XS
SM
MD
LG

Prokleta tehnologija

Foto: Wired UK

Kada kažu za neku utakmicu da je na njoj pao i najveći i najbolji gol, onda znate da je istorijska. A ta utakmica ne bi bila ništa posebno da se odigrala u današnje vrijeme.

Sport je danas mnogo više od hobija. U moru loših stvari, bolesti, besparice i ostalog, ljudi u sportu traže neko zadovoljstvo. Nešto što će ih bar na trenutak otrgnuti od njihove tmurne svakodnevice. Sport je postao ''filter'' koji čisti ljudima dušu od briga bar dok traje utakmica. Kada to znate, jasno vam je da je sport bitan.

E pa pošto je bitan, onda se treba dovesti do savršenstva. Savršenstvo je nemoguće postići ali nekako savršenim možemo smatrati nešto što je pravedno. Zato se često polemiše da li je sport pravedan ili ne.

Međutim, malo je smiješno da pričamo o pravednosti u sportu dok živimo u svijetu u kojem živimo. Pričamo o pravednosti u sportu dok djeca umiru od gladi ? Pričamo o pravednosti u svijetu gdje se djeca liječe SMS porukama ? Pričamo o pravednosti u svijetu gdje kojekakav bjelosvjetski ološ dobija pažnju javnosti ? E pa dok živimo u takvom svijetu, niko nema pravo omaložavati sport jer ''nije pravedan''. Mnogo veće nepravde se dešavaju u našoj bližoj i daljoj okolini od eventuealne neke nepravde u sportu.

Ali bez obzira što je svijet postao okrutno mjesto i što je daleko od savršenog, sport ipak teži da bude savršen. Svaki sport teži da što više doprinese pravednosti i da ishod utakmica zavisi isključivo od kvaliteta samih sportista. Međutim, u svemu se nekada pretjera pa i u toj želji za tolikom pravednošću.

Nekada su neki momenti postali istorijski baš zato što su nepravedni. Zvuči čudno ali je tako. Pomenuo sam u uvodu dva gola na jednoj utakmici, najveći i najbolji. Naravno, riječ je o utakmici Argentine i Engleske na Mundijalu 1986. godine. Dijego Armando Maradona dao je dva gola. Prvi, tako što je u skoku udario loptu rukom. Mnogi to nisu primjetili pa ni glavni sudija Bin Naser. Taj gol postaće upamćen kao ''Božija ruka'' te će postati najveći gol u istoriji fudbala. Na istoj utakmici, Maradona je dao i najbolji gol. To je onaj čuveni gol kada je krenuo sa svoje polovine, prošao cijelu odbranu Engleske i postigao gol.

Foto: BBC

Međutim, da se ovaj meč odigrao 30ak godina kasnije, ovaj meč ne bi bio uopšte bitan. VAR bi reagovao kod Maradoninog prvog gola i poništio bi ga. Pa zamislite vi fudbal bez čuvene Božije ruke ? Možete ga zamisliti ? Ja ne mogu. Jesu Englezi tu oštećeni ali prosto postoje neki kultni momenti ma kakvi oni bili.

To su oni momenti o kojima generacije pričaju. Ja sam rođen devet godina poslije Božije ruke ali sam bar deset puta u životu pričao i raspravlao o tom momentu. Jednostavno, takvi momenti su ono po čemu se fudbal pamti.

A takvih momenata više nema. Neće se nove generacije raspravljati o nekom novom Maradoni i nekoj novoj Božijoj ruci. VAR će im uskratiti to zadovoljstvo. Ta prokleta tehnologija koja je uništila čar fudbala i koja više ne dozvoljava ni da proslavite gol voljenog tima. Prosto smo postali robovi tehnologije i gdje se ne dozvoljava ni najmanja greščica koja je tako prirodna za ljudski rod.

I koliko god mi VAR kidao nerve, sama njegova ideja i nije toliko loša. Ispravljanje greški sudija. I ajde što se žele korigovati krupne greške, ma koliko one mogle kultne biti. Ali u kakvu se krajnost sve pretvorilo, dođe mi da gledam dokumentarce o botanici i da fudbal nikad više ne gledam.

