XS
SM
MD
LG

Peterci presudili Srbiji

Vaterpolisti Srbije

Vaterpolisti Srbije poraženi su od Španije posle peteraca u "reprizi" četvrtfinala Svetske lige. "Delfini" su poraženi ukupnim rezultatom 18:17, pošto je na kraju regularnog dela bilo 8:8. Tako je "furija" ponovo, po treći put na velikim takmičenjima, izašla kao pobednik u penal seriji, pokvarivši našoj selekciji veliki jubilej – 400. takmičarski duel od osamostaljenja 2006. godine.

Srbija je ostala na 328 pobeda i 15 remija, a doživela je 56. poraz, drugi od istog tima u poslednjih godinu dana.

"Delfini" ponovo poraženi od Španije posle peteraca

U penal seriji su okrenuta dva kruga, u svakom je viđen po jedan promašaj, da bi na početku trećeg je kapiten Filip Filipović promašio, posle čega je protivnički sastav pobedio.

Španija se već plasirala u polufinale, pošto je savladala Srbiju 10. marta u Beogradu 13:11, pa ovaj meč nije imao takmičarski značaj.

Fina je pozvala Srbiju, kao jednu od najuspešnijih reprezentacija svih vremena, da odigra "reprizu" četvrtfinala jer je jedino duel naših momaka i Španaca završen pre pandemije koronavirusa.

Okršaj u Debrecinu počeo je sporom prvom četvrtinom, u kojoj je viđeno mnogo promašaja i grešaka, a samo dva pogotka – po jedan na obe strane.

Takav ritam mnogo je više odgovarao "crvenoj furiji", koja je u prošlosti nekoliko puta, baš na takav način, uspevala da pobedi Srbiju. Zato su izabranici Dejana Savića krenuli mnogo ofanzivnije i agresivnije u napadu – razigrao se Dušan Mandić sa dva pogotka, strelac je bio i Filip Filipović, pa naš tim u dva navrata imao +2.

Na poluvreme se otišlo rezultatom 5:4, a odmor je više prijao našim rivalima, koji su uspeli da preokrenu.

U dva navrata su i vodili, ali se u poslednjih osam minuta ušlo u potpunom egalu (7:7), da bi vrhunac drama dostigla nakon poslednjih osam minuta i pobednika su, ponovo u meču ova dva velikana, odlučivali peterci.

Čak dve pune serije su završene, uz po jedan promašaj na obe strane. Savić je pokušavao promenama golmana i uspeo je da preživi prvu seriju, ali kada je njegov kolega učinio isto početkom treće, brzo je usledio kraj.

Lopes Pinedo, 40-godišnji čuvar mreže je pročitao pokušaj kapitena Filipa Filipovića, a onda je Munaris treći put bio precizan za trijumf Španije.

Srpski vaterpolisti će u subotu u razigravanju od petog do osmog mesta igrati sa poraženim iz duela Francuske i Grčke, a u nedelju će igrati za peto ili sedmo mesto.

U ostalim četvrtfinalima, pored spomenutih Francuza i Grka, sastaju se još Crna Gora – Hrvatska, odnosno Italija – Mađarsk