XS
SM
MD
LG

Imperija uzvraća udarac

Foto: Twitter

Nakon druge utakmice Majamija i Bostona rekli smo da su neki olako otpisali Majami i da su prerano izvukli neke zaključke. Treći meč je pokazao da je tako bilo jer je Majami uzvratio udarac.

Od samoga starta vidjelos e da Spolstrina ekipa ima želju da se iskupi za ubjedljiv poraz. Odbrana je na startu bila sjajna, pogotovo na Džejsonu Tejtumu. Sa druge strane, Lauri je bio razigran na startu, brzo je u dobar ritam ušao i Adebajo a dodali su se i Batler i Taker. Majami je već u tom uvodnom dijelu imao širinu pa je prednost samo rasla. Boston nije mogao da uhvati dobra ritam. Pokušavali su u dobar ritam ekipu uvesti Braun i Horford ali nije bilo pomoći. Na sjajnu igru startera Majamija, dodala se i klupa pa je Majami sa 20 razlike dobio prvi period.

U drugom periodu je Majami nastavio u istom ritmu. Dobro se u meč sa klupe uveo Kejleb Martin a onda je nastavio sa dobrim potezima i Bem Adebajo. Boston se mučio. Defanzivno nije imao dobre rotacije a napadi su bili tromi. Bili su takvi radi odbrane Majamija koja je sjajno branila linije dodavanja. U jednom trenutku Majami je imao i +26. Međutim, završnica poluvremena nije bila dobra za goste. Boston je ušao u seriju i prišao na prihvatljivih -15.

Kada je izašla informacija da se Batler neće više vraćati (nije teža povreda u pitanju), Bostonovi navijači ponadali su se da mogu doći do preokreta. Međutim, ubrzo su pretrnuli jer je povredu doživio i Smart. Otišao je u svlačionicu ali se vratio u igru. Na odličnu energiju sa tribina, Boston je pokušavao da se vrati. Ali svaki njihov nalet Majami je odbijao i po pravilu uvijek sa drugim igračem te je na kraju sa dvocifrenom prednošću ušao u poslednji period.

Međutim, u poslednjem periodu nastale su muke za Majami. Opet su defanzivno posao radili Horford i Grent Vilijams kako to rade tokom cijelog plej ofa. Majami više nije znao kako da dođe do koša jer je Boston zatvorio reket a Majamija nije išao šut. Sa druge strane, Majami je jedno vrijeme živio na račun odbrane. Međutim, serijom Džejlena Brauna, Boston je prišao na poen zaostatka.

Ako je prije dvije godine otkriće sezone bio Kendrik Nan, onda je to ove definitivno Maks Strus. Mnogo bitnih trojki dao je kroz sezonu a jednu tu dao je upravo pri poenu prednosti za Majami. Od te trojke, krenula je završna serija kojom je Majami slomio Boston i došao do veoma bitnog brejka.

Nekoliko stvari je uticalo na ovakav ishod. Do izražaja je došla veća širina Majamija. Nekoliko igrača je davalo doprinos a pogotovo je bitno da su imali širinu nakon povrede Batlera. Takođe, potrefilo se tako da Adebajo odigra najbolji meč u plej ofu ove sezone.

Sa druge strane, dosta toga što je Boston ofanzivno radio svodio se na dva čovjeka, Džejlena Brauna i Ala Horforda. Falilo je te šerine i falilo je da Tejtum uradi nešto. A od njega nisu dobili pa gotovo ništa u ovoj utakmici. Štaviše, dobar dio povratka u 4/4 su uradili dok je Tejtum bio na klupi. Tejtum je neosporno sjajan igrač ali kad ga ne ide, izgleda kao najgori igrač u ligi jer ide iz greške u grešku i bira mahom neracionalna rješenja.

Sada je Majami uradio jako bitnu stvar. Vratio je brejk i prednost domaćeg terena te je sa sebe skinuo pritisak. Takođe, dobili su Adebaja kakvog su ga priželjkivali jer upravo ovakav Bem potreban je ekipi. Bitno je i da povreda Batlera nije teže prirode jer svakako da bi to bio bolan udarac za njih.

Što se Bostona tiče, sada je pritisak na njima. U seriji protiv Baksa, pokazali su da se dobro nose sa pritiskom i mečevima gdje su imali imperativ pobjede. Ovaj će biti upravo takav jer ako Majami ode na 3-1, teško je očekivati da Boston napravi preokret.

A da bi dobili četvrti meč, moraće igrati veći dio meča kao što su igrali u četvrtom periodu ovog susreta a naravno, biće im potrebno i mnogo bolje izdanje Tejtuma. Takođe, trebaće im i bolji doprinos igrača sa klupe jer u ovoj utakmici su faktički jedino od Grenta Vilijamsa imali koristi.

Spolstra i Majami su pokazali milion puta da ih se ne smije potcijeniti nikad a mnogi su to uradili nakon drugog meča. Majami je odgovorio i uzvratio udarac u trećem meču. Sada isto mora uraditi Boston. Inače, brzo će se serija završiti.