XS
SM
MD
LG

Srbija pala u finišu

Odigrala je Srbija gotovo meč iz snova na startu Svetskog prvenstva! U samoj završnici, posle 53 minuta vođstva Srpkinja, domaćin Danska izborila je preokret i pobedu rezultatom 25:21 (10:12).



Naterale su srpske rukometašice preko 12.000 danskih navijača u hali da im iz nemoći zvižde, a posebno je reakciju izazivala svaka odbrana Marije Čolić kojih je ukupno bilo 10. Briljirala je i Jovana Jovović sa pet golova uz koje je imala i sjajne asistencije. Pet pogodaka upisale su i Marija Laništanin i odlična kapitenka Sanja Radosavljević.





Na staru meča selektor Bregar na teren je poslao Mariju Čolić, Sanju Radosavljević, Anđelu Janjušević, Jovanu Jovović, Katarinu Bojičić, Emiliju Lazić i Natašu Lovrić.


Sjajno je Srbija otvorila turnir i prvi meč u grupi. Lovrić se prva upisala u strelce na svom drugom uzastupnom Svetskom prvenstvu, a potom je Jović vezala dva gola i Srbija je do 4. minuta imala 3:0 na semaforu. Uspele su Dankinje u četvrtom minutu po prvi put da zatresu mrežu gostujućeg tima, uhvatile su priključak, ali su tempo celog prvog dela igre diktirale Srpkinje. Fantastična je bila Marija Čolić u ključnim trenucima i svojim odbranama prekidala je svaki pokušaj domaćina da preokrene, dok je taktička priprema i disciplina u odbrani bila na izuzetno visokom novou gotovo svih 30 minuta. Impresivno su funkcionisale Jovović i Janjušević u organizaciji napada, a kapitenka Radosavljević je majstorski pronalazila prostor i pogađala baš kada je trebalo. Danska je u 24. minutu uspela da izjednači, ali je to veoma kratko trajalo. Reagovao je selektor Bregar pravovremeno i svojim instrukcijama na tajm-autima sačuvao stabilnost tima ali i rezultat - Srbija je na pauzu otišla pri vođstvu 12:10.

Prijao je predah najboljim srpskim rukometašicama. Iako je Danska “dodala gas”, držale su se i nastavile sa, pre svega, čvrstom odbranom. Proradila je sa druge strane i jedna od najboljih čuvara mreže na svetu, Sandra Toft, ali su tek šest minuta pre kraja uspele da slome srpski bedem i dođu po prvi put do vođstva u momentima kada je Srbija imala čak dve igračice manje. Ponovo je svoje zlata vredno iskustvo pokazala Marija Čolić, paradom u kontri rivala u situaciji 1 na 1. Činilo se da Srbija može do kraja da pokuša da izbegne poraz, ali je situacija u kojoj je Vukajlović isključena nakon što je golmanku Danske pogodila u glavu, ispostaviće se, odlučila završnicu meča. Domaći tim je u poslednjim minutima i naterao Srbiju na greške te sa nekoliko brzih golova doneo radost svojim navijačima.

Trener Srbije, gospodin Uroš Bregar, čestitao je svom timu na istrajnosti i hrabrosti.

Imali smo utakmicu u rukama 45 minuta, ali su nas isključenja, kojih je bilo 10 u drugom poluvremenu, poremetile i udaljile od cilja. Kvalitet Danske se dovodi u pitanje i ponosan sam što smo se gotovo do kraja držali plana i taktike. Nismo smeli da pravimo takve faulove, ali moram da budem zadovoljan prikazanim sve do same završnice i da čestitam devojkama”, poručio je slovenački stručnjak. 

Katarina Bojičić, pivot srpke selekcije, zadovoljna je partijom koju si prikazale uprkos porazu. 

Tužna sam što nismo izdržale i upisale pobedu, ali sam ponosna na svoj tim jer je za veliki deo igračica ovo prvo veliko takmičenje. Borile smo se i nastavićemo da se borimo, a ovom partijom protiv favorizovanog protivnika smo i sebi i drugima pokazale koliko možemo!

Photo credits: IHF/Kolektiff