XS
SM
MD
LG

Šta je potrebno Denveru da bi napao titulu ?

Foto: Denver Stiffs

Denver Nagetsi predvođeni našim Nikolom Jokićem i ove sezone igraju sjajno u NBA ligi. Opet su u vrhu Zapada, sigurni su u plej ofu a i sasvim je realno da opet dobace do polufinala Zapada. Međutim, to polufinale je limit za ovu ekipu a za nešto više, moraće mnogo toga promijeniti.

No da krenemo sa pozitivnim i negativnim stvarima.

Šta je to pozitivno ?

O Nikoli Jokiću ne treba trošiti riječi. Vanvremenski igrač i košarkaški genijalac. Čak u ni manjak kilograma nakon restarta, ne pravi problem. On je bez dileme najbolji centar u NBA ligi, lice franšize i neko oko koga Denver gradi svoju budućnost.

Pored Nikole, sve pozitivnija stvar jeste i Majkl Porter junior. Porter je izabran na Draftu 2018. godine kao 14. pik. Cijelu prošlu sezonu propustio je radi povrede leđa. Međutim, ove sezone je zaigrao a od restarta pruža nevjerovatne partije. U poslednja tri susreta je na prosjeku od 33,3 poena po meču uz 11,6 skokova. Nevjerovatno skočan, atletski moćan a opet ima prilično mekanu ruku. Po svim parametrima, Porter bi trebao biti taj ''drugi'' igrač Denvera. O tome govore i napredne statistike prema kojima ima +10 poena u off/def rejtingu na 100 posjeda (118-108).

Foto: Denver Stiffs

Dobra stvar jeste i odbrana. Denver je peti u ligi po tome kakav procenat šuta daje svojim rivalima. Bili bi i bolji da malo bolje brane liniju za tri poena. Takođe, skakački su sjajni. U ofanzivnom skoku su peti u ligi a najmanje defanzivnih skokova daju svojim rivalima.

Dobro je i to što imaju dosta ''pratećeg'' osoblja. To su oni igrači koji kad uđu mogu dati doprinos a nalaze se daleko na klupi i nisu uvijek prve opcije.

E sad, ako pričamo o tome šta im je u budućnosti potrebno da bi se borili za titulu (ne mogu sa ovim rosterom) dobro je i to što Milsapu ističe ugovor ali o tome kasnije.

Šta je to negativno ?

Jedna od najnegativnijih stvari je ta što Denver nema drugu opciju. Šampionski tim mora imati bar jasno definisana dva igrača. Jokić je jedan, Marej bi trebao biti drugi ali on to nije. I to je veliki problem, pogotovo kad dođe plej of. Porter ima svu perspektivu da bude taj drugi u budućnosti ali i tu može biti problema radi loših ugoora.

A negativne stvari i loši ugovori vezuju se za Mareja. Marej je dobio maksimalni ugovor ali je on igrač koji teško može to opravdati. Jeste odličan igra, odlično sarađuje sa Nikolom Jokićem ali nije sposoban biti drugi superstar u timu koji će ići po titulu. Razlog je taj što nema dovoljno jak kontinuitet u svojim igrama. A njegov ugovor za sledeću sezonu ide preko 31,5 miliona što je mnogo previše za takvog igrača. Nisu mu naklonjene ni napredne statistike jer recimo na 100 off/def posjeda, Marej je na -1. Takođe, defanzivne statistike mu generalno ne idu u prilog.

Foto: Mile High Sports

Problem Denveru može biti i Barton. Vil Barton je igrač koji kad je u ritmu može biti opasan po rivala ali kad je van ritma, itekako je opasan po svoj tim. To se vidjelo najbolje u nekim trenucima prošlogodišnjeg plej ofa. Jeste se ''unormalio'' ove sezone ali Bartona ne želite imati u timu koji juri titulu. 

Na sve to, postoji i mimo Mareja dosta ugovora koji ne idu na ruku Denveru a jedan od ugovora jeste i ugovor Gerija Herisa. Njemu će Denver dati sledeće sezone 20 miliona što je previše za solidnog defanzivca i solidnog šutera.

Šta Denver mora uraditi da bi napao titulu ?

Denver mora konačno reagovati između sezona. Poprilično su pasivni kada treba odraditi trejd ili kada treba napasti nekog slobodnog igrača a i sa ugovorima se nisu najbolje snalazili.

Denver se na kraju sezone rešava ugovora Pola Milsapa. Rekao sam već da je to pozitivna stvar. Na njega je otpadalo 30 miliona godišnje a nije ni blizu takvog ugovora igrao. Bilo bi zaista suludo ako bi Denver išao da ga zadrži. Ugovor ističe i Plamliju ali njega bi morali zadržati. Mogu produžiti saradnju za 15ak miliona a Plamli je statistički najbolji defanzivac. Na 100 posjeda ima najbolje ''all round'' statistike poslije Nikole Jokića a rejting na 100 off/def posjeda mu je najbolji poslije Jokićevog (izjednačeni on i Porter).

Denver će bez produžavanja Milsapu i Plamliju ugovora imati rpostora da dovede jednog superstara. Ove godine ponuda i nije neka. Ima tu igrača poput Entonija Dejvisa ali je realno da on ostane u Lejkersima. Hejvord bi sjsajno legao Denveru ali bi morao pristati na manje para nego što je primao u Bostonu. 

E sad, opcija je i Danilo Galinari. Galo je rekao da sledeći ugovor neće potpisati radi para nego da krene po titulu. Samim tim, moglo bi se uklopiti sledeće. Denver sa salari kepom može produžiti Plamlija i dovesti Galinarija. A onda odraditi trejd u kojem će ponuditi Bartona, Herisa i pikove u zamjenu za Bredlija Bila.

Petorka Marej, Bil, Porter, Galinari i Jokić uz rezerve kao što su Krejg (kojem isto moraju ugovor produžiti ali njegov ugovor nije prevelik), Plamli, Moris, Bol Bol, Grent, Dožir, Čančar. I više nego dobra ekipa. Čak i da produže Plamlija, dovedu Galinarija a ne odrade trejd za Bila, bili bi opet sjajni. A sa Bilom bi bili kandidati za titulu.

Šta će i kako će raditi pokazaće period između dvije sezone. Aktivni moraju biti jer uz svu genijalnost Jokića i potencijal ostalih, trenutni roster im nije sposoban ići po titulu. 

A grijeh je da troše Jokićeve godine na ekipe koje nisu do kraja konkurentne....