XS
SM
MD
LG

Braunsi su razočarali

Foto: Cleveland Browns

NFL je uvijek zanimljiv i nepredvidiv. Favoriti postoje ali postoje i ogromna iznenađenja. Ove sezone je svakako jedna od ljepših priča Dalas, kao i ekipa Sinsinatija a definitivno je jasno ko je najviše razočarao. Ekipa Klivlenda zaista je podbacila.

Prošle sezone Klivlend je izgledao sjajno. Pred sezonu doveden je Dejv Stefanski iz Minesote na mjesto glavnog trenera. Stefanski je neko ko prije svega stavlja akcenat na napad a s obzirom na talenat i potencijal Klivlenda, bio je idealan izbor za klupu Braunsa. 

I zaista se pokazala odluka kao vrhunska. Klivlend je igrao sjajno, napadački izgledao vrhunski te je ekipa nakon 18 godina ušla u plej of. Tamo su izbacili Pitsburg a onda su u polufinalu konferencije izgubili od Kanzas Čifsa.

Kvoterbek Bejker Mejfild imao je sjajnu sezonu iza sebe. Uz njega, odlično su igrali i ostali igrači. Fenomenalno su igrali i trkači Čub i Hant koji su dosta doprinijeli rezultatma Braunsa. Hvatači Higins i Lendri su takođe bili odlični. Treba istaći da su povrede pravile probleme Braunsima i to prije svega kada je u pitanju Bekam koji je odigrao samo sedam mečeva prošle sezone.

S obzirom da je tokom ljeta većina igrača ostala u ekipi, očekivao se dodatni napredak i da Braunsi ponovo budu u vrhu. Očekivalo se da napadački budu odlični i da igrači budu bolji nego što su bili prošle sezone. Međutim, ispostaviće se da neće biti tako.

Klivlend je sezonu počeo u Kanzasu. Igrali su dobro ali su izgubili. Nakon toga savladali su Hjuston, Čikago i Minesotu. Realno, te tri ekipe su očekivano savladali ali igra već tada nije obećavala. Defanzivno je Klivlend izgledao neočekivano dobro ali u napadu je bilo problema i vidjelo se već tada da Mejfild nije u pravom ritmu. 

Nakon toga igrali su sa Čardžersima. Iako su imali prednost u većem dijelu meča, na kraju su izgubili. U naredna tri meča ostvarili su samo pobjedu protiv Denvera a gubili su od Arizone i Pitsburga. U sva tri meča Klivlend je napadački djelovao veoma loše. Čak su i protiv Denvera meč dobili više radi odbrane nego radi napada dok ih je Pitsburg svojom defanzivom potpuno ugušili. 

Kada je Klivlend u devetom susretu deklasirao Sinsinati u gostima, djelovalo je da bi mogli uhvatiti ritam. Međutim, nastavili su se problmi. Očajan napad i u naredna dva meča donio im je ubjedljiv poraz kod Petriotsa ali su ipak nekako dobili Detroit. Braunsi su bili polovični u dvomeču protiv Baltimora a potom su u završnici izgubili od Rajdersa. U oba poraza se ponovilo ono što se ponavlja cijelu sezonu. Napad je bio loš. Iako im se Grin Bej nudio i tu su izgubili uz skandalozno izdanje Bejkera Mejfilda. Tim porazom su ostali bez šansi za plej of a poraz od Pitsburga im svakako nije bio bitan. 

Kolo prije kraja Klivlend ima sedam pobjeda i devet poraza. Većina poraza je došla radi lošeg napada a u nekim mečevima, kao na primjer protiv Čardžersa i Rajdersa, gubili su nakon što su ispuštali prednost. Vjerovatno i najveći razlog loših rezultata je Bejker Mejfild. Mejfild je igrao sjajno prošle sezone iako je na momente i tu griješio. Međutim, ove sezone je zaista loš. Očekivao se napredak ali je svojim pasovima donio 500 jardi manje ekipi nego prošle sezone.

Problem je svakako i trkač Karim Hant. Hant je bio fenomenalan prošle sezone dok ove nije ni blizu tih izdanja. Uz to, imao je i problema sa povredama pa je propustio pola mečeva. Svakako da je i to negdje razlog zašto Braunsi ne igraju tako dobro. Isto tako, usred sezone su ostali bez Bekama koji je na kraju završio u Remsima.

Svakako da Klivlend ima perspektivu za dobre stvari ali vjerovatno je ekipi potreban bolji kvoterbek od Mejfilda za neke veće stvari. Ostatak ekipe je dobar i ukoliko budu zdravi, mogu sigurno mnogo. Međutim, za uspjeh ekipe u američkom fudbalu neophodan je vrhunski kvoterbek. Mejfild to nije i ove sezone će biti negdje oko 25. mjesta kada su u pitanju kvoterbekovi što je zaista ispod svakog nivoa za ekipu koja ima visoke ambicije.

Šta će Braunsi raditi tokom ljeta ostaje da se vidi. Međutim, ova sezona je definitivno za zaborav