XS
SM
MD
LG

Sloboda Sarajevu otkinula bod

Sarajevo - Sloboda 0:0

 

Fudbaleri Sarajeva danas su ugostili Slobodu u prvoj od četiri "finalne" utakmice u završnici premijerligaške sezone, u kojima je Bordo tim želio ostvariti pobjede kako bi odbranio naslov prvaka u slučaju nekog kiksa Borca do kraja sezone.

Sarajevo je bilo apsolutni favorit u današnjem duelu, što zbog činjenice da je jači tim od Slobode, što zbog činjenice da je Sloboda pobjedom u prošlom kolu nad Olimpikom osigurala opstanak, pa je na Koševo stigla bez ikakvih rezultatskih ambicija, sa željom da se prikaže u što boljem svjetlu.

Trener Mladen Žižović od ranije je bio poznat kao stručnjak koji je sposoban posložiti ekipe koje će igrati čvrsto i neće dozvoliti lak prilazak svom golu, a upravo se to danas desilo na Koševu, jer je jako lijepo posložio defanzivni segment igre svog tima. Sarajevo je zaigralo sa skoro pa najstandardnijim sastavom, s tim da je osovinu u veznom redu činio dvojac Adukor - Đokanović.

Očekivano, Sarajevo je bilo apsolutno lišeno kreativnosti iz dubine pa se mučilo i sa najosnovnijim stvarima. Rezultat svega? Bordo tim je odigrao jedno od najlošijih poluvremena u sezoni Premijer lige BiH, te je zaprijetio samo u finišu poluvremena preko Zinedina Mustedanagića, jednog od rijetkih plemenitih igrača u koje je povjerenje imao trener Vinko Marinović. Ipak, Sloboda se sa posjedom koji često nije prelazio ni 25% odbranila bez većih problema.

Već na otvorenju drugog dijela Vinko Marinović je napravio prvu izmjenu, umjesto Adukora je zaigrao Pejović, ali ništa Sarajevo nije dobilo ovom promjenom. Imalo je dvije poluprilike u prvih desetak minuta drugog dijela, te jednu odličnu, nakon ubačaja Mustedanagića iz kornera. Skočio je Miličević, ali lopta je otišla malo preko gola.

Nije samo Marinović pravio promjene, u istoj minuti kada je ušao Pejović, kod Slobode je priliku dobio Said Husejinović, koji je pravio velike probleme odbrani Sarajeva. On je u 66. minuti nakon solo prodora jako kvalitetno šutirao, ali je Kovačević uspio odbraniti njegov udarac.

Imalo je i Sarajevo nekoliko šansi, ali tek je u 68. minuti preko rezerviste Harisa Handžića uputilo prvi udarac u okvir gola, koji je zaustavio golman Golubović. Zanimljivo je da je Sloboda djelovala manje defanzivno u drugom poluvremenu nego u prvom, iako je Sarajevo bilo pod još većim imperativom.

Sarajevo je napadalo bez ikakvog smisla, bez ikakvog koncepta i ideje, a izvodilo je gotovo konstantno kornere, koji su bili prilično bezopasni, što dovoljno govori o neuigranosti Bordo tima u svim segmentima igre, uključujući i prekide. Sloboda je u finišu meča imala čak i opasnije situacije pred golom Sarajeva nego ih je imalo Sarajevo. Sarajevo je tek u 87. minuti imalo šansu da povede. Šutirao je Sušić sa distance i to sjajno, Golubović je odbranio i odbio loptu do Hebibovića, no potom je golman gostiju odbranio i njegov udarac.

U 90. minuti je Hebibović šutirao preko gola, a imalo je Sarajevo još jedan pokušaj u samom finišu, no nije došlo do gola, pa je meč okončan rezultatom 0:0. Sarajevo sada ima 58 bodova, bod više od Borca, koji večeras igra meč sa Zrinjskim. Ako Borac pobijedi, imat će ogromnu šansu da postane prvak do kraja sezone.

FK Sarajevo - FK Sloboda 0:0 (0:0)
Stadion: Olimpijski stadion Asim Ferhatović Hase, Koševo
Sudija: Ermin Sivac (Zenica)
Strijelci: /
Žuti kartoni: Mustedanagić, Dupovac, Hebibović (Sarajevo), Kurtalić, A. Beganović, Golubović (Sloboda)

FK Sarajevo: Kovačević, D. Hodžić, Pidro, Dupovac (84. Milanović), Miličević, Adukor (46. Pejović), Đokanović (73. Sušić), Mustedanagić (59. Handžić), Fanimo, Velkoski, Mešanović (73. Hebibović). Trener: Vinko Marinović

FK Sloboda: Golubović, A. Beganović, Osmić (46. Husejinović), Jusić, Ilić, Balić, Kurtalić, Predragović (62. Leko), Mujagić (82. Mišković), Maksimović, Dž. Beganović (85. Devedžić). Trener: Mladen Žižović

 


Krupa 1 : 0 Radnik
Olimpik 0 : 0 Mladost
Sarajevo 0 : 0 Sloboda
Široki Brijeg 0 : 0 Tuzla City
Velež 2 : 2 Željezničar
Borac 2 : 1 Zrinjski
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Borac 30 19 3 8 60
2 Sarajevo 30 16 10 4 58
3 Velež 30 14 12 4 54
4 Široki Brijeg 30 15 7 8 52
5 Zrinjski 30 15 5 10 50
6 Tuzla City 30 13 8 9 47
7 Željezničar 30 11 8 11 41
8 Sloboda 30 10 5 15 35
9 Mladost 30 8 5 17 29
10 Krupa 30 6 7 17 25
11 Olimpik 30 7 4 19 25
12 Radnik 30 4 10 16 22