XS
SM
MD
LG

Predodređena za rekorde

Foto: Tennis World USA

Amanda Anisimova savladala je danas braniteljku naslova u Rolan Garosu, Simonu Halep, te je tako prošla u polufinale.

Anisimova je rođena 2001. godine i prva je koja je rođena 2000. ili kasnije a da je prošla u polufinale na Gren Slemu. Takođe, Amanda je najmlađa učesnica polufinala Rolan Garosa još od 2006. godine i Čehinje Nikol Vajdišove.

Amanda je rođena u Nju Džerzij. Roditelji su joj Rusi koji su se doselili u Ameriku kako bi djeci obezbijedili bolje uslove za život. Njena starija sestra Maria je igrala tenis na koledžu a uz nju je i Amanda zavoljela tenis što je i sama priznala. Nevjerovatno zvuči  ali je počela tenis igrati sa dvije godine. U početku su je trenirali roditelji a kasnije je sarađivala i Maksom Forminom, koji sarađuje sa braćom Brajan.

Bila je sjajna juniorka i bila je druga na svijetu u jednom trenutku te je osvajal brojne trofeje kao juniorka. Tokom 2017. godine počela je i sa seniorskim tenisom. Igrala je nekoliko finala na Čelendžerima, osvojila Sakramento a imala je i GS debi. U Parizu ju je savladala Nara u prvom kolu ali je Amanda postala najmlađa koja je igra na GS još od Aliz Korne 2005. godine.

Prošla godina bila je sjajna i pored problema. U Indian Velsu je ostvarila prve pobjede na Turu. Savladala je Parmentir a potom Pavljučenkovu i Kvitovu, koja je bila u seriji od 14 vezanih pobjeda. Tako je postala najmlađa učesnica četvrtog kola nakon 2005. godine a u toj rundi je eliminisana od Pliškove. Potom se povrijedila u Majamiju te je imala pauzu od četiri mjeseca. Nakon povratka poslije povrede, uspjela je do kraja godine ući u TOP100. Najviše je to uspjela radi plasmana u inale Hirošime.

Ova godina je za Anisimovu sjajna. Sve je krenulo od četvrte runde na Australian Openu. Potom je u Kolumbiji osvojila svoj prvi turnir u karijeri. A onda je došao i Rolan Garos gdje je Amanada zablistala. Sve je klminiralo velikom pobjedom protiv braniteljke naslova, Simone Halep.

Sada joj slijedi meč polufinala protiv Barti. Kako god da se taj meč završi, rođena je nova teniska zvijezda a ona je Amanda Anisimova.