XS
SM
MD
LG

Borac, dvostruki šampion

Tekuća  premijerligaška fudbalska sezona u Bosni i Hercegovini završava se ove nedjelje, a što se tiče podijele trofeja, ona je okončana. Borac je osvojio šampionsku titulu, Sarajevo je juče uzelo Kup.

Bila je ovo zanimljiva, za neke i turbulentna sezona. Ostaće upamćena po fenomenalnom rezultatu Borca iz Banja Luke.

Stigli su i prestigli minus od 13 bodova Sarajeva, a ova sezona pokazala je i koliko je ovaj klub velika fudbalska sredina.

Mjesecima su trpjeli raznorazne napade fudbalske bh čaršije. Kuka i motika se digla na tim iz Banja Luke onog trenutka kada je krenuo ka vrhu tabale i postao prijetnja timu koji je uspio prosuti plus 13.

Svako gol i svaki bod Borca bio je pod velikom pažnjom javnosti. Nijedno kolo nije prošlo da se nije sumnjalo u rezultat, spočitavali su im  sve i svašta. Smetalo im je ako sudije dolaze iz gradova koji se nalaze u blizini Banja Luke. Smetalo im je što je nekadašnji predsjednik Borca Vico Zeljković u međuvremenu postao predsjednik Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine. Nije niko spominjao činjenicu da je on podnio ostavku u Borcu. Milimetarski su izvlačili ''linije'' da utvrde da li je bio ofsajd, da li je bio ili nije penal...

Sve su to u Borcu izdržali, a u finalu Kupa Bosne i Hercegovine pokazali svu svoju fudbalsku veličinu.

Nisu digli glas protiv odluke da sudija meča bude Irfan Peljto, zamislite stanovnik Sarajeva.

 Jeste on jedan od najkvalitetnijih sudija, živi u Sarajevu. Tumačeći to po ranijim reakcijama i sarajevskih medija, te fudbalske čaršije dovoljan razlog da Borac podigne glas i pita – zašto Peljto?

Nisu digli glas! Vjerovali su u sudiju. Nisu digli glas ni kada je on u 46. minuti finalnog okršaja poništio gol Stojana Vranješa, zbog navodnog ofsajda Mehanovića.

Da li je bio? Ako bi bili maliciozni onda bi rekli da je ta situacija samo jednom ponovljena u tv prenosu (u sličnim situacijama, kada je trebalo dovesti u sumnju gol Borca to je bio argument sarajevskih medija – samo jednom pokazana situacija). Da li je bilo reakcije igrača Borca, ali   onih na klupi Borca?

Nije, u oba slučaja.

Možda su bili oštećeni. Mnogi kažu da jesu!  Oni su tu odluku ''sudije iz Sarajeva''  sportski prihvatili, čestitali timu sa Koševa osvajanje Kupa i pokazali da su se izdigli iznad blata u koji su željeli na razne načine da ih gurnu.

 Nisu uspjeli, a Borac je potvrdio ovim gestovima svoju veličinu. Fudbalsku i sportsku.

Znamo da te mnoge u bh boli, ali to je već njihov problem. Moraće da prihvate činjenicu da Borac dvostruku  šampion. Rezultatski i u sportskom ponašanju.