XS
SM
MD
LG

Najava petog kola Evrolige

Foto: Euroleague

Pred nama je peto kolo Evrolige. Ovo kolo će biti poprilično krnjavo jer su tri meča odgođena. Radi problema sa koronavirusom u Albi, Zenitu i Asvelu, odgođeni su mečevi Alba - Baskonija, Zenit - Armani te meč Efesa i Asvela.

No da se posvetimo mečevima koji će se igrati.

Žalgiris i Valensija otvaraju peto kolo u četvrtak od 19h. Ekipa Martina Šilera jedina je sa četiri pobjede u četiri meča. Žalgiris igra izuzetno čvrsto i timski. Ne srljaju i ne prave nepotrebne greške. Često igraju i do poslednje sekunde u napadu za šta je najbolji primjer meč sa Zvezdom. Od 75 poena, 17 su dali u poslednjih pet sekundi napada.

Veoma su aktivni na skoku i defanzivnom i ofanzivnom i ne padaju lako i kad krenu neki problemi. Jokubaitis je dobio pravi prostor a mladi bek taj prostor sjajno koristi i igra odlično. Lekavičius igra takođe sjajno a Žo Lovernj je takođe odličan. Pogotovo je u skoku dobar i jedan je od najboljih ofanzivnih skakača u Evroligi. Takođe, uvijek iskoči još neko poput Hejsa protiv Efesa tako da imaju dobru širinu.

Valensija je ostvarila dvije pobjede uz poraz od Barselone. Meč protiv Zenita nisu odigrali er je ruski tim imao problema sa koronavirusom. Što se tiče ekipe trenera Ponsarnaua, oni imaju zuzetno jak sastav. Dobro su se pojačali preko ljeta a pojačanja su se dobro uklopila u ekipu. Uz to, Dubljević igra rutinerski i pruža partije kakve se od njega očekuju.

Dosta su čvrsti i djeluje da su defanzivno još jači nego prethodne sezone. Atletski veoma nezgodna ekipa koja može namučiti svaki tim ako ih uvedu u svoj ritam. Ključni igrači ove sezone su za sada Dubljević, Vilijams, Kalinić a u vanjskoj liniji sve nekako kreće od Van Rosoma. Prepelič je tu takođe i uvijek svojim ''rafalom'' može uništiti neku ekipu.

Što se tiče prognoza za ovaj meč, očekuje nas tvrd meč na manji broj poena a blaga prednost ipak ide Žalgirisu.

Od 20h sastaju se dva bivša tima Željka Obradovića, Panatinaikos i Fenerbahče. Panatinaikos u ovaj meč ulazi sa pobjedom i dva poraza. Iako sami rezultati i nisu toliko loši, s obzirom da su imali dva gostovanja, ekipa trenera Vovorasa ne izgleda dobro. Djeluje da im fali kvaliteta i da su nekako limitirani. U napadu se sve faktički svodi na Fostera i Nedovića a kao treći se nameće mladi Mitoglu koji je odigrao sjajno protiv Barselone.

Sa druge strane, Fener selektora Kokoškova ima dvije pobjede i dva poraza. Vrlo lako su mogli oba ta meča dobiti. Brunu je šut za pobjedu protiv CSKA ''iscurio'' a protiv Bajerna su ispustili +22. Međutim, bez obzira na te oscilacije, Fener djeluje mnogo bolje od Panatinaikosa.

Imaju dubinu u napadu. De Kolo i Braun su ključni igrači ali uvijek se neko doda. Edi za sada sjajno šutira, Ulanovas i Dikson uvijek mogu odigrati neki fantastičan meč. Tu je naravno i Veseli koji igra dobro u oba smjera.

Radi boljeg utiska i veće širine, prognoziram pobjedu Fenera.

Od 20:45h igra se centralni meč za nas u ovom kolu jer jedini rgionalni predstavnik, Crvena zvezda, igra u tom terminu protiv CSKA u Beogradu. Zvezda ima pobjedu i dva poraza a meč protiv Asvela je odgođen. 

Tim Saše Obradovića izgleda izuzetno jako na startu sezone, pogotoo u ABA ligi. Sastav izuzetno dubok sa nekoliko sjajnih opcija na svakoj poziciji. U Evroligi su igrali dobro u sva tri susreta. Defanzivno pogotovo su bili odlični protiv Žalgirisa i dobri protiv Fenera ali je nedostajalo rešenja u napadu. Ekipa igra timski a ključna figura jeste Džordan Lojd, koji je sa 21 poenom po meču najbolji strijelac Evrolige.

CSKA ima dvije pobjede i dva poraza. Veoma neočekivano su izgubili od Albe u prošlom kolu. Imali su problema i sa koronom pa Nikola Milutinov tek ulazi u ritam. Klajburn se vratio i djeluje odlično na startu sezone. Džejms igra od sjaja do očaja ali prosto to je Džejms. Šengelija se još nije na pravi način adaptirao na Moskvu i za sada se traži.

Zvezda sigurno ima svoje šanse u ovom meču. Na kraju krajeva, sezona je takva da će svako svakog moći dobiti. Zvezda će sigurno kroz odbranu i agresivnost tražiti voju šansu. Moraće se nametnuti pod košem, što će povratkom Terija na teren biti dosta lakše. Takođe, moraće obratiti pažnju i na Nikitu Kurbanova koji je tradicionalno raspoložen da iz drugog plana ''sredi'' Zvezdu. Napadački će im trebati širina ukoliko Lojda ne bude išlo. Mada, ne mora značiti da će imati problema jer CSKA ne briljira defanzivno na startu sezone.

