XS
SM
MD
LG

Mentalna gromada i titula kojom je i definitivno postao najveći ikad

Foto: ATP Tour

Novak Đoković osvojio je juče Rolan Garos. To je njegova 19. titula na Gren Slem turnirima. Titula koja je tako posebna i titula koja je možda i ključna u Novakovoj karijeri.

Novak je imao faktički dva finala na ovogodišnjem Rolan Garosu. Prvo ''finale prije finala'' igrao je u polufinalu sa Rafaelom Nadalom. Igrati protiv Nadala na Rolan Garosu je najteži mogući izazov u istoriji tenisa. Još kad je Nadal poveo sa 5-0 na startu meča, tek tada je to faktički djelovalo kao nemoguća misija. Međutim, Nole je pokazao svoju veličinu, kako mentalnu tako i tenisku. Napravio je preokret i bacio na koljena Nadala na ''njegovom'' Filip Šatrijeu. Tako je nanio Nadalu tek treći poraz u 108 mečeva na Rolan Garosu a isto tako Nole je postao prvi teniser koji je dva puta dobio Nadala na šljaci Rolan Garosa.

Nakon tako velike pobjede i preko četiris ata tenisa, Nole se morao brzo oporaviti jer turnir nije bio gotov. Čekalo ga je finale i to protiv fenomenalnog Stefanosa Cicipasa koji je odigrao fenomenalnu sezonu na šljaci.

Očekivalo se da Grk malo nervoznije uđe u meč jer je igrao svoje prvo Gren Slem finale.Ta nervoza se vidjela u prvom gemu ali ipak Nole nije iskoristio brejk šansu. Potom su obojica čuvali servis. U desetom gemu Cicipas je imao set loptu na Noletov servis ali je nije iskoristio. U 11. gemu, Nole je napravio brejk. Servirao je za set ali onda su došli problemi sa suncem i očima. Vezao je u narednih devet poena, sedam poklona te je izgubio servis i omogućio Cicipasu da povede 4-0 u taj brejku. Ali da se Nole uvijek može vratiti, pokazalo se i u taj brejku jer je preokretom poveo 6-5. Ipak, naredni poen Nole nije odigrao najbolje mada je i Cicipas pogodio fenomenalno. Na kraju je Grk sa 8-6 dobio taj brejk.

Iako je Nole mentalno jak, čak i on se mentalno ''izduvao'' nakon što je tako izgublo prvi set. I fizički nije djelovao dobro u drugom setu i falilo je energije i žara u njegovoj igri. U jednom momentu djelvalo je kao da mu više nije stalo do drugog seta te je na kraju Cicipas sa 6-2 dobio drugi set. 

S obzirom na dešavanja u drugom setu, djelovalo je da je to to. Bukvalno rijetko kada ili skoro nikad nisam imao osjećaj kao juče. Djelovalo mi je da Nole ne može okrenuti meč ali ne radi samog rezultata nego prosto radi njegove energije. Na primjer, gubio je od Muzetija 2-0 ali energija nije bila sporna. Gubio je i od Nadala 1-0 pa opet nije energija bila sporna. Ovde itekako jest. Djelovalo je kao da se predao. Međutim, Nole je pokazao još jednom svoju veličinu i pokazao da se takav šampion nikad ne smije otpisati.

Nole je zatražio pauzu nakon drugog seta, otišao u svlačionicu i kad se vratio zaigrao je bolje. Zanimljivo je da je Cicipas radi toga kukao poslije meča ali isto tako je pa vrlo vjerovatno blefirao sa svojim medicinskim tajmautom nakon trećeg seta.

Što se tiče trećeg seta, Nole je od starta igrao dobro i prije svega energetski je bolje izgledao. Pritiskao je Cicipasa a onda je napravio i brejk te je na kraju smanjio na 2-1. Potom je Cicipas tražio pomenuti medicinski tajmaut. Međutim, nije Noleta pauza poremetila. Nastavio je sa još boljom igrom u četvrtom setu te ga je otvorio sa 4-0. Na kraju je sa 6-2 dobio set.

Možda se očekivao Cicipasov raspad u petom setu ali je i Grk pokazao da je fenomenalan i da će sigurno jednog dana biti GS šampion. Imao je Nole brejk loptu već na startu ali je Cicipas sačuvao servis. Ipak, u trećem gemu Nole je napravio brejk. Iako je bilo prilika da Nole napravi i dupli brejk, nije mu to pošlo za rukom jer je Cicipas nalazio načina da sačuva servis i bar koliko toliko ostane u meču. Potom je uslijedio gem u kome je servirao Nole za meč. Na 15-0 promašio je zicer na mreži. Djelovalo je da će se ponoviti treći set sa Nadalom kada je sličnim poklonom vratio Nadala u set u momentu kad je servirao za set. Pa ipak, Nole nije pao. Došao je do prve meč lopte ali je Cicipas sjajnom paralelom spasio meč loptu. Na drugoj meč lopti, Nole je izašao naprijed i smečom završio posao. Eto na kraju nevjerovatno ali Nole je ključni poen protiv Nadala dobio drop-šotom a protiv Cicipasa meč zatvorio smečom. A ta dva udarca su mu toliko puta stvorili probleme tokom karijere ali sve je došlo na naplatu u pravo vrijeme što bi se reklo.

