XS
SM
MD
LG

"Zmajevi" potonuli, "crveni" u orbiti, Leskovčani zaostaju, "krojači" ne posustaju

Foto: FSS

U Mozzart Bet Superligi odigrano je sedam kola, a u drugom rangu dva manje. Proteklo je dovoljno vremena da se mogu izdvojiti najuspešnije ekipe i one koje su podbacle i razočarale. Nastavak prvenstva u Super ligi obeležili su Crvena zvezda i Radnički 1923, razočarao je Voždovac, koji je svu zalihu od berićetne jeseni prosuo u nastavku serijom poraza.

Stvari u eliti polako dolaze na svoje mesto, šampion je izbio na čelo tabele i sve više odmiče jesenjem prvaku sa druge strane Topčiderskog brda. Zvezda je od moguća 21 boda, uknjižila - 19. Savladali su Voždovac (2:1), Novi Pazar (3:0), Čukarički (3:0), Radnički iz Niša (2:0) I Radnički 1923 (5:0) i odigrali nerešeno sa Partizanom (2:2). Povratakom Vladana Milojevića Zvezda je dobila novu dimenziju, jasnu vizijuju, drugi sistem, rezultatski plodonosan.

Radnički1923 je do debakla na “Rajku Mitiću” ima nezabeleženu seriju u klubskoj istoriji od sedam pobeda. Redom su padali: Radnik(1:0), imenjak iz Niša (3:2), Vojvodina (2:1), Javor Matis (3:0), IMT(1:0), Radnik (1:0), i Železničar (3:0), do poraza od Zvezde (5:0). Bosanski stručnjak Feđa Dudić je preporodio ekipu i njegov dolazak na “Čika Daču” predstavlja pun pogodak.

“Zmajevi” su od goropadnog i atraktivnog superligaša, postali neprepoznatljivi i ništa nismo videli od vrlina jedne od najmlađih ekipa u ligi. Jesenas su pred njima padali redom, akturelni šampon (3:2), Novi Pazar (1:0), Mladost (3:1), Vojvodina (3:2), remizirali su sa Čukaričkim (1:1) i izgubili od Spartaka ŽK (1:0) i Napredka (2:1). Od mogućih 20 osvojili su 13 bodova (12:9 gol razlika). Pred početak drugog dela prvenstva, neobjašnjivo, krov je napustio mladi stručnjak Savić i nezahvalnog posla se prihvatio Mitić, dotadašnji pomoćnik. Mislilo se da je to pravi potez, kako bi se nastavio kontinuitet u rezultatima, ali naišli su, jedan za drugim, porazi. Nanizali su pet vezanih neuspeha: Crvena zvezda (2:1), Napredak (2:1), Mladost (2:0), Spartak ŽK (2:0), Vojvodina (2:1), da bi se neugodni niz zaustavio remijem u Novom Pazaru (2:2) i sa Čukaričkim (1:1). Od mogućih 21 boda osvojena su dva (bez pobede), sa gol razlikom 6:13.

Kad je u pitanju drugi rang, Prva liga, u vrhu su po ostvarenom u prvih pet kola izdvaja Tekstilac.

Prijatno je iznenadio klub iz Odžaka tokom jesni, ali su nastavili uspešan niz u drugom delu sezone i po učinku imaju najveći zbir (11 bodova), ispred Kolubare, Jedinstva i Radničkog iz S. Mitrovice (10 bodova). Klub iz Odžaka je zabeležio tri pobede (OFK Beograd, Inđiju, Novi Sad 1921), odigrali nerešeno sa RFK Grafičarom i GFK Dubočicom. Ekipu je letos preuzeo Branko Mirjačić i nije se očekivalo od novajlije da pokaže visok nivo forme i konstantnost u rezultatima, ali su sve demantovali i nalaze se blizu sna - direktnog plasmana u elitu.

GFK Dubočica predstavlja razočarenje u drugom delu sezone. Dok je na klupi sedeo Dejan Čelar, uglavnom su igrali nerešeno, sa Kolubarom (1:1), Mladost GAT (1:1), Radnički (S. Mitrovica), pobedili Smederevo 1924 (2:1) i izgubili od Tekstilca (1:0). Od 15 mogućih bodova osvojili su pet (5:5). Trener Čelar je u decembru iznenada napustio kormilo i došao je Marjan Živković, koji se na prvom koraku susreo sa velikim kadrovskim problemima. Ponovo su dominirali nerešeni rezultati, sa Kolubarom (1:1), Tekstilcem (0:0), Radničkim (S. Mitrovica), poraženi su od Mladosti GAT (2:1) i Smedereva 1924 (3:0), gol razlika 2:6. Kad se uporede rezultati iz oba dela sezone razlika nije velika, ali su tri boda suviše malo za klub koji gaji najviše ambicije, tako da ne čudi zaostatak za vodećima.

Pored Leskovčana, Šapčani predstavljaju, takođe, razočaranje. Jesenas je ekipu vodio trener Ivan Kurtušić i zabeležo je pozitivan bilans. Izdvajamo pet utakmica sa sledećim rezultatima: OFK Vršac (0:0), GFK Sloboda (0:0), tri pobede nad Metalcem (2:1), Inđijom (2:1) i Jedinstvom (1:0). Od 15 bodova osvojeno je - 11 (5:2). Zimus je Mačva promenila kompletnu upravu i angažovan je dosadašnji pomoćnik Ivana Kurtušića, Nemanja Glušica. Bilans je nezavidan, tri poraza, od Inđije (3:1), Jedinstva (1:0) i GFK Sloboda (2:0), remi sa OFK Vršcem (0:0) i savladan je Metalac (2:0). Od mogućih 15 bodova osvojena su četiri (3:6). Šapčani su za celu jesen na 20 utakmica primili 14 golova (druga odbrana lige), a sada šest golova na pet mečeva.

Zajedničko za Voždovac i Mačvu je činjenica da se nalaze u zoni plej-auta, sa malim šansama da se domognu plej-ofa. Leskovčani mogu sigurno da računaju na plej-of, baraž nije daleko, ali su od direktnog plasmana u Super ligu udaljeni šest bodova.