XS
SM
MD
LG

Šaraba: U krizi smo rezultata i teškom rasporedu, ali nadamo se ostvarenju cilja

Foto/ FOTO VASKE

Košarkaši Slavije iz Istočnog Sarajeva nalaze se u evidentnoj rezultatskoj krizi sa pet vezanih poraza zaredom. Posljednji je stigao sinoć u Mrkonjić Gradu od Mladosti u pravoj drami 82:80. Ono što ipak negdje može da raduje Slaviju je velika borba i zalaganje igrača, na šta sigurno ne smije biti nikakve primjedbe. Neke druge stvari su presudile pobjednika, a prije svega prilično kratka rotacija. 

Ostaje činjenica da je rezultatski niz jako loš i da je Slavija u borbi za opstanak, a o aktuelnom stanju je govorio i direktor kluba, Vladimir Šaraba.

- Druga sezona u prvenstvu Bosne i Hercegovine očekivano teška i turbulentna. Imali smo puno promjena u igračkom kadru i tu ja snosim veliku odgovornost. Amerikanci koji su došli kao pojačanja nisu imali kontinuitet, prije svega Ros, koji se odmah i povrijedio po dolasku. Imao je najveći CV od svih igrača, mnogo smo očekivali od njega, trebalo je da nosi igru, ali ništa od toga nismo dobili. Posljednji odlasci dva Amerikanca, naročito povreda Diantea Baha doveli su nas u veliki problem sa skokom u oba pravca. Dolaskom trenera Stanića dosta smo popravili igru, ostvarili tri pobjede u nizu, ali smo trenutno u krizi rezultata, imamo i težak raspored, ali se nadamo da ćemo ostvariti cilj i opstati u prvenstvu Bosne i Hercegovine, kaže nam Vladimir Šaraba, direktor Slavije.

Upravo taj deficit igrača na visokim pozicijama bi se mogao popuniti nekim potencijalnim pojačanjem. 

- Prelazni rok je u toku, tražimo neko rješenje, ali jako je teško sada pronaći nekog kvalitetnog igrača. Dobrog igrača niko neće pustiti u ovom trenutku. 

Ono što je glavni utisak je prilično loše suđenje kroz čitavu sezonu na Slavijinim utakmicama, a na dvije posljednje utakmice su delegirani Goran Stojančević i Saša Babić, po ko zna koji put u sezoni, te su donijeli veliki broj loših odluka, uglavnom na štetu Slavije. Iako to nije alibi za poraz, naročito ne od Širokog, a i poslije jučerašnje utakmice Sokolovi žele razloge poraza da traže isključivo u košarkaškim stvarima ne može se prećutati to dijeljenje košarkaške (ne)pravde. Šaraba ne smije o tome da priča, ali napominje jednu jako bitnu stvar.

- Nama je zabranjeno javno komentarisati suđenje tako da ne bih govorio o tome. Publika i novinari su uglavnom nezadovoljni suđenjem. Možda su u pravu, možda nisu. Ono što jeste problem je što ja mislim da je ovo jedina liga na svijetu gdje ne postoji kontrola suđenja, tako da su svi klubovi na vjetrometini. Prva liga Republike Srpske ima kontrolu suđenja, a prvenstvo Bosne i Hercegovine nema. Klubovi i da žele da se žale na suđenje nemaju kome. Mi smo mali klub koji pokušava da bude korektan, a to pokazuje i da smo dobili ja mislim samo dvije tehničke greške za čitavu sezonu.

Kao član Upravnog odbora Košarkaškog saveza Republike Srpske prati naravno i Prvu ligu Republike Srpske, a pred samu završnicu ističe favorita.

- Mislim da je Jahorina glavni pretendent za titulu i ulazak u prvenstvo Bosne i Hercegovine. Budućnost i Radnik vrebaju svoju šansu, a ne treba otpisati ni Drinu.

 


22 .kolo Prvenstvo BiH
Mladost 59 : 56 Posušje
Slavija 89 : 92 Orlovik
Široki 82 : 71 Bosna Meridianbet
Promo 73 : 78 Sloboda
Spars 95 : 81 Leotar
Borac Wwin 72 : 74 Prijedor - Spartak
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Por Bod
1 Široki 22 20 2 42
2 Bosna Meridianbet 22 17 5 39
3 Sloboda 22 14 8 36
4 Borac Wwin 22 13 9 35
5 Mladost 22 12 10 34
6 Spars 22 12 10 34
7 Orlovik 22 10 12 32
8 Leotar 22 9 13 31
9 Promo 22 8 14 30
10 Slavija 22 6 16 28
11 Posušje 22 6 16 28
12 Prijedor - Spartak 22 5 17 27