XS
SM
MD
LG

Razgovor sa Nikolom Jelićem direktorom Omladinske škole FK Crvena Zvezda

Nikola Jelić

FK "Crvena zvezda" je brend i sve ono što je vezano za nju je u interesu javnosti, a boravak svih selekcija (osim seniorske) na pripremama u Gradu sunca iskoristili smo da razgovaramo sa direktorom Omladinske škole FK "Crvena zvezda" Nikolom Jelićem. Igrajući u omladinskom pogonu FK "Čukarički", završio je XIII Beogradsku gimnaziju. Želju za daljim obrazovanjem je pokazao nakon završetka juniorskog staža, kada je upisao i potom završio Fakultet za sport i fizičko vaspitanje, uz master, dok je doktorirao na Fakultetu za menadžment u sportu.

“Zahvaljujem se Gradu sunca i svim zaposlenima u ovom kompleksu i nadam se da ćemo još dugo godina sarađivati, građanima Trebinja na fenomenalnom gostoprimstvu, a isto tako Školi fudbala ‘Alfa’ koja je nova na ovim prostorima. Sa njima ćemo imati dugoročnu saradnju jer  mi vidimo benefit saradnje sa Školama fudbala, ali i sa klubovima od kojih crpimo igrače i ta saradnja mora biti dvosmjerna. Vidili smo da je Trebinje zvezdaški grad” na početku razgovora za SPORT DC rekao je Jelić.

Nikola Jelić ističe da je njegov životni put vezan za stadion Crvene zvezde jer ga je tako porodica odgajala u kojoj su svi veliki zvezdaši.

" Tako sam odrastao na stadionu Crvene zvezde, prošao cijelu školu FK 'Čukarički', a onda otišao u FK 'Žakovo'. Brzo sam shvatio da neki dometi ne mogu biti visoki i rano sam se opredijelio za trenerski poziv. Onda sam upisao Fakultet za sport i fizičku kulturu i sa 19 godina počeo da radim u klubu iz Kneževca. Završavajući fakultet uporedo sam upisao Višu trenersku, pa onda jednu i drugu licencu, a nakon toga sam magistrirao i doktorirao na Fakultetu za menadžment. Osnovao sam Fudbalsku akademiju Žakovo prije 23 godine i sada je jedna od najvećih sa 650 dječaka i djevojčica koji treniraju.u našem Sportskom centru Gladijator koji sam po povratku iz Rusije sagradio sa još svoja dva prijatelja” 

Nakon osnivanja Škole fudbala Žakovo radio je devet godina u Fudbalskom savezu kao  jedan od trenera mlađih selekcija reprezentacije, zatim trener u FK “Čukarički”, a nakon toga pet godina bio je zamjenik direktora Omladinske škole u Krasnodaru. Po povratku je preuzeo ulogu glavnog trenera u radu sa mladim igračima u FK Crvena zvezda, a sada se nalazi na mjestu direktora Omladinske škole.

“  Ogromna je razlika u infrastrukturi i ulaganja što se tiče Akademija fudbala kod nas i u inostranstvu. Ja sam tamo prije 11 godina samo za Akademiju imao budžet od dvanaest miliona  evra i preko 250 djece je živjelo u internatu sa dvadesetak otvorenih i zatvorenih terena. Sve što ste mogli  poželiti imate tamo, ali tamo nemate talenata. Nije čudo što u posljednje vrijeme nema ruskih igrača u vrhunskim klubovima.  Prvo jer nemaju strasti za fudbalom, a drugo su enormno visoke plate jer čim neko dijete odskoči dobije takvu platu koju ne može dobiti nigdje u Evropi. Na taj način teško se odlučuju da idu iz Rusije, a teško se pronalaze talenti kao kod nas. Trebinje je tako u posljednjih 15 godina izbacilo više kvalitetnih igrača nego cijeli Krasnodarski kraj. To nije slučajno jer su ova područja talentovana i samo im nedostaje dobra organizacija i sistem koji će kontinuirano raditi sa djecom i izbacivati talente. Po ulaganjima smo daleko iza njih, ali po talentu smo ispred njih. Crvena zvezda je prodala mnogo mladih igrača sa daleko manje ulaganja od njih” 

Naš sagovornik kaže das u se izborili ove godine za dvojne registracije i da im je to odmah pomoglo u razvoju igrača.

" Svugdje u svijetu postoje druge ekipe, to jest “Krasnodar 2”, “Spartak 2”, Barcelona B” “Atletiko Madrid B”…i igrači sa manjim minutažom imaju kontinuirani trenažni i takmičarski proces. Mi moramo da napravimo infrastrukturu gdje ćemo imati naše najtalentovanije igrače pod kontrolom 24 časa, U posljednjih godinu dana napravili smo elitni grupu u kojoj imamo 18 dječaka gdje su 24 ćasa pod našim kompletnim nadzorom, gdje su profesionalni vaspitači, gdje su  bavimo njihovom ishranom, opštim obrazovanjem jer su obavezni da idu u školu i da to usklade sa klupskim i reprezentativnim obavezama.. Oni imaju radne navike i trudimo se da svakodnevno podižemo standard i siguran sam da ćemo u narednom periodu napraviti Akademiju i staviti je 24 časa pod nadzorom. Tako ćemo znati šta nam djecarade, jer kada djeca u tim godinama obuku crveno bijeli dres malo njih se može izboriti sa težinom tog dresa jer je Crvena zvezda najveći klub u region”

Akademija mora da sadrži sve ono što je potrebno mladom igraču za razvoj, a to je kontrola 24 časa jer se mnogi, a naročitio djeca iz unutrašnjosti izgube u svjetlosti velegrada.