Pogotovo vam se zgadi VAR i njegova primjena ako ste pasionirani ljubitelj Engleza i Premijer lige. Pošto gledam skoro samo Engleze, mogu posvjedočiti da Englezi nemaju dovoljno intelekta da koriste VAR. Bar je za sada tako.

Kada se gleda ofsajd, to se crtaju linije, mjere uglovi. Pa da li ste normalni gospodo ? Da me je matematika zanimala ne bi bježao od nje kao đavo od krsta. Pri upisu fakulteta sam obraćao između ostalog i pažnju da li ima puno matematike ili ne. I pobjegnem uspješno na pravnom fakultetu od matematike ali me ta ista matematika dočeka tamo gdje je ne smije biti. U fudbalu i to fubalu Premijer lige koja je najbolja liga na svijetu.

A kada krenu sa tom matematikom, siguran sam da ni oni što sjede u VAR-u nemaju blage veze šta gledaju. Pogotovo jer sjede one iste engleske sudije koje su sa pravom najgori dio Premijer lige. Engleske sudije su kvalitetnija engleska komedija od čuvenih ''Mućki''. Koliko imaju udijskog znanja govori i podatak da u Rusiji na Mundijalu nije bilo sudije iz Engleske. A i kad govorimo o sudijama iz Engleske, sjetimo se par stvari i bude nam jasno sve.

Sjetite se čuvenog Grema Pola. Čovjek nije znao brojati pa je Džo Šimunić dobio tri žuta kartona na utakmici Australije i Hrvatske 2006. godine. Na tom istom Mundijalu je dao crveni pa drugi žuti fudbaleru Togoa na meču protiv Južne Koreje. Momak je izašao iz igre jer nije Balkanac. Balkanac bi iskoristio situaciju i otao bi na terenu. A sjećamo se svi i Stiva sviram kraj kad Španija izjednači Beneta. Čuveni meč Španije i Bosne i Hercegovine koji bi se i danas igrao da Marčena nije pogodio za 1-1. Ali šta ćeš. Kako dozvoliti da Srbija i Crna Gora (tada još jedna država) i BiH odu na Mundijal ispred velike Španije ? Pa ne može to kume nikako tako. 

I možemo biti protivnici tehnologije ali se isto tako moramo pomiriti sa realnošću. VAR je postao sastavni dio fudbala. Ali ako je već postao sastavni dio fudbala (ovo boli napisati) onda njegova primjena mora biti potpuno drugačija. Moraju se izvršiti reforme svjetskih razmjera.

Foto: Premier League

Prvo i prvo, nikakva matematika. Nemam ništa protiv matematičara. Čak im se i divim za sve što znaju. Ali matematici, linijama i trigonometriji nije mjesto u fudbalu. To se sve lako eliminiše tako što će se u milimetarskim ofsajdima prednost dati napadaču. Pa milioni takvih golova su pali prije VAR-a i da li je neko umro radi toga ? Da li je fudbal bio manje praćen radi toga ? Ne pa tek će se sad manje pratiti jer trenutna primjena VAR-a ubija volju za fubalom.

Zato je svima bolje da se popusti kod minimalnih ofsajda. A i sama VAR provjera mora biti drugačija. Ova trenutna nije normalna. Igrači ne mogu čestito ni proslaviti gol a da ne strahuju od proklete tehnologije. Kako to riješiti ? Prosto i jednostavno. Uvesti čelendž kao u tenisu i dati ekipama čelendž po poluvremenu. Kad ga ekipa traži, glavni sudija ode do ekrana i sam vidi usporeni snimak i donese odluku. Za minut, sve gotovo. A trenutno ja stignem i ručati i suđe oprati dok traje VAR provjera.

Prosto svi traže što aktivniji sadržaj a VAR provjera samo radi kontra toga. Vremenom će se izgubiti na gledanosti a samim tim i na prihodima. Radi toga svega se mora raditi na ubrzavanju i normalizaciji same VAR provjere. Jer koliko god ona težila da doprinese pravednosti, otišla je u potpuni apsurd.

I za kraj mogu samo reći sledeće. Hvala Bogu pa je tehnologija prilično kasno ušla u fudbal pa smo imali dosta kultnih momenata koje bi tehnologija poništila. Ali sada kada je tu, žalim buduće generacije. Koliko će im samo antologijskih priča uskratiti tehnologija zvana VAR....