XS
SM
MD
LG

Mladi biatlonci nastupaju na Svjetskom prvenstvu u Estoniji

Aleksa Vuković

Mladi bosanskohercegovački biatlonci nastupaju ovih dana na Svjetskom prvenstvu za mlade i juniore u estonskoj Otepi.

Šest takmičara, svi članovi SK "Romanija" se takmiči u Estoniji, a do sada su na rasporedu bile štafetne trke, kao i po jedan individual i sprint.

U miks štafeti za mlade Paljani su uhvaćeni za krug, zajedno sa reprezentacijama Sjeverne Makedonije, Mađarske, Španije i Litvanije, te su na kraju završili kao 27. U juniorskoj konkurenciji nisu nastupili.

Potom se vozila distanca 12.5 kilometara za mlade. Boris Stanojević je na 89. mjestu bio najbolje plasiran. On je za pobjednikom i svjetskim prvakom Antoninom Gajom iz Francuske zaostao 13 i po minuta, uz četiri promašene mete na četiri stajanja, po jednom svaki put. Aleksandar Klačar je zauzeo 99. mjesto od 114 takmičara. 

Djevojke su vozile distancu 10 kilometara, a najbolja od tri Paljanke bila je Sara Skokić na 92. mjestu sa zaostatkom od 15.20 minuta za pobjednicom Almom Zigismund iz Njemačke. Ona je promašila 11 meta na četiri stajanja. Lara Škipina je zauzela 95. mjesto, a Iva Mačar je bila tri mjesta slabije plasirana, 98. od 109 takmičarki.

Juniori su vozili distancu od 15 kilometara, a naš najbolji biatlonac je završio na 59. mjestu sa zaostatkom od 8.10 minuta za svjetskim prvakom, Nijemcem Leonardom Pfundom. On je i jedini bh. predstavnik u juniorskoj konkurenciji na ovogodišnjem prvenstvu.

Sprint za mlade se vozi na 7.5 kilometara, a u njemu Boris Stanojević je zauzeo veoma dobro 58. mjesto sa zaostatkom od 3:41.4 minute i sa dva promašaja u odnosu na Kaspera Kalkenberga iz Norveške. Aleksandar Klačar je završio kao 100. od 115 takmičara.

Kod djevojaka, koje su vozile sprint na šest kilometara, Iva Mačar je bila 97. odmah iza nje je stigla Sara Skokić, a Lara Škipina je završila kao 100. od 109  takmičarki.

Aleksa Vuković je u juniorskoj konkurenciji vozio sprint na 10 kilometara, te je završio na 80. mjestu od 104 takmičara.