Nole je mnogo toga i dokazao ovom titulom ali je i mnogo toga uradio. Prosto je nevjerovatno kakvu glavu čovjek ima. Znamo svi da je mentalna gromada ali je on tu mentalnu snagu podigao na još jedan veći nivo tokom ovogodišnjeg Rolan Garosa. Ta mentalna snaga bila je ključna pa faktički u svakom meču u drugoj sedmici. Mentalna snaga bila je ključ preokreta protiv Muzetija, mentalna snaga bila je ključna u momentima kad je Beretini bio sjajan. Tek ne treba pričati koliko je ta mentalna snaga bila važna protiv Rafe u polufinalu i protiv Stefanosa u finalu.

I kad je djelovalo da je satjeran u ćošak, i kad je djelovalo da nema šanse da se izvuče, Nole je ostao mentalno jak i uspio je naći načina da se vrati na pravi put i da slavi. Bio je prefokusiran bez obzira na padove u nekim momentima i na greške kojih je bilo. Ali mentalna snaga i fokus bili su na nestvarnom nivou. Toliko je bio u ''svom'' filmu u finalu da uopšte nije mnogo slavio kada je završio meč.

Što se Cicipasa tiče, odigrao je maestralan turnir. Međutim, u samom finalu mora se reći da se poprilično nesportski ponašao. Imate osjećaj da je tražio u svakom gemu da sutkinja bar jednom siđe i da gleda trag. Ajde kad su lopte sporne to i nije ništa neobično ali čovjek je tražio provjeru za loptice koje su u ogromnom autu.

Što se tiče Noleta, ova titula je tako velika stvar za njega. Njom je dokazao još jednom da je mentalna gromada i vjerovatno mentalno najjači sportista svih vremena. Međutim, ovom titulom Nole je napravio ključan korak i nakon ove titule malo ko može da mu ospori da je najveći svih vremena. Barem su argumenti tim ljudima sve tanji i tanji dok su argumenti na Noletovoj strani sve jači i jači. 

Nole sada ima 19 Gren Slem titula, odnosno po jednu manje od Nadala i Federera. Isto tako, Nole je prvi teniser u eri profesionalnog tenisa koji je osvojio sve Slemove barem dva puta. Nole je tako postao prvi teniser ikada koji drži barem po dva trofeja sa 14 najvećih turnira, odnosno sa četiri Slema, devet Mastersa i završnog Masters turnira. Recimo, ni Rafa ni Rodžer nemaju ni jedan kompletiran zlatni Masters dok je Nole svaki Masters barem dva puta osvojio. 

Pored toga, Nole je međusobno bolji i od Rafe i od Rodžera. Rekorder je po broju Mastersa a rekorder je i po broju sedmica na prvom mjestu. Takođe, Nole je imao ubjedljivo najteži put do svojih titula. Nole je osvojio 84 titule a čak 52 puta je dobio barem dvojicu tenisera iz TOP10. Federer je na primjer na svoje 103 titule dobio je 39 puta barem vojicu TOP10 tenisera a Nadal na 88 titula dobio je barem dvojicu TOP10 tenisera 35 puta.

A na sve to, Nole je ostvaro neke pobjede koje su tako velike i koje ga još dodatno guraju ka GOAT statusu. Naime, Nole je tri puta u finalima Vimbldona dobio Federera uključujući i epsko finale 2019. godine. A znamo da je Vimbldon ''Federerov'' turnir. A šta tek reći za Rafu i Rolan Garos ? Bukvalno su tereni RG druga kuća za Nadala. Pa opet, Nole ga je dobio dva puta tu. Ajde činjenica jeste da je Nadal bio rovit 2015. godine. Ali zato je sve došlo na naplatu u petak kada ga je Nole zdravog i prespremnog dobio sa 3-1.

Pred Noletom su novi izazovi. Prvo Vimbldon pa olimpijske igre a onda i US Open. Nole ima šansu da u jednoj kalendarskoj godini uzme sva četiri Slema kao i OI što je jedino kod žena uspjela legendarna Štefi Graf. Međutim, mnogi olako uzimaju podatak da je Nole imao u jednom momentu sva četiri Slema. Bilo je to kada je uzeo Rolan Garos 2016. godine a jedini je teniser koji je imao četiri slema na tri različite podloge.

Kao što se vidi, već sada je Nole u većini stvari ispred Rafe i Rodžera. Faktički, samo još imaju po Slem viška a sve drugo je na Noletovoj strani. Zato i sada ako kažete da je Nole najveći ikad, u pravu ste sigurno. A ako bude zdrav, sigurno je da će Nole biti prvi i po Slemovima.