“ Prelaskom u prvi tim ne zaustavlja se razvoj mladog igrača i imali smo problem u ranijem periodu da mladi igrači manje rade od.igrača prvog tima, a nemaju kontinuirane utakmice. Onda se oni nakon dva tri mjeseca izgube jer su van ritma i ne mogu da pokažu svoje kvalitete. U posljednje dvije godine posvećeni smo da ta djeca imaju duple treninge, dodatni rad koji bi ih održao u ritmu to su primjeri Mijatovića, Nedeljkovića, Šljivića pokazuje kad su dobili šansu u prvom timu Crvene zvezde da su iskoristili šansu na najbolji način. Nakon pola godine napravili smo rekordne transfere u posljednje dvije decenije. Jako je pogoditi pravi tajming za prodaju igrača, a novac od TV prava i prodaje ulaznica veliki udio ima u budžetu velikih klubova, a kod nas u Srbiji je to mali novac. Mi najveći dio prihoda obezbjeđujemo putem prodaje mladih igrača. Evropa cijeni mladost i traži kvalitet, a ja sam siguran da će doći vrijeme da će Crvena zvezda zadržati mlade igrače i da u 21 ili 22 godini postigne pravu cijenu” 

Crvena Zvezda stalno ima presiju da bude prva, da osigura Ligu šampiona i nije lako napraviti igrača koji će odmah nakon omladinskog staža da igra na tom nivou, ali nije lako ni treneru koji ima mač nad glavom da učešće u grupnoj fazi Lige šampiona određuje njegovu sudbinu. Situacija sada i od prije deset godina u ovom klubu nije ista jer je to klub koji se razvio u svim segmentima, ali ljudi u ovom klubu znaju gdje griješe, gdje mogu biti bolji i uvjereni su u uspjeh.

“ Siguran sam da će benefiti dobrog rada doći sa generacijom 2006, 2007 i mlađa godišta. Ja sam uvjeren bez obzira ko će u narednom periodu voditi Akademiju Crvene zvezde, da će Akademija uvijek biti rasadnik talenata, a već sada imamo mladih igrača u razvojnom klubu FK ‘Grafičar’ koji će za par godina biti nosioci igre reprezentacije Srbije. Vjerujem u ono što radimo, imamo dobru ekipu trenera, ali hvali nam još bivših igrača Crvene zvezde koji znaju šta znači nositi crveno bijeli dres i da sa našom mladošću koja je jako posvećena naš klub ima lijepu budućnost. Mi smo preuzeli primat i u selektiranju igrača tako da ne dozvoljavamo da se pojavi neki igrač iz Hercegovine, Makedonije, Crne Gore, a da Crvena zvezda nije  prva na izboru. Mi smo i u Trebinju selektovali nekoliko igrača kao golmana Savu Radanovića koji je trenirao i sa prvim timom, Stefan Gudelj je u omladincima…” 

Na kraju razgovora Jelić je objasnio da u Srbij svi žele odmah da budu treneri seniorskih ekipa, a malo ko se odlučuje da radi sa djecom. 

“ U svijetu treneri koji rade sa mlađim kategorijama imaju dobre plate, cijenjeni su. Za bivše igrače Crvene Zvezde vrata su otvorena sa mlađim kategorijama četiri, pet godina. Većina njih bi došla, ali radila godinu ili dvije sa najstarijim godištima i onda čekala ponudu iz Kine, Arabije gdje bi otišli jer bi u svoj CV (biografiju) uz igračku karijeru imali upisano ulogu trenera Crvene zvezde. Nažalost preskaču se stepenice i trebate da prođete sve da razumijete igrače. Jesu oni profesionalci, ali ako ne shvatite da svakom igraču treba prići kao individui nećete moći da ostvarite zacrtani uspjeh”


Željezničar Sport team 0 : 0 Borac
Kozara 1 : 7 Velež
Široki Brijeg 3 : 0 Zvijezda 09
Radnik (BN) 2 : 0 Tuzla City
Željezničar 0 : 4 Zrinjski
Radnik (H) 1 : 0 Krupa
Sarajevo 2 : 0 Sloboda
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Sarajevo 22 16 3 3 51
2 Zrinjski 22 15 3 4 48
3 Velež 22 14 2 6 44
4 Široki Brijeg 22 12 3 7 39
5 Željezničar 22 11 4 7 37
6 Borac 22 8 9 5 33
7 Željezničar Sport team 22 9 5 8 32
8 Sloboda 22 8 5 9 29
9 Zvijezda 09 22 8 3 11 27
10 Tuzla City 22 6 6 10 24
11 Radnik (BN) 22 6 4 12 22
12 Krupa 22 6 3 13 21
13 Radnik (H) 22 4 3 15 15
14 Kozara 22 2 5 15 11