XS
SM
MD
LG

Vježbajmo sa Ivanom Nikolić (video) 8.

Da li postoji jedan dan u vašem životu a da niste doživjeli barem jednu malu stresnu situaciju? Pošto svi živimo savremeni način života koji obiluje napetim situacijama, vjerovatno ne postoji dan bez stresa.

Riječ stres potiče iz engleske riječi  “stress“  što znači udarac, a okolnosti koje ga izazivaju nazivaju se stresori. Najčešći su stresori iz spoljašnje sredine: loše vrijeme, loše društvo ili vijesti, nedostatak novca, pritisak za ispunjavanje brojnih obaveza itd. Mada i unutrašnji faktori kao što su bolest, temperatura i sl. mogu da izazovu stres.

Stres je veoma teško definisati jer postoji veliki broj definicija, razlog tome je što svaka individua različito doživljava stres, pa je za nekoga jedna situacija stres, a za drugoga je ta ista situacija zadovoljstvo. Potoje dva tipa stresa: akutni ili trenutni i hronični ili dugotrajni stres.

 Bez obzira da li je riječ o akutnom ili hroničnom stresu on može biti uzrokovan nizom specifičnih događaja zbog unutrašnjih konflikata opšteg stanja vašeg zdravlja.

Obzirom da je u današnje vrijeme stres u našim životima stalno prisutan,a naročito ovih dana kada smo u nekoj vrsti izolazcije zbog korona virusa i da ga je nemoguće izbjeći, veoma je bitno pronaći načine kako ga spriječiti ili barem smanjiti.

Ono što je najlakše uraditi, a što proizvodi povoljne efekte u smislu smanjivanja stresa jeste upražnjavanje fizičkih aktivnosti.

Zato vježbajte sa nama!