XS
SM
MD
LG

Pobeda koja ne obećava

Reprezentacija Srbije savladala je u prijateljskom meču Kipar u Larnaki – 1:0 (1:0) u drugoj proveri u martovskom prozoru, posle gostovanja Rusiji. Srbija je bila bolji rival tokom većeg dela meča, odluka je pala već u uvodnim minutima susreta, a pobeda je mogla biti i ubedljivija, jer smo imali više povoljnijih prilika. Najbolju smo propustili u desetom minutu meča kada je golman Kipra odbranio udarac sa 11 metara Aleksandru Mitroviću. Naredne provere Orlovi će imati pred odlazak u Nemačku na Prvenstvo Evrope, a rivali će biti Austrija i Švedska.

STRELCI: 0:1 Sergej Milinković – Savić 7. Stadion: AEK Arena u Larnaki. Sudija: Marko Di Belo (Italija).

KIPAR: Mol,  Karo (6. Kiprijanu), Gogić, Laifis, Andreu (46. Špoljarić), Kirijaku, Kusulos (75. Artimatas), Koreja, Loizu, Pitas (89. Kakulaili), Haralampus. Selektor: Temur Kecbaja

SRBIJA: Rajković, Milenković, Mašović (85. Eraković), Babić,  Živković, Mijailović, Lukić (46. Jović), Kostić (62. Gaćinović), Samardžić (46. Tadić), S. Milinković – Savić (75. Baždar), Mitrović (62. Zdjelar). Selektor Dragan Stojković

Dobro je delovala Srbija u prvih 45 minuta igre, kontrolisala je dešavanja na terenu, imala nekoliko prilika da na pauzu ode i sa ubedljivijim rezultatom. Najviše uzbuđenja bilo je u uvodnih desetak minuta, najpre je Lazar Samardžić dobro izveo jedan prekid, pronašao Sergeja Milinković – Savića, koji je sjajno reagovao i doveo Orlove u vođstvo. Igrao se sedmi minut, a tri minuta kasnije videli smo dobru akciju Filip Kostić – Aleksandar Mitrović – Lazar Samardžić, usledio je udarac, neko od kipraskih defanzivaca je igrao rukom i Di Belo je pokazao na jedanaest metara. Mitrović je gađao u levi dolji ugao, ali mora se priznati da je Žoel Mal pokazao odličan refleks, tako da se rezultat nije menjao. U nastavku se igralo uglavnom na polovini Kipra, bilo je situacija koje su mogle dovesti do novog gola u mreži domaćina, a s druge strane i domaćin je zapretio jednom ili dvaput, ali bez ozbiljnije završnice.

U poluvremenu selektor Dragan Stojković je izvršio dve izmene, Dušan Tadić je po 106. put, kao nikada niko u istoriji srpskog fudbala, igrao za najbolji nacionalni tim, i Luka Jović. U svlačionici su ostali Saša Lukić i Lazar Samardžić. I Srbija je ponovo, očekivano, bila bolji rival, ali i Kiprani su tražili svoju šansu. Nove dve izmene videli smo u 62. minutu, kada su poverenje dobili Mijat Gaćinović i Saša Zdjelar.

Do kraja meča najbolju priuliku beležimo u 85. minutu meča kada je Luka Jović sve odobro odradio, uputio udarac, ali lopta je za malo prošla pored stative. Mogao je četiri minuta kasnije i Mijat Gaćinović da stavi tačku, ali usledio je potez više i Kiprani su otklonili opasnost. U kontra napadu pohvale i na adresu Predraga Rajkovića koji je u situaciji jedan na jedan sjajno reagovao. Nije bilo više promene rezultata, Srbija je savladala Kipar i čeka jun, pripremne mečeve u Beču i Stokholmu, odnosno start na Prvenstvu Evrope u Nemačkoj.