XS
SM
MD
LG
02.09.2020 Administrator DC

Kad je Slavija slavila

ISTOČNO SARAJEVO - Slavija je osvojila prvi trofej u BiH i tako na najbolji način proslavila vijek postojanja. Poslije raspleta za infarkt i boljeg izvođenja jedanaesteraca premijerligaš iz Istočnog Sarajeva je na najbolji način krunisao više nego uspješnu sezonu i "ovjerio" izlazak u Evropsku ligu. Sarajlije su dokazale da nisu slučajno drugi na tabeli Premijer lige, iza šampiona Zrinjskog.

Slavija je nadoknadila minus od dva gola iz prve utakmice odigrane u Tuzli. Tim Zorana Erbeza bio je bolji većim dijelom utakmice, prije svega u drugih 45 minuta kada su njegovi igrači kidisali na gol Tuzlaka koji su bili primorani isključivo da brane svoj gol. Poslije 2:0 uslijedilo je izvođenje udaraca s 11 metara. Junak "lutrije" bio je golman Mladen Lučić koji je u petoj seriji odbranio šut Ilije Prodanovića, bivšeg fudbalera Slavije.

Poslije utakmice i dodjele medalja i pehara simpatizeri Slavije priredili su veliko slavlje koje je uz igrače, stručni štab i rukovodstvo kluba trajalo duboku u noć.

- Ambijent, publika, podrška i pobjeda. Sve je za dugo pamćenje - istakao je šef stručnog štaba Slavije Zoran Erbez i nastavio:

- Da smo naučili lekciju prije dvije godine kada smo eliminisani pred našim navijačima od Širokog Brijega pokazali smo protiv Slobode. Nakon vicešampionske titule i obezbijeđenog izlaska u Evropu ostvarili smo još jedan veliki uspjeh. Da Slavija iz godine u godinu ide krupnim koracima pokazali smo u sezoni iza nas i ona je bila izuzetno uspješna. Ovo je zajedničko djelo fudbalera, ljudi koji vode klub, stručnog štaba i, svakako, navijača.

Slavija je još jednom pokazala da se minus od dva gola može nadoknaditi. Trijumfom u Kupu ispisane su zlatne stranice istorije kluba koja traje više od vijeka.

- Protiv Zrinjskog smo u polufinalu uradili slično i bili samouvjereni da to možemo ponoviti. Vjerovali smo da je Sloboda u Tuzli riješila samo prvo poluvrijeme u svoju korist, a isto tako da mi možemo to učiniti u preostalih devedeset minuta. Iskreno, znali smo da je rezultat 2:0 najopasniji, ali je ostavljao nadu i jednim i drugim. Imali smo svoje zamisli kako da spriječimo rivala i zato čestitam igračima koji su maksimalno ozbiljno ideje pretvorili u djelo - ističe Erbez.

Već na startu revanša finala Slaviju su zadesili maleri.

- Nije baš krenulo kako treba po nas, već nakon pola sata igre bio sam primoran da izvršim dvije izmjene zbog povrede. Još jednom se pokazalo da imamo kvalitetan igrački kadar i ko god da dobije priliku on je iskoristi. Mlađani Ognjen Todorović je na najljepši način još jednom pokazao da je budućnost našeg tima. Svi smo veseli i ponosni što smo dokazali da smo bolji od Slobode i što veliku šansu ove generacije nismo prokockali. Jednom nam je pehar izmakao na posljednjoj stepenici ovoga puta nije i on konačno krasi naše vitrine - veli Erbez.

Mrežu Tuzlaka načeo je rezervista Todorović koji polagano krči put ka mjestu prvotimca:

- Mlad sam i nisam dugo u Slaviji, a već sam dobio priliku da se radujem trofeju koji i mnogo iskusniji igrači nisu imali priliku da podignu uvis. Želja mi je bila da anuliramo prednost Tuzlaka, a najmanje da se upišem u strijelce. Trudio sam se da svim srcem opravdam povjerenje koje sam dobio u ovako važnom meču i nema dileme da sam to na najljepši način uradio. Moj pogodak je vratio nadu da možemo do cilja, uspjeli smo doći do pehara. Hvala navijačima na podršci, bili su naš dvanaesti igrač.

Specijalisti za Kup

Prvi veći uspjeh u Kupu BiH Slavija je u ovom takmičenju ostvarila u sezoni 2003/04. Tada je ispala u polufinalu od banjolučkog Borca, a u sezoni 2004/05. takođe u polufinalu od Sarajeva. U sezoni 2005/06. takmičenje je završila u četvrtfinalu, od nje je bio bolji Široki Brijeg, a isti protivnik joj je bio prepreka u finalu u sezoni 2006/07. Prošle sezone Slavija je završila takmičenje u osmini finala porazom od Zrinjskog. Ove sezone tim iz Istočnog Sarajeva je stigao do kraja - do trofeja.

Put Slavije do trofeja

Šesnaestina finala: Čelik - Slavija 2:2 nakon penala 5:7, osmina finala: Travnik - Slavija 0:1, Slavija - Travnik 3:1, četvrtfinale: Slavija - Olimpik 1:1, Olimpik - Slavija 1:3, polufinale: Zrinjski - Slavija 4:2, Slavija - Zrinjski 2:0, finale: Sloboda - Slavija 2:0, Slavija - Sloboda 2:0 penalima 4:3

Autor ovog teksta bio je Goran Ivanković za Glas Srpske.