Biće ovo veoma neizvjesna utakmica a blaga prednost ide Moskovljanima.

Program u petak otvaraju Himki i Makabi od 19h. Himki je vjerovatno ekipa koja je najviše oštećena promjenom pravilnika oko korone. Krpili su sa juniorima ekipu samo da imaju osam igrača u ekipi i izgubili sva četiri susreta. Sada djeluje da su baš oštećeni. No, sezona je duga i možda se mogu vratiti. Bitna stvar je da im se vraća Šved i da će igrati prvi meč ove sezone a trebali bi i ostali da se vrate, sem Jovića koji je još neko vrijeme out.

Makabi je ostvario samo jednu pobjedu u prva četiri kola i njima ''gori'' pod nogama da dođu do trijumfa u ovom meču. Igraju od sjaja do očaja sa dosta oscilacija. Defanzivno imaju problema i ne mogu mnogo toga odbraniti. Sve kreće od Vilbekina ali i on je imao nekih lošijih momenata u sezoni i zato su tu gdje jesu.

Ovo je važan susret i za jedne i za druge. Međutim, očekujem da proradi inat kod Himkija i da predvođeni Švedom upišu pobjedu.

Od 20:30h Bajern dočekuje Olimpijakos. Biće to duel ekipa koje imaju po tri pobjede i poraz. Trinkijeri je fantastično posložio Bajern i sjajno podijelio uloge. Vladimir Lučić se sjajno snašao u tom sistemu i igra košarku karijere. Bladvin je sjajan u oba pravca a Rejnolds igra košarku svog života.

Olimpijakos se dobro pojačao i Barcokas je sve dobro posložio. Spanulis i printezis više nisu u prvom planu ali sjajne partije pružaju Martin, Vezenkov i Herison. Čak se i Slukas još uvijek traži i očito je da ovaj tim ima još dosta rezervi.

Veoma je teško prognozirati ovaj susret jer su obje ekipe borbene i uporne i pravile su preokrete tokom sezone. Ipak, blaga prednost u ovom susretu ide Olimpijakosu.

A za kraj kola prava poslastica. U petak od 21h gledaćemo ''El Klasiko'' između Barselone i Reala. Barsa u ovaj meč ulazi sa tri pobjede i jednim porazom. Najvažnija stvar za Šarasa Jasikevičiusa jeste ta da se Mirotić oporavio od korone i da je spreman za ovaj meč dok će Klaver i Abrines propustiti ovaj susret.

Što se Barse tiče, Mirotić je igrao dobro prva dva kola a onda je propustio dva meča. Dejvis i Higins su preuzeli stvari u svoje ruke i oni su zaslužni što je Barsa prošla pobjedonosno kroz mečeve bez Mirotića. Takođe, Kalates je odradio posao u svom stilu u oba smjera a otkrovljenje sezone za sada je Smits koji jako dobro koristi minute koje dobija.

Sa druge strane, Real ima samo jednu pobjedu u prva četiri kola. Iako je Laso zadržao sve igrače, ekipa ne djeluje dobro. Nisu imali previše povreda i problema sa te strane ali na terenu e djeluju kako trebaju. Rijetko ko da daje doprinos kakav se od njega očekuje.

Faktički, Tavareš je donekle najkonstantniji a oscilacija ima i u partijama Ljulja, Kampaca, Fernandeza. Prateće osoblje nije na pravom nivou i ne iskače kako to znaju obično i Real je tu gdje jeste trenutno. Zato je za njih ovaj meč od velike važnosti jer sa novim proazom bili bi u velikim problemima.

Teško je bilo šta prognozirati. Međutim, Barsa nije djelovala dobro protiv taktički potkovanih trenera. Jesu favoriti ali neće biti iznenađenje ako Lasova četa slavi u Kataloniji.

I za kraj, ostavljam vam raspored petog kola uz napomenu da ćete rezultate moći pratiti na SportDC portalu.


34 .kolo Euroleague
CSKA Moscow 88 : 70 Lyon-Villeurbanne
Žalgiris Kaunas 93 : 78 Panathinaikos
Fenerbahce 67 : 93 Real Madrid
Alba Berlin 81 : 58 Crvena zvezda
Valencia 86 : 81 Baskonia
Zenit Petersburg 86 : 69 Maccabi
Olympiacos 82 : 75 Khimki
Milano 98 : 75 Anadolu Efes
Barcelona 72 : 82 Bayern
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Por Bod
1 Barcelona 34 24 10 58
2 CSKA Moscow 34 24 10 58
3 Anadolu Efes 34 22 12 56
4 Milano 34 21 13 55
5 Bayern 34 21 13 55
6 Real Madrid 34 20 14 54
7 Fenerbahce 34 20 14 54
8 Zenit Petersburg 34 20 14 54
9 Valencia 34 19 15 53
10 Baskonia 34 18 16 52
11 Žalgiris Kaunas 34 17 17 51
12 Olympiacos 34 16 18 50
13 Maccabi 34 14 20 48
14 Lyon-Villeurbanne 34 13 21 47
15 Alba Berlin 34 12 22 46
16 Panathinaikos 34 11 23 45
17 Crvena zvezda 34 10 24 44
18 Khimki 34 4 30 38