XS
SM
MD
LG

Veština mogućeg i stručna etika

Foto: FK Voždovac i FK Ajaks-Srbija

Poštovani čitaoci. Ovo nisam mogao izbeći. Marko Ilić (21) je, u ovom momentu, najbolji mladi golman Srbije i prvi golman mlade reprezentacije Srbije. Trenutno je član Voždovca na čijem golu se sve više i više ističe. 

Marko Ilić i moj sin, Luka Čiča, su isto, 1998. godište. Obojica su, u isto vreme, bili golmani u petlićima srpskog Ajaksa, u kojem moja malenkost obavlja ulogu glavnog trenera i stručnog rukovodioca. 

Kao bivši fudbaler, a sada kao trener, poput mnogih roditelja sam sanjao i želeo da me Luka nasledi kao fudbaler, pa makar bio i golman. U najranijem dobu sam mu poklonio dužnu i veliku pažnju i sve to u sopstvenom klubu. Luka je pokazivao određene vrednosti i volju, ali je onda jednog dana u srpski Ajaks, stigao Marko Ilić, kod koga sam, u trenu, prepoznao, novog Envera Marića, slavnog golmana, Veleža iz Mostara i jednog od najboljih golmana ex-YU prostora, sa kojim sam, jedno vreme i sam igrao, noseći dres velikog Veleža. Stariji ljubitelji fudbala i velika pera novinarstva su Marića, zbog atraktivnih odbrana, prozvali "Letećim Mostarcem". 

I da skratim. Marko Ilić je "živa" kopija nekad legendarnog "Letećeg Mostarca", a moj sin Luka je, trenutno, jedan od najboljih igrača Elektronskog sporta u Srbiji, član i kapiten "Level Apa" koji je u vrhu Balkanske lige. Za kapitena su ga izabrali njegovi saigrači i sjajni pedagozi i protagonisti E-sporta, Viktor Knežević i Nina Miljuš. Ja sam izabrao Marka Ilića, a svog sina Luku, volim najviše na svetu. 

Foto: Level Ap i FK Ajaks-Srbija, Luka Čiča

Naravoučenije za sve roditelje: Ne presingujte svoju decu i njihove trenere, da vam deca, pošto-poto, moraju biti ono što ste vi bili ili želeli biti. Voda i talenat uvek nađu svoj put. Drago mi je što su Marko i Luka uspeli. 

Autor: Svetozar Čiča