XS
SM
MD
LG

Nemnja Bilbija: Nisma ni ljut i iznenađen, jesam razočaran

„ Stvarno ne znam šta više da učinim, i koliko golova trebam da postignem, da bi dobio poziv u reprezentaciju. Nisam u sukobu ni sa kim u Savezu. Selektora i ne poznajem, ali smatram da sam poslije svega zaslužio da mi se pruži šansa. Nisam ljut, samo sam razočaran“.

Ovako Nemanja Bilbija, najbolji strijelac i najbolji igrač Premijer lige,  komentariše odluku selektora Ivajla Peteva da ga ne pozove na posljednju reprezentativnu akciju u ovoj godini, prijateljski susret protiv Sjedinjenih Država 18. decembra, u kojoj će nastupiti uglavnom igrači iz domaće lige.

„ Postigao sam 17 golova za polusezonu, igrao jako dobro, moj klub je ubjedljivo prvi. Ne znam ko je nešto slično napravio u domaćem prvenstvu a da je ostao uskraćen za poziv“, dodaje Bilbija

Iako je u mlađim reprezentativnim uzrastima imao zapažene nastupe, kapiten Zrinjskog je skupio tek jedan nastup u A timu, i to kod Roberta Prosinečkog u prijateljskoj utakmici upravo protiv SAD-a.

„ Imam 31 godinu i dalje se nadam,  ja sam profesionalac. Ali polako gubim strpljenje, vidim da me ne poštuju, e pa i ja ne poštujem njih. Moraće neke stvari da se promjene“ ističe Bilbija u razgovoru za naš portal.

 Bilbija igra u životnoj formi ove sezone u dresu Zrinjskog, u kojem ruši sve rekorde. Centarfor rodom iz Banjaluke prvi je fudbaler u istoriji Premijer lige, koji je postigao 17 golova poslije jesenjeg dijela šampionata. Odnedavno je i najbolji strijelac Zrinjskog svih vremena, a nije daleko da postane i najbolji strijelac Premijer lige BiH svih vremena. Nedostaje mu još 18 golova, da sa trona skine legendarnog Vagnera Santosa.

„ Moji saigrači su mi dosta toga omogućili. Mogu samo biti ponosan na toliki broj golova. Zabijao sam iz slobodnjaka, lijevom, desnom nogom, glavom, sa penala, na više različitih načina. Radim ja za ekipu, ekipa radi za mene, i kada dođe šansa ja je iskoristim. Imam već i poprilično iskustva, neke stvari su mi postale  rutina Podsjetiću da sam prošle sezone bio najbolji strijelac lige, samo sam nastavio u tom ritmu, kaže Bilbija.

Sa Bilbijinim dobrim igrama, došli su i dobri rezultati Zrinjskog. Tim iz Mostara na zimsku pauzu otišao je sa 12 bodva prednosti u odnosu na najbližeg pratioca – Tuzla Siti.

„ Nakon razočaravajuće prošle sezone gdje nismo uspjeli izboriti plasman u Evropu, zaista nismo mislili da ćemo ovako, ubjedljivo završiti prvi nakon jesenjeg dijela šampionata. Imali smo težak raspored, ali dobro smo krenuli. Uz dobru atmosferu i igrače koji su došli, i rezultati su stigli i nisu slučajni. Mislim da smo gotovo svaki derbi dobili i to je ta neka dobra baza i zaliha koju siguran sam nećemo ispustiti do kraja. Naravno da ćemo biti oprezni, znamo šta se desilo prošle sezone i kako je Borac stigao Sarajevo, ali vjerujem da imamo to neophodno iskustvo i kvalitet da možemo mirno privesti ovo prvenstvo kraju. „

Dobre igre u dresu Zrinjskog, nisu ostale nezapažene, tako da na adresu ekipe iz Mostara stižu ponude sa svih strana, ali Bilbija ističe da ne razmišlja o odlasku, ima ugovor do 2023 godine.

„  Ma Mostar je moja druga kuća, stvarno nigdje ne žurim. Imam sjajan odnos sa trenerom Jakirevićem, upravom , navijačima. Cilj mi je da ove sezone kao kapiten podignem šampionski pehar, a poslije ćemo da vidimo. Ponuda ima, ali zaista i ne obraćam pažnju na to. U ovom trenutku , pokušaću da se što bolje odmorim i pripremi za ono što nas čeka u drugom djelu sezone. Opuštanja nema, zaključuje u razgovoru na naš portal Nemanja Bilbija.


Sloga : Zvijezda 09
Sarajevo : Velež
Posušje : Zrinjski
Široki Brijeg : Borac
GOŠK : Željezničar
Tuzla City : Igman
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Borac 28 20 6 2 66
2 Zrinjski 28 19 4 5 61
3 Velež 28 13 10 5 49
4 Sarajevo (-3) 28 13 6 9 42
5 Posušje 28 11 8 9 41
6 Sloga 28 12 2 14 38
7 Široki Brijeg 28 10 5 13 35
8 GOŠK 28 8 8 12 32
9 Željezničar 28 9 3 16 30
10 Igman 28 8 4 16 28
11 Tuzla City 28 7 6 15 27
12 Zvijezda 09 28 6 2 20 20