XS
SM
MD
LG

Srbija ili Crna Gora

Rukometaši Srbije odigraće duel trećeg kola preliminarne faze Evropskog prvenstva protiv Crne Gore. Utakmica je na programu od 18.00 uz direktan prenos na Prvom programu RTS-a.

Rukometašima Srbije pobeda protiv Crne Gore ne garantuje plasman u narednu rundu (18.00, RTS1)Rukometašima Srbije pobeda protiv Crne Gore ne garantuje plasman u narednu rundu (18.00, RTS1)

Rukometaši Srbije su nakon dva kola u grupi C osvojili bod. Odigrali su nerešeno protiv Islanda i poraženi su od Mađarske.

Protiv selekcije Crne Gore "orlovi" su pod imperativom pobede, ali im ona ne garantuje prolaz, budući da je Island drugoplasirana selekcija u skupini sa tri osvojena boda.

Srbija bi u slučaju trijumfa nad Crnom Gorom i pobede Mađarske nad Islandom uspela da se domogne glavne runde Evropskog prvenstva u kojoj bi igrala sa selekcijama iz grupa A i B.

Reprezentacija Crne Gore nije osvojila nijedan bod. Mađari i Islanđani su bili bolji od Crnogoraca.

Crna Gora - borbena i neugodna selekcija

Rukometna reprezentacija Crne Gore sedmi put učestvuje na kontinentalnom prvenstvu. Najbolji rezultat ostvarili su 2022. zauzevši 11. poziciju u konačnom plasmanu timova.

Kvalifikacioni ciklus takmičenja za 16. šampionat Evrope Crna Gora je okončala na trećem mestu sedme grupe i zahvljujući najboljem učinku od svih trećeplasiranih selekcija stigla je na kontinentalni turnir.

Jedan od lidera tima je Branko Vujović, nekada perspektivni, a sada iskusni igrač, trenutno član bundesligaša Hanovera.

Vujović igra na poziciji desnog beka i krasi ga odličan šut sa distance.

Najbolji strealac tima u dosadašnjem delu turnira je Vuko Borozan, levi bek, sa 11 postignutih golova. Borozan je visok 203 centimetara, rođen je 1994. godine i trenutno nastupa za Lovećn.

Ekipa Crne Gore slovi za neugodnog rivala, a sa klupe je predvodi Vladimir Šola, proslavljeni rukometni golman.

Odlika Crnogoraca je borbenost i bez obzira na to što su završili učešće prvenstvu Evrope, sigurno je da će protiv Srbije biti željni trijumfalnog kraja.

Sistem takmičenja na šampionatu Evrope sačinjen je iz tri faze - premilinarne, glavne i završne. Po dve prvoplasirane selekcije u preliminarnoj rundi iz grupa A, B i C plasiraće se u glavnu rundu i biće smeštene u Prvu grupu, dok će timovi iz D, E i F grupa sačiniti Drugu grupu glavne runde.

Kasnije će po dve najbolje selekcije činiti polufinalne parove, dok će trećeplasirane selekcije odmeriti snage za peto mesto na turniru. 

Stanje po grupama: 

Grupa A: 

1. Nemačka 4
2. Francuska 3
3. Švajcarska 1
4. Severna Makedonija 0

Grupa B: 

1. Hrvatska 3
2. Austrija 3
3. Španija 2
4. Rumunija 0

Grupa C: 

1. Mađarska 4
2. Island 3
3. Srbija 1
4. Crna Gora 0

Grupa D: 

1. Slovenija 6
2. Norveška 3
3. Poljska 2
4. Farska Ostrva 1

Grupa E: 

1. Švedska 6
2. Holandija 4
3. Gruzija 2
4. Bosna i Hercegovina 0

Grupa F: 

1. Danska 6
2. Portugalija 4
3 Češka 2 
4. Grčka 0

Prva grupa:

1. A1
2. A2
3. B1
4. B2
5. C1
6. C2

Druga grupa:

1. Danska 2
2. Švedska 2
3. Slovenija 2
4. Holandija 0
5. Norveška 0
6. Portugalija 0