XS
SM
MD
LG

Jelena Milović: Nije bilo lako, ali ovo smo zaslužili

Radnik Bijeljina

Nakon što je završena sezona u Premijer ženskoj ligi Bosne i Hercegovine, fudbalerke Radnika iz Bijeljine su na zasluženom odmoru. Iza njih je ostala uspješna sezona u kojoj su zauzele visoko treće mjesto na tabeli sa 33 osvojena boda.

Tim, koji prevodi Jelena Milović u 21 odigranom meču, pobjedio je 11 puta i imao je deset poraza. Jedina su ekipa ove sezone u ovom rangu takmičenja koja nije odigrala niti jedan neriješen rezutlat, a to se posljednji put desilo još prije tri sezone. Osim toga, titulu najboljeg strijelca ekipe, ponijela je Sofija Krajšumović, koja je postigla 30 pogodaka i završila na drugom mjestu iza Armise Kuč.

Radnik će sigurno imati zadovoljstva nakon ove sezone, jer ono što je bio njihov plan, uspjeli su da ga sprovedu. Mogli smo da vidimo kako je u nastavku sezone nekoliko mladih igračica dobilo priliku da zaigra, a to se ispostavilo kao pun pogodak, jer su ove sezone u nekoliko mečeva ispisale istoriju kluba kao najmlađa startna postava u jednoj zvaničnoj utakmici Premijer ženske lige Bosne i Hercegovine.

Povodom završetka sezone www.sportdc.net za govorila je Jelena Milović, trenerica Radnika iz Bijeljine.

- Sezona iza nas je bila za mene pomalo turbulentna, jer sam je započela kao i sve do sada u mojoj karijeri tj. kao igračica, ali kao što je već poznato stvari nisu tekle onako kako smo planirali ili bar ne onako kako sam to ja zamišljala u tom momentu, splet nekih okolnosti jednostavno nisu bile na strani toga da ostanem unutar linija. Ne mogu reći da je bilo lako, posebno ne jer sam smatrala da nisam spremna da stavim tačku na nešto što sam najviše voljela, a to je svakako igra. Ali, nekada se jednostavno moramo okrenuti i prihvatiti odgovornost, kako bi neke stvari mogle da funkcionišu. Zahvaljući curama koje su me odmah prihvatile, posao mi i nije bio toliko težak, trener mi je dao potpunu slobodu te sam sve odluke i sam sistem rada sama prilagodila sebi i ekipi, što se u konačnici pokazalo kao pozitivan šok za naš tim, kaže Milović na početku razgovora.

Jelena Milović, trenerica Radnika

Prvi put od 2018. godine Radnik je uspio da završi jednu sezonu u top četiri. Posljednji put završile su kao drugoplasirane jedno prvenstvo.

- Mislim da smo kroz ovu sezonu jasno vidjeli kako izgleda sistem rada u ovome klubu, dali smo dosta prostora mlađim igračima koje su se odlično uklopile sa par standardnih seniorki. Sa mlađim igračima smo još dobili i na tom novom entuzijazmu, htijenju, konkurenciji, kao i dozi dokazivanja, što nam je sigurno manjkalo u predhodnom periodu, pritom se nisu odrekle pobjedničkih navika koje nose iz kadetskog tima, što je zaista osvježavajuće. Ne bih da zaboravim pomenuti ni emocije koje su sigurno jedane od glavnih faktora dobrog razultata.

Covid-19 primjetno je uticao na mnoge klubove u zemlji, međutim izgleda da Radnik nije imao toliko problema kada je u pitanju ovaj nevidljivi neprijatelj.

- Sigurno da nije bilo svejedno, ali kada nemaš puno izbora moraš se prilagoditi i naći modus da ti to ne stvara pritisak, srećna sam što se sve vraća u normalu i što ovo nije ostavilo neki trag na nas. Mislim da kvalitet ekipa rasta iz sezone u sezonu i da se sve ozbiljnije radi, kao i da klubovi mnogi više ulažu, te da nismo više na marginama totalnog amaterizma. Nije da nisam očekivala, vjerovala sam u ekipu i bila sam sigurna da ćemo svima biti naugodan protivnik. Pred sezonu smo imali malu anketu i dosta igračica je napisalo da nas vidi na trećem ili drugom mjestu, tako da smo ostvarili zacrtani cilj.

Na kraju razgovora trenerica Radnika istakla je kako će nastojati da zadrže kompletan igrački kadar i da nastave raditi onako kako su i do sada.

- Plan je zadržati sve igračice ukoliko je to moguće i naravno raditi na poboljšanju nekih stvari, jer kao što smo rekli mlada samo ekipa, imamo prostora za napredak, ne smijemo se zadovoljiti postignutim, moramo ići prema naprijed, zaključila je Jelena Milović.

Semberski tim zauzeo treće mjesto na kraju sezone u Premijer ženskoj ligi BiH


SFK 2000 21 : 0 Spartak 2013
Iskra 0 : 2 Emina
Fortuna 3 : 1 Libero
Radnik Bumerang 3 : 0 FK Sloboda
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 SFK 2000 14 14 0 0 42
2 Radnik Bumerang 14 10 2 2 32
3 Emina 14 8 3 3 27
4 Iskra 14 6 2 6 20
5 Libero 14 5 3 6 18
6 FK Sloboda 14 2 2 10 8
7 Fortuna 14 1 3 10 6
8 Spartak 2013 14 1 3 10 6