XS
SM
MD
LG

Blistava saradnja Vlade RS i Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu

MODRIČA – Saradnja Ministarstva porodice, omladine i sporta Republike Srpske i Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu nikada nije bila uspešnija. Na tom fonu su i Odbojkaški savezi RS i Vojvodine. Juče je 76 dečaka i devojčica iz modričke Akademije odbojke boravilo u Novom Sadu, prisustvovali prvoligaškoj utakmici odbojkaša Vojvodine i beogradskog Partizana.

Mogućnost uspešne saradnje omogućile su Specijalne i paralelne veze Srpske i Srbije. Pokrajinski sekretar za sport i omladinu Vladimir Batez, nekada i sam vrhunski odbojkaš, ponosan je na uzlaznu putanju saradnje institucije na čijem je čelu i Ministarstva porodice, omladine i sporta u Vladi RS.

„Poslednjih godina imamo maestralnu saradnju koja je donela konkretne rezultate i projekte koje smo zajedno realizovali. Mi u Ministarstvu porodice, omladine i sporta RS vidimo strateškog partnera. Republika Srpska za nas je bratska, a mnogi igrači su iz nje postali osvajači najvrednijih medalja za Srbiju. Znamo koliko Srbija znači ljudima u bratskoj Republici Srpskoj“, rekao je on.

Vladimir Vanja Batez je povukao ljudski i sportski potez, donirao je odbojkaškim klubovima u Srpskoj sportsku opremu, rekvizite. Srpska je odbojkašicama Srbije otvorila dušu i srce, trenirale su na Jahorini, pa otišle u Tursku da postanu šampionke kontinenta.

„Zajednički smo, preko Pokrajinskog sekretarijata sporta Vojvodine i Odbojkaškog saveza RS podržali kamp na Palama u julu ove godine. Tada smo klubovima iz istočnog dela Srpske podelili lopte. Mi smo prošle godine, zajedno sa Vladom RS, organizovali turnir u tri sporta za kadetske selekcije, a u povodu sto godina od prisajedinjenja Vojvodine Kraljivini Srbiji. Specijalni gost bile su nam selekcije iz Republike Srpske. Dogovaramo se sa Gradom Banja Lukom da se to ponovi i ove godine. Uskoro sam u Banjoj Luci, razgovaraću sa koleginicom Sonjom Davidović da sve ovo postane tradicija“, najavio je Batez.

Uspeh je i to što je nekadašnji jugoslovenski šampion, jedan od najuspešnijih sportskih kolektiva u Srpskoj, OK Modriča osnovao Akademiju odbojke. Ona broji 130 članova, a 76 dečaka i devojčica u novosadskom Spensu uživali su u odličnoj utakmici seniora Vojvodine i Partizana. Gost je vodio sa 2:0, domaćin pobedio sa 3:2. Imao je punu podršku mladih sportskih prijatelja iz Modriče.

„Imam 12 godina, igram odbojku. U Novom Sadu mi je bilo predivno“, kaže Andrijana Martić.

„I ja sam iz Modriče. Odlično mi je bilo u Novom Sadu. Igram na poziciji tehničara u Modriči, a navijam za Crvenu zvezdu“, hvalila se Živkica Ljubičić.

Ja sam Saška Panić, imam 11 godina, idem u peti razred. Uvek ću da pamtim izlet u Novi Sad. Baš mi je bilo lepo“, rekla je smeđokosa devojčica.

„Treniram u mlađim selekcijama Modriče. Ovde sam uživao u igri Vojvodine i Partizana. Inače, navijam za Vojvodinu“, poručio je Danijel Šarkanović.

„Imam 10 i po godina. Sa vršnjacima treniram u Akademiji odbojke u Modriči, sa njima sam došao i u Novi Sad. Moj san je da jednog dana budem prvotimac seniorskog tima Modriče“, želje su Adija Bećirbašića.

Modričke mališane pratilo je pet trenera, te čelnici kluba Jovan Mišić i Vid Blagojević. Predsednik kolektiva Jovan Mišić smatra da su ovakva putovanja ulaznica u svet uspešnih.

„U Modriči kao mladoj sredini moramo da proizvodimo sopstvene igrače. Konstantno radimo na promociji odbojke. Zato smo i osnovali Akademiju odbojke. Pokušavamo da okupimo što više dečaka. Mislim da je utakmica koju su gledala naša deca bila kvalitetna. Zahvalni smo načelniku Modriče Mladenu Krekiću i Milutinu Popoviću, predsedniku Odbojkaškog saveza RS, pomogli su da se ovo putovanje u Novi Sad realizuje“, istakao je Mišić.

Saradnja Odbojkaških saveza RS i Vojvodine na zavidnom je nivou. Radosti su zajedničke, patnje i problemi, takođe.

„Saradnja će biti nastavljena kroz festivale i kampove, a sve u interesu odbojkaškog sporta. Biće saradnje i u struci, razmena mišljenja i iskustava. U ovom trenutku jako je važno da je prisutna mogućnost saradnja klubova sa područja Vojvodine i Srbije i kod nas, u Republici Srpskoj. Protok sportista je u cilju poboljšanja kvaliteta organizacije i takmičenja“, podvukao je Milutin Popović, predsednik OS RS.

Odbojkaški savez Vojvodine ovu godinu ispratiće 10.festivalom odbojke. Predsednik asocijacije Petar Bogunović kaže da će se ostvariti novi rekordi. Gradiće ih i sportisti iz Srpske.

„Deseti Festival odbojke veoma je značajan, u vreme je kada se obeležava 70 godina postojanja OS Vojvodine. Očekujemo da okupimo između 90 i 100 ekipa, odnosno oko 1.500 do 1.800 dece“, optimista je Bogunović.

Već sada je izvesno da će novosadski „Festival odbojke“ biti festival svega onog što se sportskim dobrom zove.

 

Vojvodina - Partizan