XS
SM
MD
LG

Ivajlo Petev jedan od kandidata za selektora Bosne i Hercegovine

Ivajlo Petev

Komisija Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine za izbor selektora, nakon odlaska Dušana Bajevića, a čine je Zvijezdan Misimović i Emir Spahić, danas je u Sarajevu razgovarala sa jednim od kandidata za naslednika Duška Bajevića.   Bugarin Ivajlo Petev doputovao je u Sarajevo i pokazao volju i želju da preuzme bh tim. On je samo jedan od kandidata za novog bh selektora, a to što se sa njim prvim obavio razgovor ne znači ništa.

Narednih dana očekuje se da Misimović I Spahić nastave razgovore i sa drugim potencijalnim kandidatima. Nema dileme da će među njima biti treneri koji su iz Bosne i Hercegovine.

Prema našim saznanjima za poziciju selektora je zainteresovan Husref Musemić. On je nakon odlaska iz Sarajeva slobodan i nema angažman.

Šef struke Željezničara Amar Osim mogao bi biti jedan od onih sa kojima bi Misimović i Spahić mogli da razgovaraju. Pitanje je samo da li Amar ima ambicija da sjedne na selektorsku klupu.

Jedan dio bh fudbalske javnosti na svaki način u priču oko selektora ‘’guraj’’ Sergeja Barbareza. Ostaje pitanje  kako na klupu postaviti čovjeka koji nije fudbalski angažovan i nema trenersko iskustvo. Dati mu da se uči na reprezentaciji, bilo bi previše, bez obzira, ponavljamo, što je on ostavio dubok igrački trag u bh reprezentaciji. U trenerskoj svijetu je početnik.

Inače, Bugarin je imao zavidnu igračku i trenerku karijeru. Igrao je Beoro, Larnaku, AEK, dva puta je bio član CSKA iz Sofije. Kao trener vodio je Ludogorec, AEL Limasol, zagrebački Dinamo. Govori srpski jezik, sigurno je i da zna mentalitet ovdašnjih igrača. To su neke njegove prednosti, ali ostaje da se vidi šta će Misimović i Spahić raditi narednih dana i sa kim će razgovarati. Oni će nakon što obave razgovore sa potencijalnim kandidatima predložiti petočlanoj komisiji, a koju čine dva predsjednika entitetskih saveza, te predsjednik FS BiH i njegova dva potpredsjednika, ime(na)  njihovog kandidata. Odluku o selektoru će donijeti ipak Izvršni odbor Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine.