XS
SM
MD
LG

Radonjini ratnici

Foto: Euroleague

Napad dobija utakmicu, odbrana donosi titulu je jedna od najčuvenijih fraza u košarci. Ma koliko fraze bile izlizane, ovu frazu treba ipak uvijek napominjati jer se može reći da se pretvorila u nepisano pravilo. ABA liga je liga kontakta gdje ako nećeš muški ući u ''meso'' nećeš ni ostvariti rezultat. Uvijek su u vrhu bile fizički snažne ekipe koje su imale akcenat na odbrani. Takva je i Zvezda Dejana Radonjića.

Zvezda je prošle sezone osvojila ABA ligu. Sezona je bila teška ali povratkom Dejana Radonjića Zvezda je uhvatila ritam i došla je do titule u majstorici protiv Budućnosti.

Tokom ljeta trebalo je okupiti ekipu za narednu sezonu. Radonjić je jasno znao šta želi. Od prvog do poslednjeg pojačanja želio je dovesti igrače sa kojima je sarađivao ranije ali i koji su fantastični defanzivci. I zaista, takvi igrači su došli.

Prije svega, valja spomenuti igrače koji su ostali iz prošle sezone. Ostali su domaći igrači Lazić, Davidovac, Dobrić, Uskoković, Simonović i Kuzmić. Prva dva pojačanja stigla su iz Budućnosti. Došao je Nikola Ivanović koji je prve seniorske korake radio baš kod Radonjića dok je on bio u Podgorici. Godinama je Ivanović jedan od najboljih plejmekera u ABA ligi i neko ko radi posao u oba smjera. Mitrović je ranije bio u Zvezdi i bio je kapiten. Sada je fizički mnogo čvršći a košarkaška inteligencija nikada nije bila upitna.

Potom je došao Aron Vajt. Vajt može igrati i na četiri i na pet. Prije svega defanzivno sjajan, atletski moćan ali i napadački upotrebljiv čak i u šutu za tri. Međutim, slomio je ruku pa će neko vrijeme biti van terena. Ostin Holins došao je iz Zenita. Odličan šut, kreativan ali atletski moćan i sjajan defanzivac takođe. Iz FMP-a je prebačen Stefan Lazarević. Lazarević je klasični igrač po ukusu Radonjića. Atleta, sjajan defanzivac i neko ko ne iskače iz uloge. Da nije bilo povreda, odavno bi bio na visokom nivou.

Najveće pojačanje svakako je povratak Nikole Kalinića. Kalinić može igrati na tri i četiri a može čak igrati i peticu što je radio u Feneru kod Željka Obradovića. Kalinić je neko ko će biti lider ove ekipe i neko ko će raditi sjajne stvari u oba smjera. Na pleju se vratio Nejt Volters a pod košem, barem do nove godine, Majk Cirbes.

Koliko je Radonjić sjajno posložio stvari, pokazaju i pripreme ali i do sada odigrane zvanične utakmice. Zvezda je atletski sjajna i nevjerovatno čvrsta ekipa. Spremni su igrati veoma jakim intenzitetom svih 40 minuta jer imaju dosta igrača koji su sposobni za takvu igru. Niko Zvezdi do sada nije dao 70 poena što dovoljno govori koliko su moćni u odbrani.

Prosto, Radonjić je sastavio ekipu u skladu sa mogućnostima ali i po svom ukusu. Odlučio je stvoriti ratničku ekipu koja će biti spremna da se ''pobije'' sa svima za pobjedu na terenu. Napadački ekipa jeste limitirana. Sem Ivanovića, Kalinića i donekle Dobrića i Holinsa, od ostalih je teško očekivati da imaju napadačku produkciju u kontinuitetu.

Međutim, tu dolazimo do Radonjićevog sistema. Većina igrača ga zna i znaju šta hoće. Iako je dosta igrača došlo tokom ljeta, nije ovo ni blizu novog tima jer se igrači znaju međusobno a i sa trenerom. A kada imate sistem gdje se zna ko šta radi, tada će svako od igrača u datom trenutku napadački iskočiti.

To su pokazale i ove uvodne utakmice. Luka Mitrović odigrao je fenomenalno i protiv Budućnosti i protiv Makabija. Volters je protiv Makabija fantastično šutirao za tri i dao je ogroman doprinos u veoma bitnoj pobjedi. Iako se od Lazarevića očekuje prije svega defanziva, i napadački za sada daje dobar produkt. Sposoban je pogoditi otvorene šuteve i ne boji se da preuzme odgovornost. Čak je i Ognjen Kuzmić imao dobrih momenata a Simonović je pogodio dvije bitne trojke u Tel Avivu.

Rano je još i teško je iznositi definitivne zaključke. Pogotovo jer Zvezda i dalje nije kompletna. Davidovac i Dobrić su roviti, Holins i Lazić se još nisu oporavili a Vajt će bar do nove godine biti van terena. Uz sve to, čeka se pojačanje pod košem. Spominje se Greg Monro koji se uklapa u koncept sklapanja rostera jer je i on ranije sarađivao sa Radonjićem.

Dakle, još je nemoguće izvesti konačan zaključak o mogućnostima Zvezde ali ovaj tim definitivno može mnogo. U ABA ligi su bez sumnje prvi favoriti za titulu u ovom trenutku a imaće šta reći i u Evroligi. Nisu favoriti za TOP8 ali odbranom i ''tučom'' će sebe dovesti u poziciju da se za TOP8 bore. Na kraju krajeva, ovaj tim Zvezde niko neće tako lako dobiti pa ma koliko kvalitetniji bio.
 


16 .kolo ABA liga
Split 61 : 72 Budućnost VOLI
Crvena zvezda MTS 85 : 66 Igokea
FMP 75 : 77 Cedevita Olimpija
Borac 91 : 78 Mornar
Krka 62 : 79 Mega Basket
Cibona 80 : 73 Zadar
Studentski centar 83 : 93 Partizan NIS
Tabela
Poz Tim Utak Pob Por Bod
1 Crvena zvezda MTS 16 15 1 31
2 Partizan NIS 16 13 3 29
3 Budućnost VOLI 16 12 4 28
4 Cedevita Olimpija 16 11 5 27
5 Igokea 16 9 7 25
6 Mega Basket 16 8 8 24
7 FMP 15 9 6 24
8 Mornar 16 7 9 23
9 Studentski centar 16 7 9 23
10 Cibona 16 6 10 22
11 Borac 16 5 11 21
12 Zadar 16 4 12 20
13 Krka 16 3 13 19
14 Split 15 2 13 17