XS
SM
MD
LG

Jedino ga igrama van terena možete spriječiti da osvoji titulu ali i bez nje je najveći ikad

Foto: ATP Tour

Živimo u ludom vremenu. U vremenu kada se više ne poštuju osnovna ljudska prava i slobode. I to da stvar bude bizarnija, ne poštuju se od strane onih koji najviše vrte priču oko demokratije. Najbolji primjer je i situacija sa Novakom Đokovićem koji na kraju neće igrati Australijan Open.

Saga oko toga da li će Nole igrati prvi Gren Slem turnir u sezoni trajala je dugo. U jednom momentu se činilo da će Nole igrati jer su se ispunili uslovi za to ali na kraju se politika ugurala ispred struke i spriječila Noleta da zaigra prvi Slem u sezoni.

Kada bi nabrajali sve stvari koje su dolazile iz Australije a vezane su za uslove igranja na Australijan Openu, trebalo bi nam par tekstova da sve navedemo. Ko zna koliko puta su mijenjali mišljenja i pravila za ulazak u državu ali i samo igranje. Činilo se da će samo vakcinisani moći igrati a na kraju je rečeno da će moći igrati i oni koji nisu vakcinisani ali imaju posebno izuzeće.

Novak Đoković je neko ko nije zakleti anti-vakser ali isto tako je osoba koja ne želi tek tako da se vakciniše. Samim tim bilo je jasno da mora dobiti posebno izuzeće kako bi igrao u Australiji. Bitka je trajala dugo ali je u utorak izašla informacija da Nole ima dozvolu i da ide na turnir. Sve je djelovalo idealno do srijede a onda kreće pravi cirkus. Cirkus kao da je u Australiju sletio terorista a ne najbolji teniser svih vremena.

Odmah po slijetanju, rečeno je da Nole neće dobiti vizu. Dakle, iako je medicinska struka koja se sastojala od dvije odvojene komisije rekla da Nole ima izuzeće, politika je to pogazila. Kako je to moguće ? Zar nam političari ne govore da slušamo struku odnosno doktore kad je u pitanju koronavirus ? Kako sada ta promjena ? Prost je odgovor. Kada političaru trebaju jeftini politički poeni, tada sva priča o slušanju struke pada u vodu. Na kraju su politički lideri savezne države Viktorij, u kojoj se nalazi Melburn, donijeli su odluku da Đoković neće dobiti vizu. Nole je uložio žalbu i sud će konačnu odluku donijeti u ponedeljak. Ali realno, skoro da ne postoji mogućnost da se desi promjena.

To što je pogaženo mišljenje struke čak i nije glavni problem. Glavni problem su dvostruki aršini. Od 28 tenisera i teniserki koji imaju posebno izuzeće, samo Novak Đoković nije dobio vizu. To dovodi do zaključka da je priča o vakcinaciji, barem u Noletovom slučaju, potpuno nebitna i da iza svega stoji nešto drugo.

Naime, Novak bi sa titulom u Australiji osvojio 21. Slem. Time bi postao rekorder po broju Slemova. Odnosno, već to jeste ali dijeli prvo mjesto sa Federerom i Nadalom a sa titulom u Australiji bi se izdvojio na prvom mjestu. S obzirom da je već devet puta osvojio turnir, jasno je da bi bio prvi favorit ukoliko bi ga igrao.

A ta eventualna titula bi i definitivno zatvorila priču o najboljem svih vremena. Pošto većini ne odgovara da je, neko ko misli svojom glavom i ne priča ono što većina želi čuti, najbolji svih vremena onda su odlučili iskoristiti priliku i uskratiti mu šansu da napadne 21. trofej na Slemu. Isto tako, ovom odlukom povećavaju šanse Nadalu da dođe do 21. titule na Slemu jer mu sklanjaju najtežeg protivnika sa turnira.

Ali nije samo do toga. Ima tu još brdo stvari koje su mogle uticati na ovo. Prije svega Nole je trn u oku ATP-u jer je osnovano posebno udruženje tenisera što faktički predstavlja posebnu organizaciju u odnosu na ATP. Takođe, jasno je dao do znanja da je protiv dolaska Rio Tinta u Srbiju a radi se o fabrici iz Australije. Svakako da je najviše odluka zasnovana na tome da ga spriječe da bude prvi po titulama na Slemu ali i ove ostale stvari su takođe uticale na odluku.

Da se razumijemo, da je stav od starta bio jasan i da mogu igrati samo vakcinisani, ne bi bilo problema. Prosto, Nole ne bi ispoštovao osnovni zahtjev i ne bi mogao igrati. S obzirom da se može igrati i uz posebna izuzeća i da su svi ostali koji imaju izuzeća dobili vize, jasno je da je ovo direktni udar na Novaka Đokovića. Udar od onih koji nemaju ni grama poštovanja prema najvećem svih vremena.

To su najbolje dokazali sa cijelim cirkusom kojeg su režirali. U utorak mu je rečeno da ima izuzeće i da može igrati a kad je sletio u Australiju, rečeno mu je da neće dobiti vizu. Potom je zatvoren u neku vrstu pritvora i čak mu je dobar dio dana bio oduzet telefon. Da ovo čitate bez da znate o kome se radi, vjerovatno bi pomislili da su uhvatili nekog narko dilera ili teroristu. Ali ne, oni su se tako odnosili prema Novaku Đokoviću, najvećem u istoriji ove igre.

Istom onom Novaku Đokoviću koji je davao novac za pomoć Australiji kada su imali strašne požare prije dvije godine. No sve to se olako zaboravlja kao u onoj narodnoj ''pomozi sirotu na svoju sramotu''. E tako je bilo i u ovom slučaju. Nole je pomogao kad je trebalo ali ne da nije dobio adekvatnu zahvalnost nego su se prema njemu ponašali totalno bezobrazno.

Ali na kraju dana i ovo je Novakova velika pobjeda. On je u ovoj priči čist dok političke vlasti u Viktoriji nisu. Oni su samo dokazali ono što manje više svi znamo, da ga na terenu u Melburnu skoro sigurno niko ne može dobiti. E kad je tako, onda su iskoristili mogućnost da ga izbace na jedini mogući način te da ga tako spriječe da dođe do rekordnog Slema.

Ali i bez titule u Australiji ove godine, Noleta će svijet pamtiti kao najvećeg svih vremena. A kako će pamtiti vlast u Viktoriji ? Kao licemjere i kukavice koji bi prodali i rođenu familiju za par jeftinih političkih poena.