XS
SM
MD
LG

Nole stao u polufinalu Monte Karla

Foto: Fejsnuk / Novak Đoković

Најбољи тенисер свијета Новак Ђоковић није успио да се пласира у финале Мастерса у Монте Карлу. Новак Ђоковић изгубио је у полуфиналу Монте Карла од Каспера Руда резултатом са 2:1 (6:4, 1:6, 6:4).

Најбољи свјетски тенисер није успио да се пласира у финале Монте Карла пошто је први пут изгубио од Норвежанина у досадашњих пет међусобних сусрета. 

Велика борба виђена је у овом полуфиналу које је трајало два и по сата. У два наврата се Ђоковић дизао из пепела, враћао у меч, али на крају није успио да преокрене резултат у своју корист, те и даље остаје без трофеја у 2024. години.

Одмах на старту меча видјело се да Ђоковић није у свом ритму. Имао је проблема у првом сету највише са грешкама из форхенда, имао их је чак 13, што је Руд и те како кажњавао - како добрим сервисима, тако и сигурним удрарцима са основне линије. Већ у првом гему је узео брејк и ту је кренуо Новаков потоп.

Никако Србин није успијевао да се издигне, све до дуплог брејка и 1:4 за Норвежанина. Вратио се први рекет свијета на само гем заостатка, пошто је почео да му помаже и ривал коначно почевши да чини грешке у сервисима. Али то није било довољно, те је Руд први пут икада против Ђоковића освојио сет.

А онда је услиједило дизање из пепела. Србин је у другом сету играо потпуно нови тенис. Дроп шотови Ђоковића били су главни кривци што се ритам игре у потпуности промијенио. Једина ствар која је и даље мучила најбољег тенисера свијета био је изузетно лош први сервис. Срећом, Норвежанин је у потпуности пао, те то није користио.

Направио је Ђоковић брејк одмах на старту, послије првог освојеног гема на свој сервис, а онда је све кренуло по његовом. Убједљива предност од 3:0 није могла тек тако да се истопи. У потпуности је Србин доминирао тереном, тек на моменте је дјеловало да Руд почиње да чита његове дроп шотове, али су његове три дупле грешке у шестом гему Новака довеле на огромних 5:1, иако је тада само једном ударио лоптицу.

Колико год Србина није ишло на првом сервису, имао је чак 82 одсто успјешности из другог и то га је дефинитивно и довело до изједначења – 6:1.

И таман када је изгледало да у трећи сет улази растерећен и у потпуности у свом ритму, Руд је кренуо да игра свој препознатљиви тенис – одличан у дефанзиви, док је у нападу почео тачно да чита моменат када може га угрози Новака.

Почео је да ниже поене, ситуација се окренула и он је био тај који је у џепу имао великих 3:0.

Ипак, ни ту није дјеловало да ће Ђоковић доживјети пораз. Поново се издигао из пепела, од 4:1 дошао до 4:4. Серија од 13 од 14 поена заредом, бекхенд паралела и његов урлик одушевљења свима је дао наду да је ту, да може да преокрене још један меч у својој каријери.

А онда је услиједила катастрофа са смечевима. Два је у једном поену промашио Србин, ниво Касперове игре се подигао, користио је и кажњавао такве олаке грешке првог рекета свијета.

Крај је "свирала" дупла сервис грешка Ђоковића, који у овој години и даље није успио да избори први трофеј.

Руд ће за трофеј играти са Стефаносом Циципасом, који је елиминисао Јаника Синера резултатом 2.1 (6:4, 3:6, 6:4).