegova pohlepa polako ali sigurno vodi evropsku klupsku košarku ka ponoru.....