XS
SM
MD
LG

Majami je i dovranu promašio

Foto: Boston

Košarka je kompleksan sport a u isto vrijeme i tako jednostavan. Masa stvari se može raditi da bi se pomoglo ekipi kako bi dobila meč. Ali na kraju dana sve se svodi na to da li možeš ili ne možeš pogoditi šut.

Boston je u četvrtom meču razbio Majamija i faktički sve je bilo riješeno u prvom periodu gdje je Boston stekao ubjedljivu prednost i kasnije su rutinski odrađivali posao. Zato je Majami morao pokazati reakciju u petom meču jer nisu smjeli sebi dozvoliti poraz ponovo u ranoj fazi meča.

Međutim, početak opet nije bio dobar. Boston je fino ušao u meč i vodio na početku ali Majami se nije dao i nije dozvolio gostima da se odvoje u ranoj fazi meča. Ono što valja reći, sudije su pustile mnogo kontakta sa obje strane što je uticalo na to da od starta ne bude mnogo poena. U prvom periodu bio je egal ali u drugom je Majami bio bolja ekipa.

Kejleb Martin se razigrao i pogodio dvije trojke, Majami je u par navrata imao sedam poena prednosti. Međutim, nisu uspjeli da odu na dvocifreni plus jer bi Boston uvijek uspio odgovoriti. u završnici perioda Boston nije djelovao dobro ali je Horford održavao ekipu u životu i bili su samo na -5 na poluvremenu.

Djelovalo je da Majami kontroliše meč iako to nije do kraja naplatio. A onda je došlo drugo poluvrijeme i potpuni raspad ekipe Erika Spolstre. Doduše, nisu se odmah raspali. Do završnice trećeg perioda su bili u egalu ali onda je Boston napravio seriju 22-2 sa kojom su došli do +23 i faktički su riješili meč.

Nekoliko stvari valja napomenuti u ovom meču.

Tajler Hiro opet nije igrao radi povrede. Nije Majamiju problem izostanak Hiroa kao Hiroa nego neke druge stvari. Kada on ne igra, Spolstra mora uključiti Dankana Robinsona. To je veliki problem sa više aspekta. Prvo, Robinson je žestoko precijenjen igrač. Jednodimenzionalan igrač koji sem šuta nema ništa a ima ugovor na 90 miliona. Pri tome, ove sezone krizira i u šutu. Defanzivno je rupa a napadački sem trojki ne donosi ništa. Sa druge strane, Hiro je bolji defanzivac, raznovrsniji napadač i sjajno vrti pik sa saigračima, posebno Adebajom.

Vjerovatno najveći problem Majamija je bio šut na ovom susretu. Ljudi su šutirali 7/45 trojke što je drugi najgori učinak u istoriji plej ofa. Neko će reći da je Bostonova odbrana bila sjajna ali nije baš tako. Majami je promašio i mnogo otvorenih šuteva. Bukvalno nisu mogli okean sa obale pogoditi, pogotovo u drugom poluvremenu.

Botonovu odbranu možemo gledati kroz jednu drugu percepciju ovde. Boston je na neki način samo uticao da Majami uzima dosta šuteva za tri jer su im branili da kroh konstantni hend of pokušavaju izvući neke dobre stvari što rade uvijek kada mogu.  Vjerovatno ne bi igrali tako da nisu uvidjeli da Majami ne može pogoditi ništa.

Ne možemo govoriti o meču a da ne spomenemo Horforda. Svaka čast svima ali bez Horforda Boston ne bi bio ni blizu tako dobra ekipa. U prvom poluvremenu je držao ekipu u igri, pogotovo u završnici istog. U nastavku, fenomenalna odbrana. U momentima kada su pravili razliku, često bi preuzimao Batlera a u tim situacijama Batler je bio veoma neefikasan. Takođe, Džejlen Braun je ponovo bio sjajan u 4/4 što je karakteristika za njega tokom plej ofa ove sezone.

Boston je sada u sjajnoj situaciji. Napravili su brejk u pravo vrijeme i na svom terenu će imati šansu da završe sve i da odu u veliko finale. I jedni i rugi su roviti. Kod Bostona su roviti Smart i Robert Vilijams dok su kod Majamija roviti Lauri i Strus a vidjećemo kakvo će stanje biti sa Hirom i da li će igrati taj meč.

U grotlu TD Gardena, Majamiju neće biti lako da dođe do brejka. Međutim, bilo bi neozbiljno otpisati ih. Samo ako bilo šta žele, moraće bolje šutirati nego u ovom meču jer u ovom meču su i dvoranu promašili.